Hlavní obsah

Nominace Bednářovi vynahradila zklamání z prohry s Aténami

EDINBURGH/PRAHA

Ještě ve čtvrtek dopoledne se útočník skotského Heart of Midlothian Roman Bednář trápil vzpomínkami na smolnou prohru ve 3. předkole fotbalové Ligy mistrů s AEK Atény, ale kolem poledne pocity hořkého zklamání vyprchaly. Bednář se totiž poprvé v kariéře dočkal pozvánky do národního týmu, který se příští středu v přípravném utkání poměří se Srbskem.

Článek

"Je to splnění mého snu, odjakživa jsem po reprezentaci toužil a teď jsem se konečně dočkal. Prostě lítám v nebi," řekl třiadvacetiletý fotbalista v telefonickém rozhovoru s ČTK. Bývalý hráč Bohemians a Mladé Boleslavi zažívá skvělý start do sezóny, který v neděli vyšperkoval dvěma brankami do sítě slavného Celtiku. Také díky tomu si vysloužil pozornost reprezentačního kouče Karla Brücknera, který se rozhodl dát dravému útočníkovi šanci.

"V duchu jsem si tak trochu říkal, že teď bych se do reprezentace mohl dostat, když mám celkem formu," uvedl Bednář. Jeho spoluhráč z Hearts Michal Pospíšil, kterému se rovněž daří, se reprezentační pozvánky nedočkal. "Věřím, že nároďáku budu mít co nabídnout a udržím se v něm," poznamenal Bednář.

Prohra s Aténami byla k vzteku

Na středeční nezdar v předkole Ligy mistrů po potvrzení své nominace Bednář už ani nemyslel. "Ze zklamání jsem najednou byl v hrozné euforii," tvrdil. I když prohra 1:2, kvůli které se šance Hearts na postup do hlavní soutěže zmenšily na minimum, jej mrzela ještě dlouho po utkání. "Byl jsem z toho docela dost špatný, ještě ráno mě to štvalo," připustil Bednář. Jeho tým proti AEK Atény dlouho držel těsné vedení 1:0, ale v posledních dvou minutách o náskok přišel a řecký vicemistr si ze stadionu Tynecastle odvezl cennou výhru 2:1.

"Bylo to k vzteku. Oni byli možná lepší než my, přehrávali nás hlavně v záloze, ale když jsme tak dlouho vedli, tak jsme to už měli udržet. I přesto, že jsme dlouho hráli v oslabení, což bylo hodně zbytečné," řekl Bednář, jehož akce předcházela jedinému gólu Hearts. "Vystřelil jsem do tyče a spoluhráč to dorazil do brány. Jenže co je to platné, když jsme nakonec to vedení nedotáhli do konce. Přece jenom se možná projevilo, že nemáme tolik zkušeností s poháry jako Atény," mínil Bednář. Sám uznává, že Hearts se vidina účasti v základní skupině notně vzdálila.

Máma pořád brečela

Dnes po poledni, když kouč Brückner zveřejnil nominaci, už měl ale úplně jiné myšlenky. Jeho mobilní telefon neustále vyzváněl. O radost se hned musel podělit se svými nejbližšími. "S tátou jsem ještě ani nemluvil, protože je na chatě a tam je bídný signál. Ale máma mi říkala, že pořád brečela, když se to dozvěděla," uvedl Bednář.

Nominace do reprezentace měla ohlas i v klubu. "Kluci z mančaftu mi hned gratulovali. Možná budu muset přinést do kabiny nějaký zákusek," podotkl Bednář. Ještě v sobotu jej čeká ligový zápas proti Falkirku a pak se začne chystat na svůj první sraz národního mužstva. "Ještě nikdo z reprezentace mi nevolal, sám jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat," řekl Bednář. Pozvánka do reprezentace mu prý přišla vhod. "Aspoň se po dvou měsících zase podívám domů k našim," dodal žertem.

Reklama