Hlavní obsah

VIDEO: I přes nejistotu šel Beckham za snem, teď se vidina šampionátu rozsypala

MILÁN

Podřídil svému snu všechno, i ze zámoří přišel do AC Milán hostovat, jen aby byl italského kouči na lavičce reprezentace fotbalového Albionu Fabio Capellovi na očích a na světový šampionát do Jižní Afriky se dostal. Jako první Angličan, jenž by startoval na čtyřech mistrovstvích světa v řadě. V nedělní noci se snažení Davida Beckhama rozbilo napadrť! Přetrhl si achillovku, takže jeho velký sen zůstane jen snem.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

David Beckham v péči klubového lékaře.

Článek

Neměl nic jistého, což čtyřiatřicetiletý veterán Beckham dobře věděl. Capello mu sice naději dal, ale nic mu neslíbil. Natož aby ikoně anglického fotbalu garantoval, že ho na čtvrté mistrovství světa v červnu do Jihoafrické republiky opravdu vezme.

„Jistotu skutečně nemám, ale i o naději se budu prát do poslední chvíle,“ tvrdil Beckham po březnovém přípravném duelu Anglie s Egyptem, v němž se vůbec nedostal na hřiště. Capello dal místo něho přednost Theo Walcottovi, resp. Shaunu Wrigt-Phillipsovi. „Nevzdám to!“ ujišťoval všechny kolem sebe legionář působící v zámořské MSL v barvách Los Angeles Galaxy a v době její přestávky hostující v AC Milán.

V nedělní noci Beckham věděl, že sen o čtvrtém mistrovství vzdát musí. V samém závěru ligového duelu, v němž jeho AC Milán zdolalo  Chievo Verona 1:0, si přetrhl achillovku. Sám, bez cizího zavinění.

„V první chvíli se vůbec nezdálo, že jde až o tak vážné zranění, po pár okamžicích nám ale došlo, že má přetrženou achillovku a všechno je mnohem komplikovanější. David z toho byl okamžitě špatný,“ popisoval nizozemský legionář Clarence Seedorf, jenž v inkriminovaném duelu přišel na trávník na poslední půlhodinu a v poslední minutě vstřelil jediný gól, co se na hřišti dělo.

„V kabině se topil v slzách a my s ním. Všechny nás jeho zranění zasáhlo, takže nám nebylo dobře,“ líčil obránce Ignazio Abate smutek, který zaplavil milánskou šatnu.

„Příšerně trpěl, proto jsem ho vzal do náručí a nabídl mu, že jestli bude chtít, může příští rok přiletět do Itálie zase a opět za nás hrát,“ prozradil viceprezident AC Milán Adriano Galliani nabídku, kterou Beckhamovi dal. I jemu bylo ale samozřejmě jasné, že pro anglickou fotbalovou ikonu představovalo během hostování v dresu „rossoneri“ jen naplnění snu o mistrovství světa.

„David si okamžitě uvědomil, co se stalo a mně ho bylo v tu chvíli ohromně líto. Je to velký hráč, jehož přínos pro každé mužstvo je obrovský,“ litoval Beckhama i brazilský kouč na lavičce AC Milán Leonardo.

I trenér anglické reprezentace Fabio Capello čtyřiatřicetiletému legionáři telefonoval. „Je velkým profesionálem, který tvrdě pracoval, aby mohl na šampionátu hrát, takže je to pro něho tvrdý úder. Proto jsem mu musel vyjádřit podporu.“

Bývalý kapitán anglické reprezentace David Beckham odletěl v pondělí do Finska, kde se podrobi u tamního specialisty Sakara Oravy operaci přetržené achilovky. „Odebere se štěp ze stehna, který se zasadí do paty, aby zesílila. Operace zabere asi hodinu. Tedy, pokud se nepřijde ještě na nějaký problém,“ popisoval Orava před operací a dodal, že jeho prominentní pacient by mohl začít po dvou měsících běhat a po třech si kopnout do míče a zkusit fotbal. „Další měsíc pak bude potřebovat, aby zvládal plnou zátěž a mohl podat maximální výkon.“ Operace, která trvala hodinu, proběhla bez komplikací.

Světový šampionát začíná v Jižní Africe 11. června. Pár dnů předtím, než si bude moci Beckham poprvé kopnout do balónu.

Reklama

Související témata: