Hlavní obsah

Džekovi blahopřálo bosenské velvyslanectví, do ciziny se nehrne

PRAHA

Hned ve své druhé sezóně v nejvyšší české fotbalové lize se stal bosenský útočník Edin Džeko jejím nejlepším cizincem. V devátém ročníku ankety časopisu Gól dokázal teplický ostrostřelec porazit loňského vítěze Dušana Šventa z pražské Slavie, k čemuž mu blahopřálo i bosenské velvyslanectví v České republice.

Článek

Džekových třináct gólů v sezóně zaujalo především zahraniční kluby: o kanonýrovy služby mají zájem mimo jiné v Rusku, ovšem Džeko se nehrne pryč za každou cenu.

Přestože teplické vedení avizovalo, že jednadvacetiletého útočníka nejspíš pro příští sezónu už neudrží, Džeko se do zahraničí bezhlavě nežene. "Všude se píše, že asi odejdu, ale já to vidím tak padesát na padesát. Nikdo mě nikam netlačí, je to jen na mém rozhodnutí," řekl v pátek novinářům po slavnostním vyhlášení ankety Džeko.

Nejvíce se v posledních týdnech mluvilo o ruské lize, ovšem Džeka lákají jiné země. "Klidně bych si vybral menší tým ve Španělsku. Peníze u mě nehrají hlavní roli. Některé nabídky jsou finančně krásné, jenže já potřebuji hrát a ne sedět na lavičce. Když nedostanu nabídku, která se mi bude líbit, zůstanu v Teplicích," prohlásil Džeko.

"V žádném případě neříkám, že je špatné zůstat v Česku. Jsem tady moc spokojený, určitě mi česká liga ohromně pomohla," pochvaloval si bosenský reprezentant. V roce 2005 přišel ze Željezničaru Sarajevo, podepsal smlouvu s Teplicemi a odešel na půlroční hostování do druholigového Ústí nad Labem. "Určitě jsem rád, že si mě trenér Plíšek (tehdejší ústecký trenér) vyhlédl a že jsem přišel do Čech. Byl to dobrý tah a splnilo to přesně to, co jsem od toho očekával," uvedl Džeko.

Budoucnost bude řešit až po Ostravě

Do ligy vstupoval s postupnými cíly. "Za první půlrok jsem dal tři góly. Řekl jsem si, že další to chci překonat. Povedlo se, skóroval jsem šestkrát. Poté jsem chtěl opět překonat šest gólů, zatím jsem jich dal sedm, takže jsem to zase splnil," pochvaloval si Džeko. Svůj brankový účet přitom může ještě navýšit v posledním kole letošní sezóny proti Ostravě. "Přestup do ciziny chci teď vyhnat z hlavy. Před námi je zápas s Baníkem, takže hlavní je, abychom ho vyhráli. A já chci ještě přidat nějaký gól," přál si Džeko.

"Až po skončení sezóny si sedneme s manažerem a vedením a začneme se případným odchodem zabývat," uvedl bosenský hráč, který má v Teplicích smlouvu ještě na dva roky.

Vynikající forma a zisk titulu Nejlepší cizinec fotbalové ligy upoutaly nejen bosenského velvyslance, který zaslal Džekovi blahopřejný telegram, ale i v jeho vlasti. Bosenské noviny věnují jeho úspěchům velký prostor, kanonýrova sestra, která čtvrtým rokem studuje žurnalistiku, mu prý schovává vše, co o něm tamní novináři napíší. "Když dám gól, objeví se to hned v novinách. Sestra mi ty články pořád posílá. Doufám, že až školu dokončí, tak bude psát o mně," smál se Džeko.

Do slávy bosenských legend typu Sergeje Barbareze má ale ještě daleko. "Musím ještě hodně makat, abych ho dohnal a dokázal pro bosenský fotbal tolik, co on," dodal Džeko.

Reklama

Související témata: