Hlavní obsah

Trenér Ščasný vystřídal u fotbalistů Mladé Boleslavi Zajíce

MLADÁ BOLESLAV

Vedení FK Mladá Boleslav na úterní tiskové konferenci ohlásilo změnu hlavního trenéra. Dosavadního kouče Luďka Zajíce vystřídal Zdeněk Ščasný. Pod vedením Zajíce získala Mladá Boleslav v pěti ligových kolech pouhých pět bodů za výhru nad Kladnem a remízy s Českými Budějovicemi a Jabloncem, což nemohlo uspokojit ambiciózní vedení středočeských fotbalistů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalový trenér Zdeněk Ščasný

Článek

Výměna koučů na mladoboleslavské lavičce měla rychlý spád. Šéfové klubu Ščasného poprvé kontaktovali v pondělí, v úterý už uznávaný trenér podepisoval v sídle klubu smlouvu. "Když jsem na konci minulé sezóny končil v Mostě, projevil jsem přání trénovat nějaký ambiciozní klub. To Mladá Boleslav bezpochyby je, je pro mě obrovskou výzvou navázat na poslední dvě výborné sezóny," uvedl Ščasný krátce po svém uvedení do funkce. Před Ščasného vedení klubu postavilo jasný cíl: Boleslav se i v této sezóně má dostat do evropských pohárů.

Hlavně má však v rozběhnuté sezóně pozvednout zatím tápající mužstvo. Loni bronzový tým ligy vstoupil do letošního ročníku neslavně. Po pátém kole je sice na sedmém místě tabulky, ale pouze s pěti body s desetibodovou ztrátou na vedoucí Slavii, což náročnému klubovému vedení nestačí. Zajíc s týmem během svého krátkého působení pouze jednou vyhrál, Mladá Boleslav má záporné skóre 5:6.

Ščasný v úterý od 14:30 povede v městě automobilů první trénink, ve středu jej čeká první zápas v domácím poháru proti divizní Libiši. Ščasný zatím ponechává stávající realizační tým v nezměněné podobě. "Nejprve se chci seznámit s prostředím a zjistit, jak kdo pracuje. Po určité době se rozhodnu co a jak dál," uvedl Ščasný, který zatím neplánuje ani žádné revoluční změny ve složení kádru či základní sestavy. "Teď by to bylo unáhlené," vysvětlil Ščasný.

Ščasný: Nabídka byla lákavá

Do Mladé Boleslavi šel i přesto, že se mužstva ujme v rozehrané sezóně, což je proti jeho zásadám. "Ale ta nabídka byla tak lákavá, že se dala těžko odmítnout," vysvětlil Ščasný.

Potvrdily se tak spekulace, že v létě jmenovaný kouč Zajíc neustojí špatný vstup Středočechů do nejvyšší soutěže. "V pondělí zasedlo představenstvo klubu a jednoznačně se shodlo na tom, že se nám nepodařilo splnit věci, které jsme si naplánovali co se týče bodového zisku, ale především také atraktivity hry, která nebyla podle představ," řekl předseda představenstva klubu Josef Dufek. "Ale nebylo to jen o panu Zajícovi. Také někteří hráči by si měli sáhnout do svědomí. V úvodu sezóny neodvedli to, co v nich je," naznačil Dufek, že ani s výkonem některých opor vedení klubu není spokojeno.

O Ščasného příchodu do klubu se spekulovalo již v závěru minulé sezóny, kdy se hledala náhrada za odcházejícího Dušana Uhrina mladšího. Někdejší kouč Sparty, Žižkova, Mostu, ale třeba i Panathinaikosu Atény a OFI Kréta byl totiž dlouho žhavým adeptem na pozici boleslavského kouče, jenže Středočeši nakonec vsadili na "domácí" variantu se Zajícem, který do té doby působil jako klubový skaut.

Dufek: Simbióza s panem Zajícem nedopadla šťastně

"Chtěli jsme pracovat systematicky, proto jsme se rozhodli pro pana Zajíce, ale ta symbióza nedopadla šťastně. Teď jsme už také věřili, že se s panem Ščasným dohodneme. Čeká nás reprezentační pauza, tohle byla poslední šance, kdy jsme mohli změnit trenéra," dodal Dufek.

Zajíc se tak stal druhým odvolaným koučem této sezóny. Jako první musel tým opustit před týdnem František Cipro, kterého v Českých Budějovicích nahradil jeho jmenovec Straka. Právě ten urychlil Zajícův pád, protože ve vzájemném ligovém duelu posledního odehraného kola Jihočeši v nastaveném čase vyrovnali na 2:2 a obrali soupeře o dva body.

Ligový debut na střídačce Mladé Boleslavi si paradoxně Zdeněk Ščasný vybere proti svému bývalému klubu - Mostu. O několik dní později se tým nového kouče utká s italským Palermem v prvním kole Poháru UEFA.

Ščasnému bylo 9. srpna 50 let, v nejvyšší soutěži má odkoučováno 171 utkání s bilancí 78-54-39.

Reklama

Související témata: