Hlavní obsah

Nezmarovo motto před těžkým jarem: Nepodcenit ani minutu

Liberecký Slovan by v jarní části fotbalové ligy rád podával lepší výkony než na podzim. K tomu má dopomoci kádr, jenž se bude opírat hlavně o zkušené hráče včetně útočníka Jana Nezmara, který se severočeským týmem slavil titul mistra ligy už v sezóně 2001/02. Na ten v tomto ročníku patrně nedosáhne, z aktuálně jedenácté příčky má blíže k sestupu. „Nejdůležitější bude začátek jara, abychom se koncentrovali na každý zápas,“ řekl Sport.cz severočeský forvard Nezmar.

Článek

Snad vás před začátkem jarní ligové soutěže může těšit fakt, že v Poháru ČMFS jste se probojovali už do čtvrtfinále.

To je takové naše želízko v ohni. Věřím, že se nám tam podaří sezónu zachránit. Je to takový světlý bod na konci tunelu. Myslím, že nám hodně pomáhá. Nejdůležitější ovšem bude začátek jarní sezóny, abychom se koncentrovali na každý zápas. Osobně to rozhodně nechci podceňovat, protože jestli si někdo myslí, že to je v pohodě, tak není. Z vlastní zkušenosti vím, jaké to je, když se vám třeba první dvě tři kola nepovedou.

Dělá váš trenér Ladislav Škorpil něco výjimečného, čím by vás psychicky nabudil?

Máme výhodu v tom, že na lavičce máme možná nejzkušenějšího borce, kterého jsme tady v Liberci mohli mít. To je strašně důležité. Trenér nám pomáhá v každé situaci. Věřím, že se mu povede nasměrovat psychickou pohodu v tomto směru. Samozřejmě k tomu přispívají všichni trenéři.

Hodně to ovšem bude stát i na vás zkušenějších hráčích. Ať už jste to vy, Miroslav Holeňák nebo Radek Bejbl.

Samozřejmě ten psychický tlak musí odrazit zkušenější hráči. Ti mladí jsou pro kabinu velkým přínosem svou dravostí, euforií. To se většinou projeví v případě, kdy se mužstvu daří. A naopak, když se nedaří, o to víc to na ně může dolehnout.

Když jste zmínil obavy o sestup, které týmy jsou podle vašeho názoru také ohroženy?

I když se to už nějak krystalizuje, přesto se nedá říct, že by byl nějaký jednoznačný adept na sestup. Nikdo výrazně neztrácí. Obavy budou mít všechny týmy, které jsou ve spodní části. Každý zápas je strašně důležitý. Sám za sebe říkám, že je potřeba maximální koncentrace, nepodcenit žádnou minutu, ani teď v přípravě, natož potom v lize.

Koho naopak vidíte jako největšího aspiranta na titul?

Myslím si, že jsou karty rozdány celkem jednoznačně. Sparta a Slavia jsou jednoznačnými kandidáty v boji o titul. Určitě do toho budou promlouvat Teplice a Brno.

Jak hodnotíte velký počet hráčů, kteří doplnili přes zimu kádr Slavie?

Jednoznačně nejlépe posílila. Vytvořili si dvě vyrovnané jedenáctky, maximálně zvýšili konkurenci. Samozřejmě to mají velmi dobře poskládané. Každý z hráčů vidí, že Slavia hraje evropské poháry, proto tam chce jít každý fotbalista. Udělali velice dobře, že mužstvo doplnili. Možná se i předem připravují na to, že v létě tým někdo opustí. Podle mě tuto politiku dělají velmi dobře.

Nemyslíte si, že takovéto množství hráčů může být i na škodu?

Samozřejmě to je dvousečné, může se to stát. Někteří hráči možná budou vstřebávat tuto situaci hůř. Velké mužstvo tento konkurenční boj musí mít. Kdo to není schopný zvládnout, tak v takovém mužstvu nemá co dělat. Určitě se spousta z nich chce dostat ven, tam by je nic jiného nečekalo. Může to být dobrá příprava před zahraničním angažmá. Osobně si myslím, že to může být i dobrý test pro Blážu (Jan Blažek, pozn. aut.). Ten poprvé zažije situaci, kdy se o to místo musí porvat.

Jak vzpomínáte na vaše působení v Ružomberoku, kde jste v sezóně 2005/06 získal cenný double?

Zažil jsem tam velice krásné období. Zahrál jsem si perfektní fotbal, získali jsme titul mistra ligy a národní pohár. Hráli jsme evropské poháry, kvalifikaci Ligy mistrů. Na to se těžko zapomíná. Hlavně jsem si v Ružomberoku našel spoustu kamarádů, s nimiž pořád udržuji kontakt. Hodnotím to pozitivně. U nás v Česku se slovenská liga trochu podceňuje. Špička slovenské ligy má ohromnou kvalitu, v současné chvíli mají obrovský ekonomický potenciál. Prvních pět mužstev je schopno opravdu dobře zaplatit hráče, udržet ho. Jsou schopni si přitáhnout velice slibné borce. Ta špička už ani nebude tak prahnout po tom, aby pouštěla své hráče do české ligy. Myslím, že tam udělali velký krok kupředu. Samozřejmě by jim pomohly ještě větší sportovní úspěchy.

Co bylo tím hlavním motivem, kvůli kterému jste slovenské angažmá přijal? Sehrála v rozhodování roli skutečnost, že tým vedl František Komňacký?

Samozřejmě to byl jeden z hlavních důvodů, protože jsem se s ním znal. On o mě hodně stál a já jsem byl v ohromně složité situaci. Měl jsem ve Slovácku půl roku do konce smlouvy a klub převzali jiní majitelé. Chování vůči hráčům nebylo úplně košer. Dá se říct, že oni všechny hráče, kteří tam přišli za Valentů, odepsali. Mně jednoznačně řekli, že hrát nebudu.

Reklama

Související témata: