Hlavní obsah

Kačer Giguere zůstává Mocný, potřetí nedostal gól

NEW YORK

Neuvěřitelné! Ani ve třetím utkání semifinálové série Stanley Cupu nedokázali střelci Minnesoty propálit zeď v brance Anaheimu, Jeana-Sebastiena Giguera, a prohráli 0:4. O gólmanovi, který ovládl letošní play-off, se musejí Wild zdát nepěkné sny. Brankářský čaroděj, přezdívaný Jiggy, nepustil gól už 213 minut a sedmnáct vteřin.

Foto: ČTK

Jean-Sebastien Giguere, postrach Wild.

Článek

"Je to fantazie," vydechl Giguere, jenž v noci zastavil 35 střeleckých pokusů. "Velmi mi pomohl tým, který hrál výtečně. Nejenže hráli dobře obránci, ale také útočníci se poctivě vraceli zpět a schytali mnoho ran. Ke mně tak proniklo jen pár střel," chválil hrdina série, který hraje své vůbec první play-off. "Je neuvěřitelný," rozplýval se bek Mocných Kačerů Keith Carney. "Tři čistá konta v řadě ve finále konference... Co víc k tomu říct, to mluví za sebe."

Pětadvacetiletý Giguere nepustil žádnou střelu již přes 213 minut, k rekordu detroitského Normieho Smithe z roku 1936 už mu chybí jen velmi málo - přes pětatřicet minut. "Gólman je jejich velkou zbraní. Zkusili jsme už cokoli, ale on je stále v pozoru. Zkoušíme mu clonit, přesto kotouč končí v jeho lapačce, zkoušíme více střílet, ovšem on si v tom snad libuje," kroutil hlavou kouč hostů Jacques Lemaire.

Otočí specialisté na obrátky?

Anaheim, přestože ani jednou nezačínal v play-off na vlastním ledě, prohrál ze třinácti klání jen dvě a o postupu do finále Stanleyova poháru může rozhodnout na vlastním ledě již v pátek. Ale pozor, Minnesota v letošních vyřazovacích bojích proslula jako tým specialistů na obrátky. Jak v první sérii s Coloradem, tak ve druhé s Vancouverem utekli Wild hrobníkovi z lopaty. Ovšem v obou případech byl stav série poněkud příznivější - 1:3.

Ze stavu 0:3 utekli v historii NHL pouze dva týmy. V roce 1975 se to podařilo newyorským Islanders v souboji s Pittsburghem, v roce 1942 předvedli dokonalý obrat v sérii s Detroitem hokejisté Toronta.

Západní konference
Anaheim - Minnesota 4:0
Třetiny: 1:0, 3:0, 0:0. Branky: 29. a 34. Kariya (na obě Sýkora), 5. Rucchin, 33. Čistov. Střely na branku: 32:35. Diváci: 17.174. Výsledky předešlých zápasů: 1:0 ve 2. prodl., 2:0. Stav série: 3:0.

Reklama