Hlavní obsah

Kozák: Dát gól za Lazio už v úvodu sezony, to je sen

ŘÍM/PRAHA

Už třetí rok působí v Itálii český fotbalista Libor Kozák, ale až v sobotu dokázal to, kvůli ho Lazio řím koupilo. Jednadvacetiletý útočník dal svůj první gól v Serii A, rozhodl o výhře 2:1 nad Fiorentinou a věří, že tím znovu zlepšil svoji pozici v týmu. Poprvé během angažmá v Laziu cítí, že je opravdu pevnou součástí kádru.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Libor Kozák v dresu české fotbalové reprezentace do 21 let

Článek

"Je to splněný sen. Fakt jsem nečekal, že gól přijde už ve třetím kole ligy. Tohle je hodně překročený plán," pochvaloval si Kozák v dnešním rozhovoru s ČTK. Hráč české jednadvacítky celé léto pracoval na tom, aby získal důvěru kouče Edoarda Reji. Po minulé sezoně a hostování v druholigové Brescii, které pomohl k postupu mezi elitu, Kozák v blankytně modrém dresu Lazia dostává stále víc šancí.

V minulém kole proti Boloni pomohl jako střídající žolík vybojovat penaltu, nyní ve Florencii udeřil i střelecky. "Ale bylo by hodně špatné, kdybych takovou šanci nedal," připomněl s úsměvem Kozák, že v sobotu měl poměrně lehkou pozici, když dorážel míč po předchozí střele do opuštěné branky. V 67. minutě, jen sedm minut po svém příchodu na hřiště, dokonal vítězný obrat Lazia, které se nyní hřeje na druhé místě ligy. A Kozák si po utkání užil spousty gratulací.

"Všichni byli šťastní, kluci v týmu, přišel mi popřát i prezident klubu. I trenér mě dnes v novinách docela chválil, i když on s tím docela šetří. Zároveň říkal, že musím ještě na mnoha věcech zapracovat, což sám vím moc dobře. Pořád je přede mnou dlouhá cesta," uvedl Kozák, který do Lazia přestoupil v roce 2008 z tehdy druholigové Opavy.

"Každopádně věřím, že by mi sobotní branka zase mohla pomoci, trenérovi jsem snad trochu zamotal hlavu a bude třeba uvažovat o tom, že mi dá ještě víc šancí," líčil Kozák, který se v Laziu pere s velkou konkurencí. Tu představují především hvězdný argentinský kanonýr Mauro Zarate, kapitán Tommaso Rocchi či Sergio Floccari. "Beru to tak, že jsem asi tak čtvrtý útočník. Ale také se snažím dokázat, že můžu týmu na hřišti pomoci. Třeba tady konečně přichází můj čas," uvedl Kozák.

Jeho nejbližší cíl? Nastoupit alespoň na část utkání ve středečním ligovém duelu s AC Milán, v jehož středu figurují ofenzivní hvězdy Ibrahimovic, Pato, Robinho a Ronaldinho. "Být na hřišti s takovými hvězdami, to je obrovská výzva. Budu rád i třeba za tři minuty. Když to nevyjde, tak ty borce budu okukovat aspoň z lavičky," plánoval Kozák s úsměvem.

Reklama

Související témata: