Hlavní obsah

Nedvěd tají, zda ukončí kariéru, ale v Itálii zůstane nastálo

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

Ještě dva týdny si musí fotbalová veřejnost počkat na rozhodnutí Pavla Nedvěda, zda si prodlouží kariéru o další rok. Bývalý reprezentační kapitán v pátek v rozhovoru pro ČTK uvedl, že svoje rozhodnutí oznámí vedení Juventusu Turín až 30. června. Ať už ale bude jakékoli, v jednom má Nedvěd jasno: po skončení kariéry se s rodinou natrvalo usadí v Itálii.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Nedvěd s rodinou.

Článek

Když Juventusu končil letošní druholigový ročník, Nedvěd naznačil, že šlo možná o jeho poslední sezónu vůbec. "Byla to těžká sezóna, hrál se hodně náročný fotbal, ale dosáhli jsme svého, postup do ligy se vydařil," vrátil se čtyřiatřicetiletý záložník k uplynulému ročníku, v němž poznal náročnost Serie B. "Pro každého soupeře byl zápas s námi výjimečnou událostí a na co nestačil technicky, snažil se ubojovat," připomněl společný prvek všech nižších soutěží.

Stejně jako další zkušení hráči slíbil vrátit Juventus do ligy, a to se mu také povedlo. Okamžitě poté odjel na dovolenou do Česka, kde zvažuje, jak dál. Vnitřně prý už je přesvědčen, ale veřejnost se dozví jeho rozhodnutí až poté, co ho oznámí funkcionářům. "To jsem slíbil na 30. června," vysvětlil na golfovém hřišti Hazlov, které se nalézá jen několik kilometrů od Františkových Lázní a od Skalné, odkud pochází.

Dovolené užívá plnými doušky

Chvíle dovolené s nejbližšími si užívá plnými doušky, ale otevřeně přiznal, že trvalý návrat do Čech neplánuje. V Itálii žije jedenáct let a tak to už i zůstane. "Ideální by sice bylo žít půl roku zde a půl roku tam, ale to nejde kvůli dětem. Mají tam své školy, více italských kamarádů, je to jejich domov," popsal hlavní důvody toho, jak vyřešil svou budoucnost bez ohledu na to, zda si protáhne aktivní kariéru.

Věří totiž, že v Turíně bude mít také sám co dělat i poté, až pověsí kopačky na hřebík. "Juventus mně už dříve nabídl, že se mnou po konci kariéry počítá i v jiné funkci. Fotbalu bych rád zůstal stále nablízku," svěřil se fotbalista, který vyhlášen nejlepším hráčem Evropy za rok 2003.

V neděli se na golfových greenech setká po čase znovu s bývalými spoluhráči, z nichž někteří ještě oblékají dres národního týmu. Bude mezi nimi i Karel Poborský, který se v manažerském světě adaptoval velmi rychle. Dokáže si Nedvěd představit, že by se u reprezentace v budoucnu v nějaké roli objevil? "Asi ne, protože bych to nešlo skloubit s jinými povinnostmi," řekl Nedvěd.

V Česku neplánuje ani mimofotbalové aktivity, i když spolupracuje stále se stejnými lidmi. "Mým právníkem zůstává nadále Bronislav Šerák, který nevinně přišel k té nešťastné, několik let staré finanční investici. Nemám důvod něco na naší spolupráci měnit, plně mu důvěřuji," připomněl v médiích často rozebíraný krach dřevařské firmy, do níž investoval desítky miliónů korun.

Poborského vliv bude stále větší

Stačí prý stále sledovat, jak si reprezentace vede. A těší ho, jak si na novou roli zvyká právě Poborský. "Musím přiznat, že jsem v první chvíli té roli moc nerozuměl, ale dnes už to vidím jinak. Může tam udělat hodně práce. Jeho vliv bude stále větší," pochválil svého někdejšího spoluhráče z Lazia Řím, jak přirozeně dokázal vyměnit dres za funkcionářský oblek.

Nedvěd je přesvědčen, že se české mužstvo na evropský šampionát probojuje. "Na jaře to sice výsledkově nevyšlo, ale třeba remíza ve Walesu naznačila, že mužstvo má stále svoji sílu. Kluci chtěli přivézt bod, a to se jim bezpečně podařilo, přestože nebyli ve zcela ideální pohodě. Je třeba vidět, že hodně z nich v poslední době nehrálo a každý zápas je pak znát," připomněl potíže, které provázely tým v posledních měsících.

O tlaku na odstoupení trenéra Karla Brücknera mnoho mluvit nechtěl. "Pokud měl kouč odejít, pak byl čas po mistrovství světa. Ale to je na každém, jak se rozhodne nějakou etapu ukončit, v tomto případě na panu Brücknerovi. Určitě se navíc nedá zpochybnit, že v minulosti udělal u mužstva hodně výborné práce," prohlásil Nedvěd na téma reprezentace, s níž se rozloučil v srpnu loňského roku.

Český fotbal nemá takovou základnu

Problémem současné reprezentace ale prý není jen menší rozehranost fotbalistů v klubech. "Hodně jsme si zvykli na úspěchy, ale nejsou samozřejmé. Jen si vzpomeňme, jaká to byla sláva, když jsme v roce 1995 postoupili na Euro. Dnes už to bereme jako pravidlo, ale to nejde donekonečna. Je třeba si přiznat, že odešla jedna silná generace a týmu musí chybět hráči jako Poborský, Šmicer či Lokvenc. Takovou základnu český fotbal jednoduše nemá," míní Nedvěd.

Existují prý ale mladíci, kteří mohou do týmu rychle nakouknout, nebo již dokonce nakoukli. "Líbí se mi Pudil, a když na sobě bude pracovat, tak může hodně dokázat i Fillo, na kterého mě už kdysi upozorňoval pan Žaloudek," připomněl zesnulého mládežnického odborníka z Plzně.

Na těchto hráčích je prý dobře vidět, že i v české lize mohou vyrůst další kvalitní fotbalisté. Nelíbí se mu proto úprk mladíků do západní Evropy. "Moc se mi nezdají přestupy Mazucha nebo třeba Hableho. Proč ti kluci odchází do ciziny, když ještě nic nedokázali doma?" kritizoval současný systém, kvůli němuž český fotbal přichází o velké talenty.

Reklama

Související témata: