Hlavní obsah

Zlatý míč získal brazilský fotbalista Kaká

PAŘÍŽ

Brazilský fotbalista Kaká z AC Milán se stal držitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče světa za letošní rok. Pořadí v neděli v Paříži zveřejnili organizátoři prestižní novinářské ankety z časopisu France Football. Jediný český zástupce v nominované padesátce Petr Čech skončil devatenáctý, spolu s Italem Gianluigim Buffonem byli nejvýše z brankářů.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Brazilec Kaká se stal držitelem Zlatého míče pro letošní rok

Článek

Pětadvacetiletý záložník Kaká získal od novinářů z 96 zemí celkem 444 bodů a s přehledem vyhrál. Na dalších místech za ním skončili Portugalec Cristiano Ronaldo a Argentinec Lionel Messi; stejné trio je přitom i v užším výběru na nejlepšího fotbalistu světa podle FIFA, který bude vyhlášen 17. prosince v Curychu. Vítězná trojice je nejmladší za více než padesátiletou historii Zlatého míče.

Kaká je po Ronaldovi, Rivaldovi a Ronaldinhovi čtvrtým Brazilcem, který prestižní anketu vyhrál. Při přebírání ceny řekl, že je to pro něho jedinečná chvíle a vyvrcholení opravdu mimořádného roku a že je to nejvýznamnější ocenění, jakého se mu dostalo.

Naposledy získal trofej hráč z AC Milán v roce 2004, kdy se radoval Ukrajinec Andrej Ševčenko. Rok předtím se stal majitelem Zlatého míče Pavel Nedvěd jako druhý Čech v historii po Josefu Masopustovi z roku 1962.

Petr Čech dostal sedm bodů

Sedm bodů stejně jako Čech a Buffon dostali i Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso a Thierry Henry, loňský vítěz ankety Fabio Cannavaro skončil až za nimi čtyřiadvacátý. Maximem českého reprezentačního gólmana je čtrnácté místo z roku 2005, kdy byl rovněž nejlepším brankářem; loni se Čech mezi 50 nominovaných hráčů nedostal.

Zlatý míč organizuje France Football od roku 1956. Dosud ho získával nejlepší fotbalista z evropských klubů, nyní ale magazín sáhl ke změně a otevřel novinářskou anketu i pro hráče z ostatních světadílů.

Kaká na tiskové konferenci řekl, že si ceny váží tím víc, že o ní rozhodovali porotci z celého světa včetně Latinské Ameriky. Velký podíl na tom, že ji získal, připsal tomu, že hraje ve velkých mužstvech, kterými jsou AC Milán a brazilská reprezentace.

Kaká ocenil Ronalda a Messiho

Vysoce ocenil Cristiana Ronalda a Messiho, kteří zůstali v anketě za ním - prvního pro jeho dribling a rychlost, druhého pro techniku. Za věc, která možná mluvila pro něho ve srovnání s Cristianem Ronaldem, označil to, že jemu se víc povedly letošní vzájemné zápasy jejich mužstev v Lize mistrů; v neprospěch Messiho podle něho možná hrálo to, že Barcelona nevyhrála žádnou evropskou soutěž.

"Abych řekl pravdu, trochu jsem to přece jen čekal," prohlásil Kaká. "Vyhrál jsem Ligu mistrů a navíc jsem v ní byl nejlepším střelcem, to byl asi ten největší rozdíl proti mým konkurentům. Vždycky je klíčové hrát ve vítězném mužstvu," dodal.

V AC Milán chce Kaká zůstat i nadále, cítí se tam velmi šťastný a spokojený. Dal najevo, že by jednou chtěl být kapitánem milánského týmu, v němž prý vždycky chtěl hrát. Nevadí mu ani, že i když se cítí jako rozený středopolař, nastupuje teď v Miláně jako druhý útočný hrot.

Idoly Kaká jsou Raie a Ronaldo

Za hráče, kteří ho inspirovali, označil své krajany Raie a později Ronalda. Dětem, které ho chtějí napodobit, doporučil hlavně hodně vytrvalosti, víry a trpělivosti, protože "cesta je dlouhá".

Vedle vlastního Zlatého míče, který váží 12 kilogramů a který si chce v prvních dnech postavit vedle postele, aby se na něj mohl dívat před spaním, dostal Kaká také miniaturní Zlatý míč o váze dvanácti gramů jako přívěsek na krk. Slavnostního předávání ceny v sídle francouzské televizní společnosti TF1 se zúčastnili také členové jeho rodiny.

Výsledky ankety Zlatý míč:
1. Kaká (Braz./AC Milán) 444 bodů, 2. C. Ronaldo (Port./Manchester United) 277, 3. Messi (Arg./FC Barcelona) 255, 4. Drogba (Pobřeží slonoviny/Chelsea) 108, 5. Pirlo (It./AC Milán) 41, 6. Van Nistelrooij (Niz./Real Madrid) 39, 7. Ibrahimovic (Švéd./Inter Milán) 31, 8. Fabregas (Šp./Arsenal) 27, 9. Robinho (Braz./Real Madrid) 24, 10. Totti (It./AS Řím) 20, ...19. Čech (ČR/Chelsea) 7.

Reklama

Související témata: