Hlavní obsah

Věřím, že titul nakonec vyhraje Sparta, přiznal ředitel Juventusu Nedvěd

Turín / Praha

Italský titul získal jako hráč i jako ředitel Juventusu. Pavel Nedvěd (40) prožívá příjemné období. Daří se jeho klubu a nezapomněli na něj ani čeští fanoušci, kteří jej zvolili jako nejlepšího levého záložníka do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy. Fotbalově vyrůstal v Plzni, ale doma nejvíc zazářil ve Spartě. Ta podle něho prý také získá titul. I když „Grande Paolo“ žije v Itálii, bude 7. června ve vzájemném kvalifikačním duelu fandit jednoznačně Čechům, jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd věří, že mistrovský titul letos připadne Spartě.

Článek

O víkendu jste s Juventusem oslavovali italský titul. Bylo to hodně bouřlivé?

Bylo, bylo... Vyhrát titul je vždycky hezké a zopakovat to, je strašně těžké, takže jsem rád, že se nám to povedlo.

Vychutnal jste si titul víc jako hráč nebo nyní jako klubový ředitel?

Víc jsem si to užil jako hráč, protože jsem neměl žádné starosti a mohl jsem se věnovat jen oslavám. Ve funkci ředitele mám spoustu povinností, takže není čas si to tak spontánně vychutnat. Poslední dny byly opravdu náročné. Emoce jsou ale v obojím, ať oslavujete jako hráč, nebo jako funkcionář. Přiznám se, že jsem nečekal, jak silné budou, i když jsem už nebyl na hřišti. Zažít to podruhé po sobě, bylo to o to silnější. Jako bych se vrátil do mladších let.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Útočníky do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

Juventus si vedl v Lize mistrů velmi dobře. Vyřadil ho až Bayern Mnichov. Co vám chybí, abyste udělali ty poslední krůčky až do finále?

Dva roky dominujeme v Itálii a chceme v tom pokračovat nejen v Serii A, ale hodláme se prosadit i v Lize mistrů. Už jsme jako vedení klubu měli sezení nad tím, co a jak udělat, abychom si udrželi postavení v Itálii a výrazněji se prosadili i v Evropě. Nemůžete se po triumfu ani na chvilku zastavit, jinak vám špička uteče. Co nám chybí, jsme viděli právě v zápasech s Bayernem. Potřebujeme ještě trochu doplnit mužstvo, co se týče kvality a můžeme hrát ještě víc nahoře. Nepůjde o nějak velké změny. Věřím, že se nám to podaří a dojdeme ještě dál. Za mé éry hrál Juventus finále, seděl jsem kvůli kartám na tribuně a radoval se AC Milán. Moc si přeju, abych ten nádherný pohár mohl zvednout nad hlavu jako funkcionář Juventusu.

Myslíte si, že Bayern je jasným favoritem finále Ligy mistrů?

Bayern hraje skvěle, moc se mi jeho hra líbí, ale výborný je i Dortmund. Co se týká kvality a zkušeností, je na tom Bayern lépe, takže by měl vyhrát. Bude to ale hodně vyrovnaný souboj, protože oba týmy se dobře znají. Finále dvou německých klubů v Londýně bude hodně i o emocích, o to bude úloha Bayernu těžší. Borussii bych předem rozhodně neodepisoval.

Za pár týdnů dojde k souboji české reprezentace s italskou v kvalifikaci mistrovství světa. Jak vidíte šance českého týmu na velmi důležité body?

Budu u toho! Když byl Vláďa Šmicer sledovat Itálii v jejím posledním zápase, pořádně jsme to červnové vzájemné utkání probrali. Mluvil jsem o tom i s gólmanem Buffonem. Pro český tým to bude těžké. Nesmí ztratit body. Italové naopak vědí, že když na Letné vyhrají, v podstatě tu naši skupinou zavřou. Budou mít postup velice blízko. Pro oba to bude veledůležitý duel. Pro nás o to těžší, že my prostě musíme udělat výsledek.

Říkáte pro nás... Budete fandit českému týmu?

No to je jasné! Klukům věřím, hrát se dá s každým, včetně Italů, byť mají silný tým.

Zmínil jste Buffona, i v pětatřiceti letech je světová extra třída mezi tyčemi. Jak dlouho v brance ještě vydrží?

