Hlavní obsah

Zlín přehrál HFK Olomouc až po přestávce

ZLÍN

Fotbalisté Zlína porazili v poslední přípravě před jarní ligovou premiérou HFK Olomouc 2:0, ale druholigového soupeře přehráli až díky zlepšenému výkonu z druhého poločasu. V něm převahu favorita korunovali dvěma trefami během osmi minut střídající útočníci Činčala s Vyskočilem.

Článek

Olomouc v sobotu trápila soupeře téměř 70 minut, v závěru však rostoucímu tlaku domácích podlehla. Hostující obranu překonal už po osmi minutách pobytu na hřišti Činčala a výhru zpečetil Vyskočil. "Utkání proti kvalitnímu soupeři nám celkem vyšlo. Týká se to především druhého poločasu, ve kterém jsme hráli dobře. Neméně důležité je pro mě i to, že jsme neinkasovali branku," řekl ČTK trenér Pavel Hoftych.

Trávník už po 35 minutách musel s lehčím zraněním opustit záložník Dian, ale podle Hoftycha bude do příštího víkendu v pořádku.

Kladno porazilo Hradec Králové

V posledním přípravném utkání před startem první ligy fotbalisté Kladna potvrdili proti Hradci Králové na neutrálním hřišti v Nymburce roli favorita a vyhráli 3:1. Přestože šlo o generálku, každý poločas odehrál středočeský klub v jiné sestavě a pozorovatelé nejbližších ligových soupeřů asi neodjížděli zcela uspokojeni.

Podle trenéra Miroslava Koubka bylo utkání dobrou zkouškou, protože mohl poslat do hry postupně všechny hráče. "Jsem ale rád, že se nám týden před ligou podařil i dobrý výsledek. Hradec hrál důrazně, naše zkušenost rozhodla," prohlásil kladenský kouč.

Most vysoko porazil Sokolov

Mostečtí fotbalisté v sobotní generálce na jarní start první ligy porazili druholigový Sokolov vysoko 4:1. Trenér Zdeněk Ščasný však byl spokojen především s výsledkem a produktivitou, hra ho uspokojila jen v části utkání.

Mosteckým se podle jejich kouče příliš nevydařil začátek. "Ale pak následovala asi 35 minut dlouhá pasáž, kde jsme hráli kvalitně. Jenže po poločasových střídáních to znovu vypadalo hůře," řekl Ščasný, kterého však uspokojila efektivita v koncovce.

Dvě branky dal dvaadvacetiletý útočník Václav Štípek, kterého si Ščasný stáhl během zimy z hostování v Blšanech, dvě branky přidal i Alex Mendy. Po pauze se dostal na trávník i jeho mladší bratr Vincent. Do ligy vstoupí Most domácím zápasem proti Zlínu.

Slavia vyhrála v generálce ve Vítkovicích 2:1

Fotbalisté pražské Slavie vyhráli v závěrečném předligovém testu v Ostravě nad třináctým celkem druhé nejvyšší soutěže Vítkovicemi 2:1. Hosté předvedli lepší výkon v první půli, v které dal kanonýr Stanislav Vlček i obě branky. Slavia soupeře na začátku téměř k ničemu nepustila. Z výrazného úvodního náporu už v třetí minutě skóroval Vlček, když předtím spolu s Jandou ještě po jedné šanci zahodili. Domácí později srovnali hru, ale po chybě v obraně je Vlček potrestal podruhé.

Do druhého poločasu kvůli bolestem hlavy nenastoupil otřesený stoper Latka a v přeskupené sestavě už Slavia nebyla příliš nebezpečná. Nesourodá obrana, v které dnes chyběli i marodi Aračič s Dosoudilem, vyrobila v závěru navíc chybu a penaltu, z které Černý snížil.

"Spokojen můžu být jen s prvním poločasem. O přestávce jsme museli vystřídat Latku, udělali jsme změny v obraně, a to se projevilo na naši hře. Vzadu došlo k několika nedorozuměním," uvedl trenér Slavie Karel Jarolím.

