Hlavní obsah

Italská vláda zakázala další výjezdy fotbalových fanoušků

ŘÍM

Italské ministerstvo vnitra zakázalo fanouškům dalších pěti fotbalových klubů cestu na venkovní zápas svého týmu. Utkání 14. kola Serie A se tak o víkendu 1. a 2. prosince obejdou bez příznivců Interu Milán, Neapole, Lazia Řím, Janova a Juventusu Turín. Doma zůstanou i fanoušci šesti klubů třetí ligy.

Článek

Ministerstvo se snaží zamezit dalším násilnostem fotbalových výtržníků, které Itálii ovládly po 11. listopadu. Pro tento víkend už byly v předstihu uzavřeny fanouškovské sektory na šesti zápasech a vydán zákaz cestování pro fanoušky AS Řím, Bergama, AC Milán, FC Turín, Sampdorie a Catanie. Fanklubům těchto mužstev se zákaz pranic nelíbil a varovali před "kriminalizací fotbalových tifosi". Dokonce chystají demonstraci, kterou chtějí svolat přímo do Říma.

Italský fotbal má s násilnostmi fanoušků dlouhodobé problémy. Ministerstvo v pátek současně oznámilo, že jen mezi 25. srpnem a 5. listopadem bylo při utkáních zraněno 31 hooligans a 22 policistů. V únoru zahynul při rozhánění bitky jeden policista, poslední tragédií byl případ z 11. listopadu.

Policista tehdy zastřelil fanouška římského Lazia, který ujížděl v autě z místa bitky s příznivci Juventusu. Odvetou za jeho smrt zdemolovali týž den výtržníci hlásící se k Laziu policejní stanici. Nebyly to přitom jediné násilnosti, které údajně nešťastný incident rozpoutal.

Reklama

Související témata: