Hlavní obsah

Fotbalisté zklamali "benefičním" přístupem

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Čeští fotbalisté ve středeční přípravě proti Srbsku selhali po všech stránkách. Ještě více než výsledek, který nemusí být tak významný, zklamal jejich přístup. Jako by ani nešlo o generálku na kvalifikační boje, ale pouze o benefici loučícího se kamaráda.

Článek

Atmosféra kolem zápasu měla podivný náboj, který dění na trávníku významně ovlivnil. Ohlášené loučení Pavla Nedvěda ovlivnilo výkony jeho spoluhráčů více, než by si dokázali připustit, a řada z nich nečekaně podala svůj zřejmě nejhorší výkon v reprezentačním dresu.

Přitom úvod vypadal slibně: rychlý gól, řada akcí vedená přes Kollera i nadšeně bojující Nedvěd naznačovaly snadný průběh, na který se diváci tak těšili. Jenže už ke konci prvního poločasu se ukázalo, že se reprezentanti na zápas málo koncentrovali. To ostatně potvrzovaly i hlasy ze zákulisí, podle nichž se hráči až příliš soustředili na přemlouvání kapitána, aby reprezentační loď ještě neopouštěl.

Jejich snaha ale přišla vniveč a na trávníku si počínali podobně nepřesvědčivě: vzešel z toho nesourodý výkon, který ještě vyvrcholil ve druhém poločase po příchodu náhradníků. Nováčkům se snad s výjimkou Kuliče zápas nevyvedl. Především chybující Zápotočný a nedůrazný Piták asi neměli lehké spaní. Liberecký stoper totiž umožnil srbské vedení, zatímco někdejší slávistický záložník jen potvrdil hlasy expertů, že není mužem pro těžké mezinárodní duely.

Chybovali i stálí hráči

Ale bylo by nespravedlivé svalovat vinu jen na nováčky. Hodně chyb dělali i hráči, kteří už v týmu mají stálé místo. Středová řada nedostatečným napadáním usnadňovala Srbům přechod do útoku. Polák příliš nevylepšil své renomé po vyloučení v duelu s Itálii na MS a na Kováčovi bylo znát, že mu stoperský post sedí lépe než místo v záloze. V nejhorším světle se ale předvedla celá obrana, přestože nastoupila v optimálním složení. Není divu, že zadáky trenér Brückner otevřeně a neobvykle tvrdě kritizoval.

Právě na mužích z defenzívy se dají vysledovat i jiné vlivy než jen nesoustředěnost. Ujfaluši, Grygera ani Rozehnal na svých reprezentačních postech totiž v klubech nyní nehrají a Jankulovski trpí dlouhodobě nerozehraností, protože v AC Milán stále jen bojuje o své místo na slunci.

Nepředvedli se však ani útočníci. Štajner sice vstřelil rychlý gól a srbské obránce první půlhodinu zlobil svými technickými kousky, ale pak jeho hra upadala do podprůměru. Koller se sice snažil, ale především v závěru utkání při několika šancích se ukázalo, jak moc mu chybí zápasová praxe a jak moc ke své hře potřebuje bývalého klubového parťáka Rosického.

Čecha by mohl zastoupit Blažek

Absence několika klíčových hráčů byla dalším důvodem prohry, ale do zářijového startu kvalifikace proti Walesu se to asi příliš nezlepší. Záložníci Rosický a Galásek by měli být fit, což nepochybně pozvedne hru středové řady. Ale Čech, Baroš a Šmicer začátek bojů o postup pravděpodobně nestihnou.

Čecha by mohl v brance zastoupit Blažek, přestože v Uherském Hradišti žádný zázračný zákrok nepředvedl a všechny tři střely mezi tyče skončily za jeho zády. Těžší asi bude najít spoluhráče ke Kollerovi do útoku. Z dvojice kandidátů Štajner - Kulič se ukázal v lepším světle mladoboleslavský nováček, ale odehrál jen pár minut, podobně jako další adept Roman Bednář.

Až se bude jednou vzpomínat na středeční duel v Uherském Hradišti, připomínáno bude především loučení Pavla Nedvěda s národním týmem. Zápas by se ale mohl stát také významným mementem, aby Nedvědovi nástupci pochopili, že úspěšnou bilanci posledního desetiletí jim přinesl odpovědný přístup ke všem zápasům, včetně těch přípravných. Pokud si zvyknou prohrávat v generálkách, může je to poznamenat i v zápasech o body.

Reklama