"Rozhodně to ale nebylo zbytečných 400 kilometrů. Domluvený zahraniční soupeř nám odřekl a potřebovali jsme hrát pod umělým osvětlením a na kvalitním trávníku, abychom se mohli co nejlépe připravit na Liberec. V tomto směru to splnilo účel, i soupeř to vzal prestižně," doplnil Jarolím, který má téměř jasno o sestavě pro první jarní kolo. "Z devadesáti procent bude stejná jako v první půli," dodal.

Slovácko spasil v závěru Ivana

Gól Milana Ivany zajistil fotbalistům Slovácka vítěznou generálku na jarní sezónu. Tým z Uherského Hradiště v sobotu porazil Bystrc 1:0, když jediné branky se proti druholigovému soupeři dočkal až v závěru utkání.

Slovácko si před náročným bojem o záchranu mezi elitou moc sebevědomí nezvedlo. Po náhlém odchodu útočníka Róberta Zehera má znatelné problémy hlavně v ofenzivě, což se dnes naplno projevilo. Nejhubenější výhru mužstvo doslova vydřelo.

"Asi nejvíce jsem spokojený s tím, že jsme nedostali gól. Ve hře dozadu jsme utkání zvládli. Ale horší je to dopředu, tam se projevila absence Zehera. Chybělo tomu více vtipu, spolupráce mezi útočníky nám drhne. Na tom musíme ještě zapracovat," řekl trenér Pavel Malura.

Článek je průběžně rozšiřován po skončení ostatních zápasů.

Zlín - HFK Olomouc 2:0 (0:0)
Branky: 68. Činčala, 76. Vyskočil.
Sestava Zlína: Zlámal - Vidlička, Janíček, Zbožínek, Penner - Dian (35. Kraus), Zúbek, Opiela (46. Šmahaj), Červenka (70. Lukaštík) - Žůrek (46. Vyskočil), Bača (60. Činčala).
SK Kladno - Hradec Králové 3:1 (1:1)
Branky: 29. Kalina, 51. Beneš, 56. Hlava - 33. Munster. Rozhodčí: Ubias. Diváci: 60.
Sestava Kladna: 1. poločas: Pavlík - Pončák, Killar, Šimůnek, Hamouz - Cigánek, Strnad, Simpson, Kalina - Radzinevičius, Veleba.
2. poločas: Kostolanský - Williams, Farbák, Beneš, Drozd - Gecov, Kratochvíl, Hlava, Čáp - Kaciáň, Veleba.
SIAD Most - Baník Sokolov 4:1 (4:0)
Branky Mostu: 12. a 40. Štípek, 25. a 30. A. Mendy.
Sestava Mostu: Vaniak (46. Belaň) - Suchý, Pikl (46. V. Mendy), Hainault, Zbončák (46. Fleišman) - A. Mendy (46. Jendruščák), Macek (46. Krejčí), Vozábal (46. Boutasgount), Gašparík (46. Trubila) - Štípek (46. Oboya), Prášil.
Vítkovice - Slavia Praha 1:2 (0:2)
Branky: 89. Černý z pen. - 3. a 38. Vlček. Rozhodčí: Santarius. Diváci: 500.
Sestava Slavie: M. Vorel - J. Vorel, Latka (46. Švec), Suchý, Hubáček (61. Urbánek) - Krajčík, Jarolím (46. Reiter), Hrdlička (61. Costa), Švento - Janda, Vlček (61. Gaúcho).
1. FC Slovácko - DOSTA Bystrc 1:0 (0:0)
Branka: 77. Ivana.
Sestava Slovácka: Drobisz - Kaspřák, Šuškavčevič, Ineman, Kubáň - Šturma (82. Mareš), Kúdela, Görner (70. Stýskala), Racko - Honka (70. Šimáček), Ivana.

Reklama