Hlavní obsah

V kauze Synot vypovídali svědci, soud bude pokračovat v září

KROMĚŘÍŽ

Okresní soud v Kroměříži v pondělí kvůli korupční aféře někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot vyslechl tři svědky, mezi nimi i novináře Sabinu Slonkovou a Jaroslava Kmentu. Oba vypovídali ohledně svých článků o korupci. Soudce Karel Rašín hlavní líčení odročil až na druhou polovinu září, kdy by chtěl zároveň vynést rozsudek.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Soudce kroměřížského soudu Karel Rašín (vlevo) při líčení v korupční aféře FC Synot.

Článek

V soudní síni chybělo devět z deseti obžalovaných, na lavici usedl pouze bývalý rozhodčí Václav Zejda. Právě jeho obhájce chtěl oba novináře vyslechnout. Výpověď Slonkové byla velmi krátká. "Já v tom žádný přínos nevidím," řekla Slonková o své svědecké výpovědi. Novináři vypovídali hlavně kvůli článkům, v nichž citovali brněnského soudce Aleše Dufka, který povoloval odposlechy.

Odposlechy jsou přitom hlavním důkazem obžaloby. "Domnívám se, že soudce Dufek byl podjatý," zopakoval v pondělí před soudem Zejda. Dodal, že okolnosti povolení odposlechů jsou podle něho nestandardní. Dufek již na žádost obhajoby před kroměřížským soudem v minulosti kvůli údajné podjatosti vypovídal, pochybení odmítl.

Kroměřížský soud se případem zabývá od dubna 2005. Na začátku loňského roku uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50.000 do 300.000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. Krajský soud, k němuž se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil do Kroměříže. Okresní soud se jím znovu zabývá od června 2006.

Kroměřížský soud musí počkat na vyhotovení rozsudku z Ostravy 

Důvodem vrácení případu byla hlavně skutečnost, že soud krátil právo na obhajobu obžalovaného Iva Valenty. Většinu důkazů tak musí soud znovu provést. V Kroměříži tak opětovně vypovídají svědci, znovu zazněly i odposlechy. V září soud vyslechne zřejmě další svědky.

Kroměřížský soud musí počkat na vyhotovení rozsudku ostravského soudu, od kterého Zejda odešel s podmíněným trestem. "Potřebujeme ho zapůjčit, bez tohoto spisu nelze rozhodnout. V případě, že bychom dospěli k závěru o vině, připadalo by totiž v úvahu ukládaní souhrnného trestu," řekl soudce Rašín. Zejda navíc čelí obžalobě z korupce i u soudu v Liberci.

Tři funkcionáři a sedm rozhodčích, kteří v kauze Synot figurují, se podle obžaloby dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Mezi obžalovanými jsou bývalý majitel klubu Ivo Valenta a někdejší funkcionáři Synotu Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Před soudem stanuli také rozhodčí Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Eduard Cichý, Petr Řehoř, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký.

Reklama