Hlavní obsah

Češi si zakopou v Bruselu pod stupněm ochrany číslo tři. Při čtyřce už jezdí tanky...

Brusel

Doba je zlá. I během klidného bruselského nedělního odpoledne patrolovaly v ulicích belgické metropole vojenské hlídky s neprůstřelnými vestami, pistolemi za opaskem a samopaly v rukou. Ještě větší bezpečnostní opatření nastanou v pondělí večer před duelem Belgie s českou fotbalovou reprezentací. Bezpečnostní složky chystají perimetr, aby se nikdo bez platné vstupenky nedostal ani do blízkosti Stadiónu krále Baudouina...

Foto: Francois Lenoir, Reuters

V centru Bruselu patrolují plně vyzbrojení vojáci.

Článek
Fotogalerie

Nikde není klid. Zrovna ve středu byl v Belgii zatčen muž podezřelý z podílu na teroristických útocích v Paříži v roce 2015. Obviněn byl z teroristických vražd a z vedení teroristické skupiny. Podezřelým je třicetiletý belgický státní příslušník Yassine A.

Posléze se přidaly nové teroristické útoky v Londýně, již třetí útok v Británii za necelé tři měsíce. Belgická fotbalová reprezentace se sedmi londýnskými legionáři ve svém středu proto nedělní trénink zahájila minutou ticha za všechny oběti.

A v pondělí večer nastoupí proti českému národnímu týmu.

Druhý nejvyšší stupeň

„Zápasu budou předcházet maximální bezpečnostní opatření. S událostmi v Londýně nesouvisejí, Belgičané si již zvykli věnovat všem sportovním a kulturním akcím zvýšenou pozornost," avizuje Martin Synecký, bezpečnostní manažer české reprezentace a FAČR.

Brusel koncem května zvládl ostře sledovaný summit NATO za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa a spol. Přátelský fotbalový zápas by proti němu měl být hračkou.

„Kdepak, nikdy se nemůžete nechat ukolébat, že se někde nic nestalo. Náš zápas proběhne pod stupněm ochrany číslo tři, což je druhý nejvyšší. Při čtyřce už po ulicích jezdí tanky," dozvěděl se Synecký na nedělní bezpečnostní poradě přímo na Stadiónu krále Baudouina.

Perimetr kolem stadiónu

„Belgičané opravdu nepodceňují jediný detail. Už jen to, že náš nedělní oficiální trénink zabezpečovalo 45 členů bezpečnostních složek, přitom běžný počet je kolem dvaceti, o něčem svědčí," poukazuje manažer s dovětkem, že národní tým musí každý svůj pohyb belgické straně předem hlásit.

„Pokud všichni spolupracují a respektují osvědčené zkušenosti a praxi, dají se bezpečnostní opatření dělat poměrně velmi dobře," ujišťuje.

Když se bruselský stadión ještě jmenoval Heysel, v roce 1985 na něm došlo při finále PMEZ mezi Liverpoolem a Juventusem Turín k tragickému úmrtí 39 fanoušků. Pak byl přestavěn a přejmenován.

V pondělí večer se očekává návštěva něco málo nad 25 tisíc diváků. A měl by být klid.

„Pořadatelé vytvoří perimetr, aby se nikdo bez platné vstupenky nedostal ani do blízkosti stadiónu," dodává Synecký.

Reklama

Související témata: