Hlavní obsah

Nedvěd se s Juventusem rozloučil gólovým pasem a druhým místem

TURÍN

Pavel Nedvěd ve svém posledním utkání za Juventus Turín dotáhl mužstvo k druhému místu v tabulce italské fotbalové ligy. Juventus i díky Nedvědově gólové přihrávce porazil jeho bývalý tým Lazio Řím 2:0 a v tabulce se dostal před AC Milán. Ten sice rovněž vyhrál na půdě Fiorentiny, ale při bodové shodě klesl na třetí místo kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů.

Článek

Nedvěd v sobotu oznámil, že nedělní duel je jeho posledním v dresu Juventusu, také proto nastoupil s kapitánskou páskou, kterou mu přenechal obvyklý šéf Alessandro Del Piero. Český záložník opět patřil k nejaktivnějším hráčům Juventusu, na svůj stý ligový gól v kariéře však nedosáhl. Do statistik se alespoň zapsal přihrávkou na pojišťující gól jediného střelce zápasu Iaquinty.

V 84. minutě pak řekl Juventusu definitivní sbohem, když za potlesku stojících tribun opustil hřiště. Při cestě na lavičku se objal s každým ze spoluhráčů a s úsměvem zamával fanouškům, kteří vyvěsili transparenty s nápisy "Sbohem Pavle". Na lavičce se objal i se všemi členy realizačního týmu Juventusu a poté již jen sledoval, jak spoluhráči drží vedení do závěrečného hvizdu.

Pavel Nedvěd (vpravo) dostává od Alessandra Del Piera pamětní dres.foto: ČTK/AP/Massimo Pinca

Zatímco Nedvědův spoluhráč Zdeněk Grygera do utkání kvůli svalovému zranění nezasáhl, na straně Lazia se objevili hned dva Češi. Vedle Davida Rozehnala poprvé v základní sestavě nastoupil devatenáctiletý útočník Libor Kozák, který patřil k nejaktivnějším hráčům hostů.

Na výhru Juventusu odpověděl AC Milán, který vybojoval vítězství 2:0 ve Florencii. Svým 16. a 15. gólem v sezoně se o to postarali Brazilci Kaká a Pato. Milán přesto přišel o druhou příčku v tabulce. Při bodové shodě rozhodují vzájemné zápasy a ty má lepší Juventus.

Fiorentina jde do 3. předkola LM

I tak Milán spolu s Juventusem a Interem Milán postupují přímo do hlavní soutěže Ligy mistrů. Do 3. předkola jde Fiorentina, která těsně udržela čtvrtou příčku před Janovem. Na něj spolu s šestým AS Řím zbyla Evropská liga. Tu si zahraje i Lazio jako vítěz poháru.

Regginu a Chievo doprovodí do druhé ligy FC Turín. Ten prohrál s AS Řím 2:3, naopak druhý z ohrožených týmů Boloňa vyhrála 3:1 nad Catanií a zachránila se.

Mistrovský Inter na závěr sezony přestřílel Bergamo 4:3. Dvěma góly se na tom podílel švédský kanonýr Ibrahimovic, který si s 25 zásahy v sezoně zajistil korunu pro krále střelců před Di Vaiem z Boloni a svým budoucím spoluhráčem Militem z Janova. Oba zaznamenali jen o branku méně.

Italská liga - 38. kolo:
AS Řím - FC Turín 3:2 (35. Menez, 74. Vučinič, 83. Totti z pen. - 9. Vailatti, 88. Ventola), Boloňa - Catania 3:1 (5. Mingazzini, 26. Terzi, 68. Di Vaio - 49. Morimoto), FC Janov - Lecce 4:1 (56. a 67. Milito, 22. Jankovič, 52. Cristito - 32. Tiribocchi), Fiorentina - AC Milán 0:2 (55. Kaká, 75. Pato), Inter Milán - Bergamo 4:3 (12. a 81. Ibrahimovic, 5. Muntari, 79. Cambiasso - 10. a 53. Doni, 25. Cigarini), Juventus Turín - Lazio Řím 2:0 (3. a 59. Iaquinta), Neapol - Chievo 3:0 (3. Montervino, 7. Bogliacino, 18. Pia), Palermo - Sampdoria Janov 2:2 (8. Miccoli, 42. Succi - 45. Pazzini, 59. Stankevičius), Reggina - Siena 1:1 (44. Stuani z pen. - 75. Maccarone), Udine - Cagliari 6:2 (10. Asamoah, 11. Pepe, 15. Floro Flores, 58. Pasqualle, 81. Quagliarella, 89. Ighalo - 55. Acquafresca z pen, 57. Parola).

Reklama