Hlavní obsah

Jankulovski: Po odchodu Kaká a Maldiniho nastává nová éra

Z AC Milán odešli v létě tři velké postavy posledních let. Brazilce Kaká koupil Real Madrid, kouč Carlo Ancelotti vede londýnskou Chelsea a ikona italského klubu Paolo Maldini odešel do fotbalové penze. S příchodem nového kouče Brazilce Leonarda se však mnoho nezměnilo. Ani pozice Marka Jankulovského (32) na levém okraji obrany se nemění...

Článek

Jaká byla příprava AC Milán na novou sezónu?

Co se týká výsledků, nebyla úplně ideální. Hodně ji ovlivnilo turné po USA, kde jsme během dvanácti dnů odehráli šest utkání, hodně cestovali a málo trénovali. Posledních čtrnáct dní se ladila forma, takže Serie A a vůbec podzim, by měly být o něčem jiném, tedy lepší.

Chybí hodně Kaká, který odešel do Realu Madrid?

Prodali jsme jednoho z nejlepších fotbalistů na světě, určitě nejlepšího hráče AC Milán, což je pochopitelně znát. Nový trenér Leonardo ale říká, že jeden hráč mužstvo nedělá. Zvykáme si, že Kaká není. Máme v týmu další kvalitní hráče. Musí to jít i bez něho.

Kdo by měl Kaká nahradit?

Měl by přijít čas Ronaldinha. On by měl být vůdčí osobností a vzít odpovědnost v ofenzivě na sebe. Podle jeho reakce lze říct, že si toho je vědom. Pořád to je jeden z nejlepších fotbalistů planety.

Po pětadvaceti letech opustil kabinu kapitán Paolo Maldini. Kdo po něm převzal pásku?

Ambrosini jako služebně nejstarší hráč. Tak to v Miláně funguje. Zástupci jsou Pirlo a Gattuso.

Je znát, že chybí klubová ikona?

To jistě. Jeho místo v kabině zůstalo prázdné, i když kabina je jinak plná...

Co trenér Leonardo po svém příchodu změnil?

Spoustu věcí, vždyť Anceloti byl v Miláně osm let. Navíc odešel Kaká a skončil Maldini, z hostování se vrátili do svých klubů i Beckham a Ševčenko. Přišli především mladí fotbalisté. Největší změny jsou patrné v taktickém pojetí. Skončila jedna velká éra AC Milán, ale naším úkolem je na ni navázat, i když to bude těžké. Mužstvo má ale novou motivaci a nejvyšší cíle se samozřejmě nemění.

Bude hrát AC Milán jiným stylem?

Jen minimálně. Základní herní systém zůstává stejný.

Vy osobně jste změnu trenéra pocítil?

Moje pozice v mužstvu se nezměnila. Jeden čas jsem byl v obraně nejmladší, teď už jsem patřil skoro k nejstarším. Pro mne je důležité, že trenér se mnou počítá na levý okraj obrany. Sice jsem v přípravě zaskakoval i v záloze, třeba proti Benfice Lisabon, ale s tím nemám problém. Nikdo ale nemá místo jisté, trenér má k dispozici na každý post dva kvalitní fotbalisty. Hlavně aby mi vydrželo zdraví a forma.

Troufnete si na Inter Milán a Juventus?

V Itálii se mluví jen o těchto dvou týmech, protože nejvíc posílily. Jsou největšími favority. O nás se moc nemluví, což bereme jako výhodu.

Reklama

Související témata: