Hlavní obsah

Mladá Boleslav musí zaplatit 400 tisíc, Ščasný pokutu 150 tisíc

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS na svém čtvrtečním zasedání potrestala klub FK Mladá Boleslav za nesportovní chování svého šéfa pokutou 400 tisíc korun. V utkání 21. kola Gambrinus ligy proti Spartě neudržel nervy na uzdě ani bývalý trenér týmu Zdeněk Ščasný. Ten od disciplinárky dostal pokutu 150 tisíc. „Komise trestá klub za závažná porušení pořádku jednotlivce,“ vysvětlil rozhodnutí komise její šéf Alexander Károlyi.

Článek

To že nebyl za své nesportovní chování potrestán přímo předseda představenstva středočeského klubu je běžnou praxí. „Pan Dufek není honorován za sportovní činnost klubu. Není to masér nebo trenér. Je to běžná praxe jak u nás tak v zahraničí, naposledy byla například stejně trestána Sparta nebo Viktoria Žižkov za chování jednotlivce,“ objasnil důvod rozhodnutí šéf disciplinárky Károlyi.

Dnes již bývalý trenér Mladé Boleslavi Zdeněk Ščasný Disciplinární komisi požádal, aby jeho případ projednávala bez jeho přítomnosti, na což DK ČMFS reagovala kladně. „V současné době jsem mimo Českou republiku, svého jednání zpětně lituji,“ poslal písemně své vyjádření komisi Ščasný.

Ten byl za nesportovní chování vykázán na tribunu v utkání 21. kola, kdy středočeský klub přivítal na svém hřišti pražskou Spartu. Okamžik, který vyvolal emotivní reakce domácích přišel před koncem první půle, když byl po druhé žluté kartě za faul vyloučen mladoboleslavský kapitán Jan Rajnoch.

Své emoce poté neudrželi jak domácí kouč Ščasný, který byl následně za své protesty vykázán z lavičky na tribunu, tak i předseda představenstva mladoboleslavského klubu Josef Dufek. Ten údajně slovně a fyzicky napadl delegáta utkání Jaroslava Veltruského.

„Za sedm let, ve kterých působím ve vedení klubu Mladá Boleslav, jsem v takovéto pozici ještě nebyl. Byl jsem vykreslen jako rváč, hulvát a výtržník. Cítím se opakovaně poškozován výroky rozhodčích. Když byl Jan Rajnoch vyloučen, emoce ve mě vzplály. Blízko mě sedící delegát byl pro mě ztělesněním rozhodčích, kteří zápas řídili. Delegáta jsem poplácal po zádech a bohužel použil nevybíravá slova, která opravdu běžně nepatří do mého slovníku,“ řekl k incidentu na konci prvního poločasu Dufek.

Ščasný za dobu svého trénování v Mladé Boleslavi musí k předešlým pokutám ve výši 130 tisíc korun nyní na závěr svého působení ve středočeském klubu zaplatit dalších 150 tisíc.

Poplácání bolestivé nebylo

Delegát utkání Veltruský před komisí neměl v úmyslu měnit své stanovisko, které uvedl v zápisu o utkání. „Obě žluté karty byly uděleny Janu Rajnochovi podle pravidel. Poplácání asi nemělo být nějaké mé vyprovokování. Bolestivé to nebylo, já jsem na tom ovšem nemohl reagovat. Musel jsem zapisovat dění na hřišti, sledovat hráče a rozhodčí,“ vypověděl na zasedání DK ČMFS delegát inkriminovaného utkání Veltruský.

Trenér Ščasný už ve spojitosti s tímto utkáním potrestán byl, od svazového soutěžního úseku dostal pokutu 50 tisíc korun za kritiku rozhodčích během 24 hodin po utkání. Také Jan Rajnoch byl za své jednání v zápase před týdnem potrestán DK ČMFS zákazem výkonu kapitánské funkce na tři měsíce a k tomu peněžní pokutou 50 tisíc korun.

Reklama

Související témata: