Hlavní obsah

Nesnášel housle, miloval míč. To byl Andrej Kvašňák

PRAHA

V rodných Košicích nutili rodiče Andreje Kvašňáka ke hře na housle. Jenže tenhle hudební nástroj mladému klukovi nevoněl a místo do hodiny do hudební školy prchl do Jednoty Košice, kde se učil fotbalovým základům. Fotbal prostě miloval. Během kariéry se snažil bezezbytku naplnit svoje mínění, že jde především o divadlo pro lidi. Ve středu fotbalová legenda v necelých 71 letech jeviště života opustila.

Článek

„Třeba když se nic nedělo, tak jsem si lehnul na trávník a nechal se odnést. Nebo jsem si šel povídat se sudím,“ vzpomínal na své kousky. Užil si i hořké chvíle. „Když jsme po mém přestupu do Sparty přijeli do Košic, zaplněný stadión na mě volal Jidáš,“ vyprávěl.

Spoluhráči i protihráči si ho pamatovali jako skvělého společníka i famózního hráče.„Byl to nepříjemný protihráč, kterému se těžko odebíral míč. Uměl v soubojích přifilmovat pády. Ale hlavně to byl vynikající fotbalista, který dovedl strhnout a vyhecovat mužstvo a měl nejednou velký podíl na vítězství Sparty i národního mužstva,“ zavzpomínal Kvašňákův protihráč v dresu pražské Dukly Ivo Urban, který si s ním zahrál jednou za mužstvo Prahy.

„Moje asi největší vzpomínka se váže k našemu společnému vystoupení v Mexiku,“ přemítal Karol Dobiáš. „Tehdy jsme prohrávali s Brazilci o gól. Vedli jsme brankou Petráše, ale pak jsme dvakrát inkasovali. Nakonec jsme dostali ještě dva góly, ale já jsem s odstupem dvaceti let z televizního záznamu úplně náhodou zjistil, že Andrej měl za stavu jedna dva vyloženou šanci, ale levačkou z malého vápna přestřelil,“ upamatoval se Dobiáš na borce, který spoluhráče v kabině povzbuzoval originálním proslovem: „Kluci, abyste bojovali, abychom vydělali dětem na chleba.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.