Nedávno jsem o tom s ním mluvil. Dohodli jsme se na roční smlouvě s opcí ještě na další jeden rok. U něho to není otázka výkonnosti, pořád je výborný. Spíš jde o to, aby byl zdravý a cítil se na to. Sám jsem poznal, že v závěru kariéry je fotbal hodně o pocitech a motivaci. Stejně jako před lety já, bude mít i on možnost se rozhodnout, jestli bude pokračovat.

V kádru Juventusu je ještě několik hráčů, kteří vás pamatují z trávníku. Kopnete si s mančaftem na tréninku?

To už ne. Oni běhají moc rychle (smích). Ale udržuju se v kondici a fotbal hraju pořád. V nejbližší době mně čeká v rychlém sledu šest benefičních zápasů. Bude to náročné, ale moc se na ně těším.

Fanoušci vás zvolili v anketě Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy jako nejlepšího levého záložníka. Co tomu říkáte?

To už je tak strašně dávno, že si skoro nepamatuju, kdy jsem českou nejvyšší soutěž hrával (smích)... Ale vážně. Takové ocenění mě moc těší. Vždyť jsem do Itálie odešel v roce 1996. Je moc příjemné, že si na mne fanoušci vzpomněli. Zřejmě jsem nechal v Gambrinus lize nějakou stopu. Znamená to, že se mi asi dařilo a moje hra měla nějaký smysl. Dostat do jedenáctky dvacetiletí, to už opravdu něco znamená, protože v české nejvyšší soutěži působilo hodně kvalitních záložníků.

Koho byste vybral vy, jako nejlepšího levého záložníka?

To je strašně těžké. Neznám pochopitelně všechny, kteří na tomto postu kopali. Mám-li vybrat jedno jméno, pak ze svých vrstevníků, a bude to Vláďa Šmicer. Jednak v lize také zanechal výraznou stopu a byl na levé straně středové řady opravdu moc dobrý, protože v národním mužstvu mě vždycky vytlačil víc doprostřed. Vláďa by v té jedenáctce měl být také, ale skončil až za mnou.

Jak by se vám zamlouvala středová řada ve složení Poborský, Galásek, Horváth, Nedvěd?

Není špatná, s tou by se dalo hrát. Je tam všechno. Běh, myšlenka, obranná fáze, důraz, zakončení. Myslím si, že by to dobře fungovalo.

Změnila se hra krajních záložníků za roky, co jste hrál, oproti současnosti?

Neřekl bych. Když se podívám na současné krajní záložníky, tak to je pořád tvrdá práce a spousta běhání mezi oběma vápny. Musí tam být velká intenzita a také technika, přesná přihrávka nebo centr, ale i zakončení. Z mého pohledu se to moc nezměnilo.

Vidíte v Gambrinus lize nového Nedvěda, který by vás třeba mohl následovat až do Juventusu?

Z mojí pozice se mi těžko říkají nějaká jména. Ale určitě tam jsou, to jen vy novináři vidíte český fotbal zbytečně negativně. Talentované hráče pořád máme, jen potřebují dostat větší šanci. Mně osobně se hodně líbí Darida nebo třeba Vydra, který už působí v Anglii. On sice hraje víc v útoku, ale ve středové řadě to také zvládá. Dobře si vede i Krejčí. Našlo by se jich víc. Mladí kluci mají svůj fotbalový osud ve svých rukách, jako jsme ho měli svého času my. Jsou na začátku kariéry a mohou dokázat ve fotbale velké věci.

Vzpomněl jste plzeňského Daridu. Ve Štruncových sadech jste s velkým fotbalem začínal, přes Duklu jste se pak dostal do Sparty, s níž jste slavil i tituly. Komu teď fandíte v boji o českého fotbalového mistra?

Vy máte samé těžké otázky... Na oba kluby mám skvělé vzpomínky. Mám radost, kde Plzeň je a co už dokázala. Ale přiznám se, že před začátkem tohoto ročníku jsem řekl, že titul vyhraje Sparta. Ještě kolo zpátky už jsem tomu nevěřil, všechno hrálo pro Viktorku. Sparta se znovu dostala do hry, takže věřím, že mi ten tip nakonec ještě vyjde.

Reklama

Související témata: