Hlavní obsah

Ostrava - Budějovice 5:1Ostrava pěti góly rozstřílela českobudějovické torzo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Cigánek 1 : 0
15. Rajtoral 2 : 0
22. Magera 3 : 0
39. Magera 4 : 0
64. Černý 4 : 1
85. Střihavka 5 : 1

OSTRAVA

Fotbalisté Baníku Ostrava se v letošní sezóně s domácím publikem rozloučili vítězstvím 5:1 nad Českými Budějovicemi. Torzo jihočeského týmu prohrálo pátý zápas za sebou. Na Bazalech kapitulovali hosté čtyřikrát už do přestávky a kalich hořkosti dopili v závěru, kdy si dvanáctý ligový gól v sezóně připsal David Střihavka.

Článek

Bez šesti hráčů neměli Budějovičtí v utkání naději. Domácí uklidnil ve čtvrté minutě Cigánek, který z malého vápna uklidil hlavou do sítě Lukešův roh a Baník rychlým gólem zasadil kořeny trvalé převahy. Ostrava soupeře nedrtila žádným nátlakovým fotbalem. Večeřův výběr měl v moci míč, krátkými přihrávkami držel hosty na své útočné polovině a hlavně díky výtečnému tvůrci hry Lukešovi dokázal Jihočechy překvapit rychlým pasem za obranu.

Baník oslnil zejména vysokou efektivitou. Po čtvrthodině se prosadil Rajtoral, který se uvolnil na hranici pokutového území a jeho střele levačkou pomohla za Křížkova záda teč jednoho z bránících hráčů. Brzy Ostravané udeřili znovu ze standardní situace. Lukeš načechral z pravé strany míč na Mageru, který hlavou neomylně zamířil k bližší tyči.

Hosté už po šestadvaceti minutách vyčerpali dvě střídání, když hřiště opustili zranění Plocek s Holendou.

Z Lukešovy dílny vzešel i čtvrtý gól. Domácí kapitán ze středu hřiště rozběhl na pravém křídle Střihavku, jehož pobídku zblízka poslal do sítě Magera. Jen nejlepší ostravský kanonýr neměl v koncovce štěstí. Těsně před pauzou mu parádně předložil míč Metelka, ale Střihavka nechal vyniknout Křížka.

Baník už po přestávce nebyl tak aktivní, hosté se vymanili z největšího útlumu a zásluhou Černého, který v 55. minutě obstřelil z přímého kopu zeď, i snížili. Domácí mohli kontrovat hned z protiútoku, ale Metelka orazítkoval břevno. V bezstarostném závěru měly oba týmy další možnosti. Vašek zneškodnil Hrbáčovo sólo, zatímco Střihavka na protější straně obešel gólmana a přestřelil. Dvanácté trefy v sezóně se však nakonec dočkal; pět minut před koncem po vtipném pasu Mišinského obhodil Křížka a uzavřel skóre.

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 5:1 (4:0)
Branky: 22. a 37. Magera, 4. Cigánek, 15. Rajtoral, 85. Střihavka - 55. Černý. Rozhodčí: Makovička - Goňa, Ondo. ŽK: Žižka (Č. Budějovice). Diváci: 4835.
Ostrava: Vašek - Klimpl, Cigánek, Bystroň (84. Besta), Čoupek - Rajtoral (71. Mišinský), Marek, Lukeš, Metelka (71. Mičola) - Střihavka, Magera. Trenér: Večeřa.
České Budějovice: Křížek - Kladrubský, Peroutka, Homoláč, Plocek (17. Hrbáč) - Gruber, Tischler, Žižka, Černý (85. Mašát) - Volešák - Holenda (26. Stráský). Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: