Hlavní obsah

Revoluce budí naděje! Slavia drží trumfy, ale věřím, že boj o titul zdramatizujeme, říká Vrba

Praha

Žádné bujaré juchání a oslavy! Fotbalisté Slavie vyhráli základní část fotbalové soutěže s náskokem čtyř bodů na druhou Plzeň, slavit titul však nemohou! Poprvé v historii totiž českého šampiona určí nadstavbová část, která rozhodne i o účasti týmů v pohárové Evropě a sestupujících.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček a Josef Hušbauer se radují z branky

Článek

„Řešili jsme se spoluhráči, že už jsme mohli slavit. Ale je třeba udržet koncentraci a využít čtyřbodového náskoku," říkal kapitán Slavie Josef Hušbauer po utkání 30. kola. „Náš odstup mohl být větší, ale trošku jsme si to zkomplikovali ztrátami se Spartou, Libercem a ve Zlíně. Ale platí, že se o titul můžeme připravit jen sami. Jde jen o naše výkony," přemítal Hušbauer.

Revoluční vyvrcholení soutěže přináší naději obhájci titulu z Plzně. „Získali jsme o dva body více než v minulé mistrovské sezoně, tudíž z naší strany nebyla základní část špatná. Jen doufám, že nadstavba bude ještě lepší. V klasickém modelu by totiž čtyři body představovaly velký rozdíl. Ale budou se utkávat týmy s velkou kvalitou. Slavia drží trumfy, nicméně věřím, že boj o titul zdramatizujeme," pronesl Pavel Vrba, trenér Plzně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Viktorie Plzeň Jean-David Beauguel oslavuje gól

V bitvě o pozice v Evropské lize bude veledůležitý výsledek finále poháru, protože pokud vyhraje Slavia, bude mít jistotu předkola čtvrtý tým a pátý celek absolvuje boj s vítězem skupiny o Evropskou ligu. Jestliže druhou nejcennější domácí trofej získá Baník a v ligové tabulce se neposune nahoru, podstoupí svízelnou bitvu čtvrtý tým soutěže. Tudíž při nynější konstelaci musí Jablonec fandit ve finále Slavii.

Snad z nás spadne tíseň, věří kouč Teplic

„Nikdo nemá s novou podobou vyvrcholení soutěže zkušenosti. My se budeme muset vypořádat se zklamáním, že nám unikla účast v první šestce. Teplice jsou naopak spokojené, že se vyhnuly boji o záchranu, a ještě mohou usilovat o Evropu. Sám jsem zvědavý, co to přinese," krčil rameny Jozef Weber, trenér Mladé Boleslavi, která skončila nakonec sedmá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mick van Buren nahrál na třetí gól Slavie v zápase proti Spartě

„Snad z nás spadne tíseň. Nebudeme pod tlakem. Byť máme s Boleslaví negativní bilanci, můžeme hrát uvolněně," oddechl si Stanislav Hejkal, trenér Teplic, že jeho tým nespadl do bojů o záchranu a užije si bitvy ve skupině o Evropskou ligu. Ta představuje úlevu rovněž pro Olomouc, která prožila bídný podzim.

„Naše umístění beru jako zázrak. Pozice ve skupině o záchranu pro mě byla noční můrou a jsem rád, že ji nemusíme absolvovat. Teď ještě máme pořád šanci vybojovat účast v Evropě," usmál se spokojeně trenér Sigmy Václav Jílek.

Ze skupiny o záchranu na poslední chvíli málem unikli fotbalisté Bohemians, kterým nahrála remíza Teplic s Příbramí. Jenže Klokani neudrželi vedení na Slovácku. „Pro všechny je skupina o záchranu jako černá můra. Snad se rychle oklepeme z neúspěšné snahy postoupit do skupiny o Evropu. Jsme na tom bodově nejlépe, navíc nás čeká pouze jediný výjezd mimo Prahu, což může být také výhoda," přemítal Martin Hašek, trenér Bohemians 1905. „Bude to velký stres. Výhodou je, že třikrát nastoupíme před vlastním publikem," upíná se k výhodě domácího prostředí Stanislav Hofmann, obránce Slovácka.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Bohemians Martin Hašek st. v utkání proti Slovácku.

Klid totiž získají jen týmy na jedenácté až třinácté pozici. Čtrnáctý a patnáctý celek bude hrát baráž s druhým, respektive třetím mužstvem druhé nejvyšší soutěže. „Při tradičním modelu bychom byli zachránění. Nyní jsme na pozici, která nás odsuzuje k baráži. Ale dvoubodová ztráta na Opavu není nepřekonatelná," doufal kapitán Příbrami Jan Rezek, že v šestatřiceti nezažije boj o záchranu v baráži.

Zatímco šestnáctá Dukla se při devítibodovém manku smířila s přímým pádem do druhé ligy, stejně jako Příbram se chce baráži vyhnout i Karviná, jenž vyhrála poslední tři zápasy, čímž vydatně oživila naděje na záchranu. „Ukázali jsme, že umíme opakovat kvalitní výkony," radoval se trenér František Straka, když se jeho tým přiblížil na čtyři body třinácté pozici.

Reklama