Hlavní obsah

Slavii chyběl kapitán Jarolím, Hrdlička se po derby kál

PRAHA

Historicky 265. fotbalové derby mezi domácí Spartou a hostující Slavií skončilo těsným vítězstvím letenského celku 1:0. Ten se díky pondělnímu plnému bodovému zisku posunul do čela Gambrinus ligy a šest kol před koncem drží trumfy ve svých rukách. Odborníci před utkáním favorizovali spíše celek hájící klasickou červenobílou kombinaci, především pak kvůli útočným schopnostem. Strahovský brankostroj se ale povážlivě zasekl, svěřenci trenéra Karla Jarolíma čekají na gól více než 200 ligových minut.

Článek

Nejenže Slavia na Letné nevstřelila branku, ale nevypracovala si dokonce ani žádnou situaci, která by jejím vstřelením zaváněla. „Nepotřebovali jsme za každou cenu vyhrát, a tak jsme chtěli vycházet ze zabezpečené obrany. Jenže jsme si nevytvořili žádné šance a bez nich se vyhrát nedá,“ shrnul lakonicky počínání své i celého hostujícího týmu slovenský záložník Matej Krajčík.

„Vítězství je velmi důležité. My jsme se na ten zápas těšili a pevně věřili, že jej zvládneme. Myslím si, že to bylo vidět i na hřišti. Vyhráli jsme zaslouženě,“ radoval se naopak Krajčíkův krajan Karol Kisel hájící barvy Sparty. Vzápětí se domácí středopolař vyjádřil i k rivalitě vůči slovenským kamarádům na druhé straně barikády v boji o český titul: „Jsem ve Spartě, a to je přeci jenom o něco víc, než Slavia. Svým krajanům fandím, ale ne když hrají proti nám.“

Krajčíkovým spoluhráčem v národním týmu i ve Slavii je jeden z nejlepších hráčů právě probíhající sezóny první ligy, Dušan Švento. Ten především v prvním poločase na letenském trávníku párkrát nepříjemně uklouzl, stejný osud stihl nejednou i Krajčíka. „Někde byl terén tvrdý, jinde zase byly kaluže. Na to se ale vymlouvat nemůžeme, je naše chyba, že jsme nezvolili správné obutí,“ nehledal výmluvy Krajčík.

„Sešívaným“ při tvorbě hry znatelně chyběl kapitán Lukáš Jarolím, který nemohl nastoupit kvůli trestu za žluté karty. „Těžko se mi utkání hodnotí. Sparta měla více brankových příležitostí, jednu proměnili a to rozhodlo,“ komentoval zápas distancovaný záložník. Kapitánskou pásku navlékl v důležitém zápase nevýrazný Hrdlička: „Byl jsem hodně nervózní. Čím víc jsem se snažil, tím horší to bylo,“ vyprávěl sklesle pondělní kapitán. „Jasně, že nám moc chyběl, je to náš lídr,“ dodal na adresu Jarolíma Krajčík.

Sparta dokráčela k zaslouženému zisku tří bodů kompaktním výkonem, opírajícím se především o bezchybnou defenzívu. Tedy o něco, co jí v posledních zápasech až žalostně chybělo. „Nevyvedená utkání jsme si rozebrali, každý si to srovnal sám v hlavě. Výsledek byl vidět na hřišti,“ komentoval změnu v projevu domácího týmu dlouhán Libor Došek. „Jasně jsme je přehráli. Mohl by to pro nás být zlomový zápas,“ burcoval sparťan Kisel, ale zároveň zdvihl varovný prst: „Nic ještě není zdaleka rozhodnuté a ve hře o titul nejsou jen pražské kluby, ale i Liberec a Mladá Boleslav.“

Reklama

Související témata: