Hlavní obsah

Jakub Novotný cítí sílu mužstva

PRAHA

Perfektní parta, nažhavení na každý zápas a chuť něco dokázat zdobí podle univerzála Jakuba Novotného národní tým volejbalistů, který chce o víkendu s Řeky úspěšně zakončit skupinu při premiérovém účinkování ve Světové lize.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté vyhráli ve Světové lize pět utkání v řadě.

Článek

"Nad postupem nikdo z nás původně nepřemýšlel, ale teď už nechceme pustit šanci jet na finálový turnaj v Madridu. Lepšíme se zápas od zápasu a v mužstvu cítím ohromnou sílu," přiznává a vysvětluje, proč první tři utkání Česko prohrálo. "Skočili jsme do ligy na poslední chvíli bez přípravy, řada z nás měsíc nic nedělala," tvrdí Novotný, jehož nepřekvapila rychle získaná herní pohoda. "Rozjeli jsme se k parádním výkonům. Máme dobře složený tým, v němž může kdokoli zaskočit za druhého. Kolektivní projev nás přivedl k sedmi vítězstvím v řadě," vypráví 24letý volejbalista.

Chuť roste s úspěchy

Česko se až nečekaně prosazuje v konkurenci bronzových z posledního MS Francouzů, velmi silných Řeků i nevyzpytatelných Japonců. "S úspěchy roste chuť, troufneme si na každého." Před rozhodujícími duely v Ostravě není nervózní. "Spoléhám na dobrou hru celého mužstva, v němž všichni vědí, o co jde, a perfektně fungují mezilidské vztahy. Rozhodujeme sami o sobě, stačí jedno vítězství."

Přímo z hlediště haly v Porubě ho dnes chtěl sledovat otec, který směřoval Jakubovy první volejbalové krůčky. "Tátovi vděčím za to, že jsem něco dokázal. Pracovní důvody ho sice do Ostravy nepustí, ale bude mi držet palce u televize. Vůbec je dobře, že volejbal získává u nás popularitu, což mu určitě přinese i tolik potřebnou sponzorskou podporu. Určitě to vše souvisí s dobrými výsledky."

Jde o hodně peněz

Světovou ligu označuje Jakub Novotný za prestižní soutěž. "Jde v ní především o hodně peněz, ale pro nás jsou nejcennější zkušenosti z utkání se silnými soupeři. Hraje se téměř dva měsíce, takže úspěch vyžaduje dlouhodobou formu," líčí hráč, který za nejobtížnější považuje náročné cestování. "Únava se kumuluje, každý týden hrajete jinde a zvykáte si na nové prostředí. Už dělám profesionálně sport dlouho, takže jsem našel způsob, jak odpočívat a udělat si v letadle či autobuse pohodlí." Univerzálové podle něj pociťují ve volejbale největší opotřebovanost, on se ale cítí dosud svěží.

Do reprezentace nakoukl ještě jako hráč Ústí nad Labem, ale pevné místo získal až při angažmá ve francouzském celku Stade Poitiers. "Až v cizině jsem poznal, že bych se mohl volejbalem živit. Naopak v Ústí byla obtížná finanční situace a trochu jiný přístup ke sportu než v zahraničí, kde cizinec musí ostatní předčít o dost víc. Vyžaduje se od něj profesionální zodpovědnost," tvrdí Novotný, pro nějž byl nejhorší první rok za hranicemi. "Musíte se naučit jazyk, adaptovat se v novém prostředí a unést tlaky z mnoha směrů. Psychická odolnost z klubu se pak hodí i v reprezentaci."

Zatím neví, co dál

V klidu snáší i fakt, že zatím nemá angažmá pro novou sezónu. "Nabízí se mi prodloužení smlouvy, ale jsou tu i další nabídky z Francie, Itálie a Ruska. Kontaktovaly mě i dva japonské kluby, do měsíce má být jasno. Jsem poměrně přizpůsobivý, asi bych si zvykl i na život v Asii, i když Japonsko na mne působilo jako betonová džungle plná lidí," říká Novotný, který část minulé sezóny vynechal kvůli únavové zlomenině nohy a Argentinec Velasco, předešlý kouč reprezetnace, s ním nepočítal ani na MS.

Nyní už však v českém dresu znovu září, odvádí kvalitní práci v poli a jeho levačka řádí na síti podobně jako na ostravském ME 2001, kde patřil k nejvýraznějším postavám celku, který se pral o medaile. "V září budeme v Německu obhajovat čtvrtou pozici a výsledek na evropském šampionátu určitě bude mít ještě větší váhu než Světová liga, takže kdyby se tam povedla medaile, byl bych nadšen," uzavírá Jakub Novotný.

Reklama