Hlavní obsah

Jankulovski se vrátil do Milána. Rád bych byl na hřišti, směje se před zápasem Plzně s AC

Elegán, jenž má doma jako jeden z tří českých hráčů medaili za triumf ve fotbalové Lize mistrů, se v úterý ráno bez povšimnutí šoural letištní halou ruzyňského letiště ke stroji s plánovaným přistáním v Miláně. Dlouhou hřívu, typickou pro slavné působení v AC Milán, vyměnil za uličnicky rozpustilý sestřih. Obránce Marek Jankulovski, jenž by měl brzy nastupovat za ostravský Baník v české lize, mířil do města módy za klubovým lékařem bývalého zaměstnavatele na prohlídku operovaného kolena. V exkluzivním rozhovoru pro vybraná česká média se těšil na shledání s bývalými parťáky a rozebíral i naděje Plzně pro středeční zápas Ligy mistrů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Marek Jankulovski je pyšný na svoje působení v AC Milán.

Článek

Vyrazil jste do Milána záměrně v termínu, kdy AC nastoupí ve středu večer ve skupině Ligy mistrů proti českému šampiónovi z Plzně?

Vůbec ne. Mám vše domluvené dlouho dopředu. Prioritou je pro mě návštěva lékaře AC Milán, u něhož mám absolvovat prohlídku levého kolena, v němž jsem měl přetržené křížové vazy, a od operace uplynulo půl roku. Měl bych se dozvědět, zda jsem schopný snášet plnou zátěž a hrát zápasy. Jsem samozřejmě moc rád, že vše spojím s návštěvou zápasu a ještě právě s Plzní.

Budete míc čas sejít se s bývalými spoluhráči?

Rozhodně. Během úterý absolvuji zátěžový trénink přímo v tréninkovém centru v Milanelu, kde se budou kluci připravovat na zápas s Plzní. Určitě se potkáme. Během středy už je nebudu rušit.

Jste s někým domluvený, že zajdete na oběd či kávu nebo půjde o překvapení?

Ne. Ale kluci vědí, že dorazím. Moc se těším na všechny. Prožil jsem v Miláně šest nádherných let. Jsem rád, že se potkáme zrovna před zápasem s Plzní.

Vezete do Milána čerstvé informace o českém soupeři? Volali vám bývalí spoluhráči po losu základních skupin Ligy mistrů? Věděli, koho jim los v podobě Plzně přidělil?

Po rozlosování skupin telefonáty proběhly. Kluci ani lidé z vedení moc nevěděli, kdo je čeká. Ale naše hovory byly spíše jen informativní. Oni mají pochopitelně svoje zvědy, vše si dobře zmapovali. Já jim mohl říct jen obecné věci.

Obránce AC Milán Marek Jankulovski (vlevo) v souboji s fotbalistou Curychu Johanem Vonlanthenemfoto: Reuters/Alessandro Garofalo

Mají Západočeši reálnou šanci na půdě AC Milán uspět?

Zaznamenal jsem i hlasy, že věří na San Siru ve vítězství... Stát se pochopitelně může všechno, protože Plzeň má mladé a hodně hladové hráče. Navíc kádr mého bývalého zaměstnavatele trápí zranění a nepovedl se jim podle představ vstup do italské ligy. Mají pět bodů po čtyřech kolech, jedno hubené vítězství nad Cesenou fanoušky asi moc neuspokojilo. Jenže rozdíl mezi kluby je prostě obrovský. AC je jasným favoritem. Je jasné, že při prvním utkání Ligy mistrů před vlastním publikem se bude chtít ukázat.

Přepadne vás při sledování zápasu velká nostalgie?

Upřímně říkám, že bych rád byl ještě na hřišti... (směje se) Ohromně mě těší, že jsem mohl být v klubu, který sedmkrát vyhrál Ligu mistrů. Jde o jeden z nejlepších týmů světa. Až když jsem komentoval při prvním kole základních skupin zápas Barcelona-AC Milán došlo mi, čeho jsem vlastně dosáhnul. Jsem moc rád, že jsem zanechal v klubu dobrou stopu a udržuji dobré spojení.

Pro AC Milán je příznačné, že s bývalými hráči udržuje nadstandardní vztahy, že?

Rozhodně! Vysloužilých hráčů, kteří v klubu něco dokázali, si váží. V minulosti třeba na naše zápasy dorazili Serginho, Cafú nebo i další v uvozovkách veteráni. A klub se k nim vždy choval velmi vřele.

Utkání Ligy mistrů v roli diváka bude nepochybně velkou náplastí na duši zmáhanou bídnou formou Baníku, v jehož dresu plánujete po zranění návrat na scénu. Jak jste na tribuně prožíval poslední zápasy nových spoluhráčů?

Srdce člověku hodně krvácí. Vždy byl Baník top klub. Se Spartou a Slavií patřil ke špičce. A teď je dole, což člověka hodně mrzí. Asi něco nefunguje optimálně, ale jsem doma příliš krátkou dobu, abych se pouštěl do podrobnějších rozborů.

Nebere vám nadšení z blížícího se návratu do zápasů ani situace, v které se ostravský klub nachází?

Situace není růžová. Vlastně je spíše kritická. Pochopitelně by pro okamžik mého návratu bylo ideální, kdybychom hráli o titul. Jenže prostě jsme u dna tabulky a bojujeme o přežití.

Neuvažoval jste, že přeci jen rozhodnutí vrátit se do Baníku přehodnotíte a v kariéře budete pokračovat jinde?

Ne! Baník mě vychoval pro velký fotbal, dal mi šanci prožít kariéru v klubech jako je Neapol či AC Milán. A já jim chci vše vrátit. Jasně jsem řekl, že buď půjdu do Ostravy, nebo nikam. Na Bazalech jsem začal, na Bazalech skončím!

Neztratil jste během dlouhé pauzy chuť do fotbalu?

Vůbec ne. Naopak. Poslední sezónu jsem mnoho zápasů kvůli zranění neodehrál. Teď jsem hodně dřel. Kdybych neměl touhu a chuť hrát, už bych skončil a nehonil bych se nadarmo. Ale protože mi fotbal chybí, absolvoval jsem celou rehabilitaci důkladně.

A jak se cítíte? Snáší tělo zátěž v tréninku dobře?

Bez problémů. Už jsem absolvoval několik tréninků s Baníkem Ostrava a rehabilitace dospěla do finální fáze. Čekám jen na povolení lékaře, že mohu hrát zápasy. Pokud budou výsledky testů v pořádku, budu po reprezentační přestávce pro kvalifikační zápasy se Španělskem a v Litvě připraven nastoupit za Baník do ligového utkání.

Reklama

Související témata: