Hlavní obsah

Pohřbu zastřeleného italského fanouška přihlížel dvoutisícový dav

ŘÍM

Tisíce jindy znepřátelených fotbalových radikálů se usmířily, aby se společně rozloučily s fanouškem Lazia Řím, kterého zastřelil při víkendové bitce na dálničním odpočívadle u Arezza zasahující policista. Pohřbu přihlížely podle odhadů asi dvě tisícovky lidí. Politici i fotbaloví funkcionáři mezitím přemýšlejí, jak z italského fotbalu dostat násilí.

Článek

Kostel Sv. Pia X. v římské čtvrti Baldunia se ve středu zaplnil zhruba dvěma tisícovkami fanoušků a přátel Gabriele Sandriho. Byli mezi nimi i příznivci znepřátelených klubů z Milána, Janova, Livorna i městského rivala AS Řím. Podívat se přišel i kapitán AS Francesco Totti. Další tisíce fanoušků se do kostela s kapacitou 900 míst k sezení vůbec nevešly a v deštivém počasí zůstaly před jeho branou.

Tělo zemřelého Sandriho bylo ještě krátce před obřadem vystaveno, aby se s ním mohli přátelé sami naposledy rozloučit. Pozůstalým rodinným příslušníkům kondolovali prezident Italského fotbalového svazu Giancarlo Abete, ministryně sportu Giovanna Melandriová i římský starosta Walter Veltroni. Začátek smutečního obřadu provázel velmi dlouhý potlesk celého kostela, pohřeb se nakonec obešel bez násilností.

Před výtržnostmi na smutečním obřadu přitom ještě ráno varoval italský ministr vnitra Giuliano Amato. "Očekáváme ale, že samotný pohřeb proběhne v klidu," dodal Amato. Policii nabádal k tomu, aby během pohřbu italské tifosi příliš neprovokovala a pouze "hlídala pozice". Podobné instrukce měli policisté prý už v pondělí večer, kdy příliš nezasahovali proti davu, který zdemoloval jednu z římských policejních stanic. "Jednoduše proto, že kdyby zasáhli tvrději, skončilo by to obrovským krveprolitím," vysvětlil Amato.

Zatímco Amato se po událostech posledních dní dostal pod palbu kritiky, funkcionáři evropských profesionálních soutěží už v Madridu jednají o tom, jak se s fotbalovým násilím vypořádat. "Rádi bychom odsouhlasili desetibodový plán opatření, která potom předložíme EU," prohlásil ve středu ředitel Asociace evropských profesionálních fotbalových soutěží Emanuel Macedo.

Šestadvacetiletý diskžokej a obchodník s oblečením, ale také radikální příznivec římského Lazia Sandri zemřel v neděli poté, co se zapojil na dálničním odpočívadle u Arezza do bitky se znepřátelenými hooligans z Turína. Potyčku přijela rozehnat hlídka dopravní policie, jenže místo toho jeden z jejích příslušníků zastřelil ranou do krku Sandriho, sedícího v ujíždějícím autě.

Podle viníka i stanoviska policie se jednalo o nešťastnou náhodu, zbylí čtyři spolucestující zastřeleného už jsou ale vyšetřováni za to, co na odpočívadle prováděli. Podle státního zástupce totiž napadli osamoceného fanouška Juventusu. Na odpočívadle si daly dostaveníčko z každého klubu dva automobily s výtržníky, kterých policie napočítala celkem osmnáct.

Reklama

Související témata: