Hlavní obsah

Jun málem střílel góly za Liberec, teď ho chce obrat o titul

PRAHA

Fotbalový útočník Tomáš Jun se v minulém ligovém kole po dvou letech znovu zapsal mezi střelce v nejvyšší soutěži a gólovou radost by si rád zopakoval i v pondělním šlágru proti Liberci. Nechybělo přitom mnoho, a právě severočeský dres v této sezóně mohl Jun po návratu ze zahraničí oblékat, teď chce ale přispět k sesazení obhájce titulu z trůnu.

Článek

Jun nezažívá optimální fotbalové období. Nad přerušením slibně se vyvíjející kariéry čtyřiadvacetiletého hráče se přitom pozastavují mnozí experti. Nadaný útočník, kterého v sedmnácti letech chtěl získat AC Milán, se velmi rychle uchytil v první lize. Jako málokterý odchovanec Sparty se dokázal prosadit do základní sestavy a od svého vstupu do elitní soutěže potvrzoval velké střelecké předpoklady.

Brzy patřil mezi letenské opory, v osmnácti letech dal první ligový gól, před pěti roky se stal v devatenácti mistrem Evropy v kategorii do 21 let a zanedlouho střílel góly i v národním týmu. Mimo jiné se mu podařil i klíčový zásah v kvalifikaci o mistrovství světa ve Finsku. Jenže na šampionát do Německa už Jun loni neodjel, neprospěl mu odchod do Turecka.

Když se před rokem fotbalově zubožený Jun vracel do Čech, dostal nabídku nejdříve od Liberce a jeho trenéra Vítězslava Lavičky, s nímž se dobře znal právě z Letné. "Moc jsem si jeho návrhu považoval a pokud by se pak neozvala Sparta, určitě jsem dnes hrál za Slovan. Jenže Sparta je něco jiného, tady jsem vyrostl, výběr byl jednoduchý," vysvětluje Jun, proč v pondělí ve vzájemném utkání obleče rudý domácí dres.

Střeleckou smůlu prolomil Jun proti Brnu

Ani v klubu svého srdce zatím ale neprožívá idylickou sezónu. Při svých sedmnácti startech spíše jen paběrkoval, v základní sestavě zvlášť po příchodu trenéra Michala Bílka byl jen výjimečně. Až ve středu v Brně vstřelil svůj 37. ligový gól, čímž připomněl svou dva roky starou trefu proti stejnému soupeři, kterou se s ligou loučil. Tehdy si gólem dokonce pojistil korunu pro krále kanonýrů.

Jo to dobré znamení pro zbytek sezóny? "Kéž by, ale asi to není úplně náhoda. Vždy v závěru sezóny se mi střelecky dařilo a nejen před dvěma lety, ale i o rok dříve, kdy jsme na poslední chvíli honili se Spartou druhé místo," řekl.

Při středečním gólu do brněnské sítě se přitom projevily jeho přednosti, které jej v minulosti zdobily: po ideálním výběru místa před brankou prokázal smrtící instinkt střelce. "No ale na střelu jsem měl dost času a trochu se i bál, abych v záklonu nepřestřelil. Nakonec ten míč šel stejně trochu nahoru," vrátil se ke gólu, kterým částečně oprášil vlastní zašlou střeleckou slávu.

Rád by zůstal ve Spartě, budoucnost však má nejistou

Sám tomu ale nepřičítá velkou váhu, protože očekává, že v pondělí se znovu posadí mezi náhradníky. "O svou šanci musím stále bojovat, ale snad se mi bude dařit, i když budu přicházet na hřiště později," věří Jun v lepší chvíle v rudém dresu, v němž by rád získal svůj pátý titul. Ten první vybojoval už před sedmi lety v době, kdy tým trénoval Ivan Hašek. Ze současných sparťanů tehdy byli v kádru už pouze gólmani Tomáš Poštulka a Jaromír Blažek, jako aktivní hráč také ještě Horst Siegl.

Junova další budoucnost je však nejistá. Hostování ve Spartě mu v létě končí a v přestupním termínu bude muset útočník řešit, zda se vrátí do Trabzonsporu, nebo se bude pokoušet s Turky domluvit na klidném předčasném odchodu. Kdyby mohl volit, má zcela jasno: "Pokud budu mít možnost zůstat ve Spartě, rád tak učiním," řekl letenský útočník.

Reklama

Související témata: