Hlavní obsah

Nedvěd má tři poslední pokusy, aby vstoupil mezi kanonýry

PRAHA

Pokud splní slovo, zbývají mu už jen tři poslední pokusy. Pouhé tři zápasy v italské Sérii A. V neděli odpoledne na domácím hřišti s Atalantou Bergamou, poté se Sienou a nakonec s římským Laziem. Ve zbývajících 270 ligových minutách nejvyšší italské fotbalové soutěže musí Pavel Nedvěd vstřelit alespoň jediný gól, aby pokořil další velkou metu své zářné kariéry. Hranici stovky ligových gólů.

Článek

Oznámil, že po sezóně v barvách Staré dámy končí a proto Pavlu Nedvědovi moc času na otevření brány Klubu ligových kanonýrů nezbývá. Posledních tři zápasy italské série A. Pokud stý gól vstřelí, přiřadí se do elitního společenství českých a slovenských kanonýrů, jemuž vévodí se 447 góly legendární Josef Bican a které bude právě Pavel Nedvěd uzavírat. Jako kanonýr s pořadovým číslem 59, který bude mít na svém kontě rovnou stovku gólů.

Čistých stovkařů je zatím pět

Stejně, jako Ján Čapkovič, co hrával za bratislavský Slovan, Jozef Levický, jenž střílel branky v žlutočerných barvých bratislavského Interu, ale také jako Ferdinand Plánický z Bohemians či plzeňský Stanislav Štrunc nebo slávistická ikona současnosti Stanislav Vlček.

„Pro mě byly vždycky důležitější úspěchy kolektivu než individuální ceny a ocenění,“ netajil se nikdy svým názorem na primáty v individuálních anketách, různých žebříčcích a statistikách Grande Paolo.

Teď během poslední sezóny v dresu Juventusu by mohl přidat: A teď je pro mě obzvlášť důležité, abychom zůstali v Sérii A třetí a zajistili si tak účast v Lize mistrů. Staré dámě se totiž v poslední době nedaří, přímý kontakt s druhým AC Milán už ztratila, neboť už ve třech utkáních na domácí půdě nedokázala vyhrát, takže čtvrtá Fiorentina na ni zle dotírá.

Poslední tři možnosti

V nedělním odpoledni proti jedenáctému Bergamu už "bianconeri" musí bezpodmínečně zabrat. Pro Pavla Nedvěda, který ke třem gólům nastříleným ještě během vojákování v pražské Dukle, třiadvaceti brankám v dresu Sparty přidal v Laziu a turínském Juventusu další 73 gólů, příležitost, jak zdolat metu stovky gólů a otrevřít brány kanonýrů.

Metu i pro držitele Zlatého míče výjimečnou v tom, že by ji pokořil v italské nejvyšší soutěži proslulé neprostupnými obranami, kde působí od šestadevadesátého roku.

Dvěma posledními góly vstřelenými do sítě Lecce se k ní přiblížil, v neděli proti Bergamu bude mít Nedvěd první příležitost ji zdolat. A když to nevyjde, nabídnou se mu pak už jen dvě další. Tedy, pokud svou pohrůžku opravdu splní a po sezóně skutečně skončí.

Reklama

Související témata: