Hlavní obsah

Slovenský reprezentant Švento se už naladil na českou notu

Fotbalová Slavia po letech bojuje o vysněný titul v první lize. Ten "sešívaní" získali naposledy v roce 1996 za éry takových borců, jako byl Poborský. Zdá se, že se tuto sezónu sešli v kádru pražského klubu hráči s podobným potenciálem jako hvězdy minulé. Mezi tyto naděje a zároveň tahouny lídra ligy patří i levonohý slovenský štírek Dušan Švento. Deník Právo jej vyzpovídal.

Foto: Slavia Praha/Martin Malý

Fotbalista Dušan Švento (druhý zprava) a fanoušci Slavie na staveništi nového stadiónu v Edenu.

Článek

Kdo vyhraje titul?

Byla by blbost, kdybych tvrdil něco jiného než Slavia. Myslím, že hrajeme nejatraktivnější fotbal, říká to i spousta dalších lidí. Tabulka zatím mluví za vše. Sice ještě zbývá devět zápasů do konce ligy, dvacet sedm bodů je dost, ale věřím, že se to podaří.

Kde se ta forma ve Slavii vzala?

Myslím, že jsme vhodně poskládaný tým, dobrá parta. Jsme dobře připraveni od trenéra, hrajeme nebojácný útočný fotbal a aktuálně máme asi nejlepší formu.

Cítíte sám na sobě, že máte výjimečné jaro?

Čtyři zápasy vyšly výborně celému týmu a pak se většinou daří i jednotlivcům. Jsem se sebou hodně spokojený. Slavia mi dala hodně, výkonnostně jsem tady šel nahoru.

Necítíte nyní přece jen větší tlak?

Jestli můžu mluvit za sebe, tak já určitě ne. Fotbal si hlavně užívám. Když nás někdo chválí, hezky se to poslouchá. Pokud budeme dělat dobře svoji práci, nebude žádný problém.

Máte famózní jaro, hrajete stabilně ve slovenské reprezentaci. Je vůbec reálné, že vás Slavia v létě udrží? Zahraniční nabídky se vám musí hrnout…

Velké zahraniční angažmá je můj sen. Ale zatím tak daleko nekoukám. Trenér nás nabádá, ať se vždycky soustředíme na nejbližší zápas. Nechám se překvapit, co bude v létě, a v tuto chvíli to ani neřeším.

Které angažmá by bylo podle vašich představ?

Nejradši mám asi anglickou ligu. Ale nejoblíbenějším klubem je AS Řím, i když teď dostal v Lize mistrů sedm gólů na Manchesteru United. A to je zrovna můj druhý favorit.

V dotazníku na webové stránce Slavie uvádíte jako vzor Tottiho. Proč zrovna on?

Italy jsem měl rád už odmala, Totti je jedním z hráčů, kterému fandím. A poslední dobou se mi líbí i Cristiano Ronaldo z Manchesteru.

Cítíte se v Česku jako cizinec?

Po fotbalové stránce určitě ne, už jsem se naladil na českou notu. V běžném životě někdy ano, hlavně na úřadech…

Vzpomínáte si na dobu, kdy se dělila federální republika?

Bylo mi nějakých osm roků a asi jsem to vnímal jinak, než kdyby mi bylo dvacet. Ale vzpomínám si na to dobře. Ty dvě země se rozhodly tak, že chce jít každá svou cestou, ale bratrské vztahy zůstaly. Já beru Čechy stále jako nejbližší národ k nám Slovákům.

Jak často se dostanete na Slovensko?

Je to horší a horší, někdy jsem z toho i smutný. Doma ve vesnici Likavka u Ružomberoku jsem byl naposledy někdy v zimě. Poslední dobou spíš rodiče přijedou za mnou.

Cítíte se lépe ve městě, nebo na vesnici?

Na město jsem si zvykl, ale mám rád klid a ten je na vesnici daný. Jsem rád, když si tam někdy můžu oddychnout.

Jste v Likavce hrdinou?

To ne. Všichni jsme rovnocenní. Mám tam spoustu kamarádů a když se sejdeme, probíráme hlavně fotbal. Když jim říkám, že se o fotbale už bavit nechci, stejně se na to za dvě minuty zase stočí řeč.

Vaše přítelkyně pochází taky z Likavky?

Sandra je z Ružomberoku, to je hned vedle. Jsme spolu skoro čtyři a půl roku a teď je tady se mnou, studuje v Praze medicínu.

Říká se o vás, že posloucháte punkovou hudbu…

No, už mě to trochu přešlo. To bylo před nějakými pěti lety. Měl jsem hodně kamarádů pankáčů, chodili jsme na koncerty skupin Slobodná Európa, Davová psychóza… Teď už poslouchám spíš moderní muziku.

Jste domácí kutil?

Zatím jsem naštěstí žádný problém neměl. Odhodlání bych na nějaké opravy měl, ale nevím, jak by to vyšlo. To spíš můj taťka, ten dokáže opravit všechno.

Po roce jste přerušil studium na vysoké škole. Vrátíte se k tomu ještě?

Studoval jsem biologii a zeměpis na Pedagogické fakultě. Spíš bych chtěl zkusit trenérství. Asi dálkově, protože není čas. Přítelkyně dělá medicínu a to je strašně těžká škola. Hlavně ta latina je šílená. Ona na to ale má, snažím se ji podporovat.

Co pro vás znamenají peníze? Jste hodně spořivý?

Něco si našetřím, nijak zvlášť nerozhazuji. Ale v Praze je všeobecně život dost drahý. Platím si auto, byt, to jsou nemalé položky. Za nic výstředního neutrácím.

Máte rád auta?

Jako snad každý kluk v mém věku. Jestli si jednou někdy v budoucnu vydělám velké peníze, koupím si Bentley GT. To je můj sen. Teď mám Opel Astra GTC a jsem s ním velmi spokojený. Takové malé chutné auto…

Zajímalo by mě, jak vznikla vaše přezdívka Duge?

Když jsem hrál ve slovenské devatenáctce, dal mi to trenér Jarábek. On dělal všemožné srandy a každému nějakou přezdívku vymyslel. Ani nevím, jak na to přišel, ale už se to začalo používat i tady.

Reklama

Související témata: