Hlavní obsah

Ujfaluši: Z legrace hecuji Pavla Nedvěda, aby se vrátil

Reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši se v pondělí objevil v Praze, aby se stal kmotrem biografie spoluhráče z národního týmu Marka Jankulovského. U té příležitosti kapitán Fiorentiny hovořil o své budoucnosti v týmu z Florencie i možném návratu Pavla Nedvěda do reprezentace před blížícím se ME. „Cítím, že by nám pomohl, a necítím to tak jen já,“ řekl upřímně novinářům Ujfaluši.

Článek

Jak vnímáte poslední fázi sezóny?

Hodně se toho za poslední dny změnilo, v italské lize jsme najednou na pátém místě, které nezaručuje předkolo Ligy mistrů. V Poháru UEFA jsme s Glasgow Rangers vypadli krůček od finále. To mě opravdu mrzí. Odehraných 120 minut nám sebralo spousty sil, což se projevilo i v nedělním ligovém utkání v Cagliari. Tuším, že to byl již náš pětapadesátý zápas v sezóně. Nyní musíme být silní a zvládnout poslední dva zápasy. Doufáme, že nám Neapol pomůže a porazí AC Milán.

Už máte trochu jasno, jaký dres budete v létě oblékat?

Už jsem více méně rozhodnutý, přesto to není jednoduché. Ve Florencii jsem už čtyři roky, našel jsem si tam kamarády, tým je výborně poskládaný. Trenér mi věří, sází na mě. Rozhodování bude těžké. Zbývá ještě čtrnáct dní, do kterých se mám rozhodnout. Bude se rozhodovat mezi Itálií a Španělskem.

Dá se vyjádřit procentuelně, jaká je šance, že zůstanete ve Florencii?

Vyjádřit se to určitě dá. Jak jsem říkal, důvodů je mnoho. Řekl bych, že Florencie je momentálně můj domov, není jím ani Praha ani Olomouc. To bude faktor, který bude hrát také velkou roli.

Pokud byste tedy měl zůstat v Itálii, které kluby jsou ve hře?

Pokud zůstanu v Itálii, pak jen ve Florencii. Jiná volba není.

Už jste zmínil velkou vytíženost, pokles na pátou příčku v lize, konec v semifinále Poháru UEFA. Nemáte pocit, že týmu už dochází dech?

Myslím, že jsme všichni opravdu hodně vyčerpaní. Únava je samozřejmě znát, ale dá se překonat. Chybí dva zápasy a my do nich musíme dát všechno.

O předkolo Ligy mistrů bojujete s gigantem AC Milán, může se s ním Fiorentina poměřovat?

Nemůžeme se srovnávat s týmy jako je AC Milán, AS Řím, Juventus a Inter. To jsou čtyři špičkové týmy, které mají dvacet výborných hráčů. Když se v AS Řím zraní Totti, jsou tam dva tři hráči, kteří ho dokážou nahradit. Nechci říct, že v našem případě všechno záleží na Adrianu Mutuovi, který nás v této sezóně hodně táhne. Pokud bychom v týmu ale měli další top hráče, bylo by to lepší. Myslím si, že právě tímto směrem směřuje Fiorentina, která by se během příštích let chtěla dostat na úroveň těchto týmů.

Ve spojitosti s nadcházejícím evropským šampionátem se hodně spekuluje nad návratem Pavla Nedvěda. Navíc, když uzdravení Tomáše Rosického je stále v nedohlednu. Co vy si o tom myslíte?

Nechtěl bych, aby to vyznělo, že by byl Méďa (Pavel Nedvěd pozn. aut.) jen náhradou za Tomáše. Pořád věřím, že se do toho Tomáš dostane a bude schopný odehrát mistrovství Evropy. Když by tam byl Méďa, bylo by to o něco lepší. Cítím, že by nám pomohl, a necítím to tak jen já. On to ví a sám se rozhodne. Věřím, že to bude pro nás dobré rozhodnutí.

Jste s ním v kontaktu, neprosil vás třeba o radu?

Méďa nikdy nežádá o radu, on má svou hlavu a vždy se rozhoduje sám. Samozřejmě si voláme, a samozřejmě ho v legraci trochu hecuji.

Reklama

Související témata: