Hlavní obsah

Reprezentační brankář Blažek přestupuje ze Sparty do Norimberku

NORIMBERK/PRAHA

Brankář fotbalové reprezentace Jaromír Blažek se stane od léta nejméně na dva roky hráčem 1. FC Norimberk, do kterého přestupuje ze Sparty Praha. ČTK to ve středu potvrdili Pavel Kuka z agentury ISM, která hráče zastupuje, i sparťanský mluvčí Lukáš Přibyl. Ani jedna ze stran neprozradila přestupovou částku, podle německé agentury SID by mělo jít zhruba o 750 000 eur (přes 20 miliónů korun).

Foto: ČTK

Jaromír Blažek

Článek

O Blažkově chystaném odchodu na první zahraniční angažmá se mluvilo už od zimní přestávky, ovšem pražský klub se domluvil s Němci na podmínkách přestupu definitivně až v úterý. Ve stejný den brankář absolvoval v doprovodu Pavla Kuky, který sám kdysi za Norimberk hrával, zdravotní testy, a v pravé poledne podepsal dvouletý kontrakt. "Pro všechny strany to je velmi dobrý obchod. Jsme rádi, že to dopadlo dobře a Jarda si od příští sezóny zahraje německou ligu," prohlásil Kuka.

V klubu se tak Blažek může sejít hned s trojicí krajanů, neboť norimberský dres obléká již řadu let Marek Nikl, druhým rokem reprezentační záložník Jan Polák a premiérovou sezónu za sebou má také Tomáš Galásek. Norimberk je v současnosti na pátém místě nejvyšší německé soutěže a má nakročeno do Poháru UEFA.

Čtyřiatřicetiletý Blažek se tak dočká svého prvního angažmá mimo českou ligu na sklonku kariéry, během níž nastřádal už 311 ligových startů, za národní tým odchytal 12 utkání a dlouhodobě je reprezentační dvojkou za Petrem Čechem. Zúčastnil se Eura v roce 2004 a loňského mistrovství světa v Německu.

Je členem prestižního Klubu ligových gólmanů, který sdružuje brankáře, kteří během kariéry odchytali více než sto zápasů s čistým kontem; aktuálně jich má na svém kontě 111.

Blažek je rád za novou motivaci 

Ve Spartě, s níž získal tři mistrovské tituly, působí s krátkou pauzou už sedm let, ale chytával také za konkurenční Slavii, Viktorii Žižkov, Bohemians Praha, Marilu Příbram či České Budějovice. O zahraničním klubu přemýšlel už několikrát, ale jeho plány vždy zhatil zájem Sparty udržet klíčového hráče.

Během letošní zimní přípravy Blažek prohlásil, že se do fotbalového důchodu zdaleka ještě nechystá. Odchytat prý hodlá nejméně tři další sezóny. "Jsem rád, že to všechno takto dopadlo. V příští sezóně si zahraji bundesligu, což je pro mě další motivace," prohlásil čtyřiatřicetiletý gólman krátce po podpisu.

V úvodu svého norimberského působení chce spoléhat především na krajany, kteří by mu měli přechod do Německa ulehčit. "Odpoledne mám schůzku s Galáskem, Niklem i Polákem. Od nich se dozvím další informace o klubu," řekl pro sparťanský web Blažek, který se prý domluví anglicky. "Ale teď mám nějaký čas naučit se i německy, abych byl na léto připraven."

Blažkovi vyšlo až napotřetí setkání s norimberským koučem Hansem Meyerem, který ho chtěl získat už během svého působení v Mönchengladbachu a Hertě Berlín. "Popřál mi hodně štěstí a říkal, že je rád, že jsme se konečně setkali. Teď mu jeho plán konečně vyšel," připomněl Blažek, že nový trenér dobře věděl, koho si přivede na post jedničky.

Sparta má na post jedničky více adeptů 

Nezapomíná prý ale také na skutečnost, že nyní bojuje se Spartou o první místo a rád by se rozloučil mistrovským titulem. Už ve čtvrtek se po středečním návratu znovu zapojí do tréninku se svými současnými spoluhráči.

O tom, kdo bude jeho nástupcem v letenské brance, zatím na Letné nahlas nemluví. Sparta sice už v zimě pro jistotu přivedla dalšího zkušeného gólmana Tomáše Poštulku, ale v zásobě má i dost vlastních mladíků. Trojku nyní dělá Lukáš Zich, bývalý juniorský reprezentant Tomáš Grigar čeká na svou šanci v třetiligové rezervě, nynější strážce branky reprezentační jednadvacítky Zdeněk Zlámal je na hostování ve Zlíně, v Českých Budějovicích hostuje Zoltán Miski a za Kladno hraje zkušenější David Bičík.

A v zákulisí se navíc spekuluje, že na Letné přemýšlejí i o dalších variantách. Jednou z nich by mohl být plzeňský Michal Daněk, eventuálně Jan Laštůvka, který v létě zakončí působení ve Fulhamu a má se vrátit do Šachtaru Doněck.

Reklama

Související témata: