Hlavní obsah

Brückner: Naší hře totálně chyběly kvalita a přístup

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner nemohl být spokojen s výkonem svých svěřenců ve středečním přátelském utkání se Srbskem (1:3). Po utkání si v rozhovoru pro deník Právo stěžoval především na lehkovážnost v obraně a přílišnou pohodlnost hráčů. Dále mimojiné připomněl, že si tým bude muset zvyknout na absenci Pavla Nedvěda.

Článek

Jak se před kvalifikací o postup na mistrovství Evropy díváte na výkon hráčů v utkání se Srbskem?

Byl to náš naprosto neúspěšný zápas. Viděl jsem v něm spoustu negativních věcí. Špatné individuální výkony, lehkovážnost v obraně. Naší hře totálně chyběly kvalita a přístup. Tolik nevynucených chyb a takový výkon nepatří ani do tréninkového utkání. Tak špatný zápas jsme pod mým vedením ještě nesehráli, a to jsme prohráli i jiná utkání. Bez poctivého a důsledného bránění nic nedokážete. My jsme ukázali pohodlnost a lenost. Já tuhle výstrahu beru a doufám, že si ji vezmou k srdci i hráči.

Překvapil vás laxní přístup hráčů?

To nebylo jen o přístupu. Vedli jsme 1:0. Existuje dvacet aspektů, jak uhrát tento výsledek. Třeba instinktem, pudově ho ubráníte, když se vám nedaří. My jsme nesáhli po žádné z možností. Naopak jsme lehkovážností nabídli soupeři výsledek otočit. Když nám teklo do bot, chyběla nám totálně kvalita. Dělali jsme chyby v základních činnostech. A pak jsme to chtěli zachraňovat, hráli jsme vabank, ale pokolikáté už... Snad počtvrté v poslední době. Takhle to prostě nejde.

Co s tím můžete čtrnáct dní před začátkem bojů v kvalifikaci udělat?

Věřím, že jsme nezapomněli hrát fotbal. Někdy se obraz hráče změní za čtyřiadvacet nebo osmačtyřicet hodin. Po tomhle školení snad každý z hráčů pochopí, že musí hrát úplně jinak. Neuvažuji o nějakém modelovaném utkání před kvalifikačními zápasy s Walesem a Slovenskem. Na vydařené a nevydařené generálky prostě nevěřím. S Trinidadem to před mistrovstvím světa dopadlo dobře a pak na šampionátu to bylo jiné. Stavím na vyzkoušených a osvědčených věcech a k těm se musíme vrátit.

Nemohl se na výkonu a přístupu podepsat fakt Nedvědova loučení?

To si nemyslím, ale jako výmluvu to beru.

Opakovaně se v obranné činnosti nedařilo Tomáši Ujfalušimu, při prvním gólu Srbů neuhlídal hráče. Čím si to vysvětlujete?

To nebylo jen o Ujfalušim. Celá obranná čtveřice hrála špatně. Udělala snad dvacet chyb. Oni v klubech nastupují na jiných místech, ale zažité návyky by neměli zapomenout. Bylo to v přístupu. Jankulovski nebo Ujfaluši nebyli ani dvacetiprocentní oproti tomu, jak je známe.

Uspokojili vás alespoň nováčci?

V zápase dostali příležitost nejenom tři nováčci, ale i hráči, kteří se neobjevují v reprezentaci tak často. Po tomto utkání je těžké nováčky hodnotit. V takovém zápase se ztratil i ten, kdo hrál dobře. Musím se na zápas podívat znovu s odstupem a důkladně si ho zhodnotit.

Jistě je vám jasné, jak moc bude chybět Pavel Nedvěd...

To mi bylo jasné už dávno. S jeho odchodem jsem se už smířil a nerozpitvával bych to. To není o jeho kolenu nebo bolesti. Prostě jak vám začne trvale svítit ta kontrolka, tak je konec. Tohle mužstvo nemůže už spoléhat na Pavla Nedvěda, Karla Poborského nebo Vladimíra Šmicra. To je prostě pryč. A oni už nejsou žádní mladíčci. Dnes, dokud byl Nedvěd na hřišti, měla hra ještě hlavu a patu, pak přišly chyby v obraně a postupně se to vytrácelo. Bez Nedvěda jsme odehráli spoustu zápasů, a kvalitních. Hráči si musí zvyknout, že budou hrát bez něj.

Reklama

Související témata: