Hlavní obsah

Žižkov - Bohemians 1905 2:1Žižkov porazil v dramatickém pražském derby Klokany 2:1

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Morávek 0 : 1
51. Tinga 1 : 1
55. Švancara 2 : 1

PRAHA

V posledním nedělním zápase 19. kola Gambrinus ligy se podařil domácí Viktorii Žižkov dokonalý obrat proti Bohemians 1905. Hosté vytěžili z drtivého úvodního tlaku vedoucí branku Jana Morávka, po změně stran se ale trefili domácí Tinga se Švancarou a důležité tři body v boji o záchranu zůstali pod televizní věží.

Článek

Již ve druhé minutě se hostující Klokani dožadovali odpískání pokutového kopu. Vladimír Bálek si na levé straně pohrál s dvojicí protihráčů a jeho centr srazil ve vápně zády k míči Tomáš Procházka rukou. Rozhodčí Jan Jílek ale tento zákrok ohodnotil jako neúmyslný. O chvíli později nebezpečně hlavičkoval hostující Ordoš k tyči, Bartalský v brance Žižkova se ale vytasil s bravurním zákrokem. Po další akci Bohemians už ale slovenský gólman musel lovit míč ze sítě.

Po centru z pravé strany si v deváté minutě naběhla do vápna domácích hned trojice hráčů v zeleno-bílých dresech a Jan Morávek hlavou z malého vápna otevřel skóre. Vzápětí hosté vytvořili další nebezpečný závar, z něhož se jim ale tentokrát nepodařilo ohrozit branku Viktorie. Klokani se radovali podruhé ve 14. minutě, jásot hostujících fanoušků byl ale zbytečný, protože rozhodčí Jílek viděl útočný faul Ordoše.

Posléze se konečně osmělili hráči Žižkova. Rychlou kombinační akci na jeden dotek utnul před dobře naběhnutým Švancarou gólman Klokanů Radek Sňozík. „Malé“ pražské derby nabízelo dle předpokladů bojovný fotbal z obou stran, okořeněný množstvím tvrdých soubojů. Ve 27. minutě odpustil hostům penaltu rozhodčí Jílek poté, co Sňozík srazil domácího útočníka Kaloda, který mu udělal kličku. Těsně před odchodem do kabin selhal ve stoprocentní šanci žižkovský kanonýr Švancara. Ten po obrovské chybě gólmana Bohemians nedokázal trefit opuštěnou branku.

Švancara rozhodl o výhře Žižkova

Hned po změně stran měl blízko k druhému gólu Klokanů Pavel Hašek, který pálil z voleje zapomenutý za obranou domácích. S jeho prudkou ránou si ale dokázal Bartalský poradit. Hosté začali stejně jako v úvodu zápasu náporem a defenzíva Viktorky měla plné ruce a nohy práce. Byli to ale domácí, kteří se radovali ze vstřelené branky. Tinga se v 51. minutě dostal k odraženému balónu po přímém kopu Straceného a jeho nepovedený centr k překvapení celého stadiónu zapadl za plachtícího Sňozíka.

O další tři minuty později domácí šutér Petr Švancara dokonal svým pátým zásahem v sezóně obrat. Po přiťuknutí od Kaloda svedl od půlící čáry sprinterský souboj s veteránem Radou, na jehož konci propálil parádně z úhlu vnějším nártem brankáře Klokanů. Zvýraznit náskok Žižkova mohl vzápětí Kušnír, ale Sňozík byl tentokrát proti. V 65. minutě musel trávník opustit zraněný kapitán týmu zpod televizní věže Luděk Stracený, jehož místo u levé postranní čáry zaujal Zdeněk Koukal.

Vyrovnat mohl v 67. minutě Bálek, ale Bartalský jeho pokus z hranice vápna vytáhl konečky prstů nad břevno. Poté bylo utkání již poněkolikáté přerušeno kvůli světlicím, které v průběhu zápasu na hrací plochu střídavě létaly z kotlů příznivců obou pražských klubů. V 75. minutě hosté vytvořili obrovský závar před brankou soupeře, ale gólman Žižkova se několikrát vyznamenal.

V závěru musel ještě ze hry odstoupit zraněný domácí stoper Besta, kterého navíc hostující fanoušci zasypali vším, co měli zrovna po ruce. Ani poslední křečovitá snaha Klokanů k odvrácení prohry 1:2 nevedla a vršovický celek zůstává na předposledním místě prvoligové tabulky.

Viktoria Žižkov - Bohemians 1905 2:1 (0:1)
Branky: 51. Tinga, 54. Švancara - 8. Morávek. Rozhodčí: Jílek - Filípek, Mencl. ŽK: Besta, Stracený, Švancara, Xavier - P. Hašek, M. Knakal, Moravec. Diváci: 5262.
Žižkov: Bartalský - Šťastný, Labant, Besta, Xavier - Stracený (65. Koukal), Procházka, Tinga (77. Moughfire), Kušnír - Kalod (89. Blaha), Švancara. Trenér: Griga.
Bohemians 1905: Sňozík - M. Knakal, Rada, Nikl, Šmarda - Bartek (83. Moravec), Morávek, Vágner (58. I. Hašek), P. Hašek (66. Polodna) - Bálek, Ordoš. Trenér: Busta.

Reklama

Související témata: