Hlavní obsah

Sparta může jít opět do čela, záchranářský duel uvidí Vršovice

PRAHA

Nového lídra může mít po víkendovém 24. kole fotbalová Gambrinus liga. Pokud Sparta v sobotu vyhraje nad Českými Budějovicemi, usadí se minimálně do pondělní dohrávky Plzeň - Slavia na prvním místě tabulky. Souboj dvou posledních týmu bude k vidění ve Vršovicích, kam v neděli na stadión posledních Bohemians 1905 přijedou fotbalisté patnáctého Kladna. Záchranářský duel napoví o tom, kdo by mohl nejvyšší soutěž opustit.

Článek

Víkendové kolo zahájí v sobotu Liberec s Mladou Boleslaví. Severočeši na jaře ještě neprohráli a i díky poslednímu vydřenému vítězství v Kladně okupují aktuálně šestou příčku. Slovanu se doma na Středočechy nedaří, ještě nikdy je nedokázal na stadiónu U Nisy porazit. Trenér hostů Karel Stanner nebude moci v utkání využít Milana Kopice, který stojí vinou dvou žlutých karet. „Žádný z vykartovaných hráčů není tak velkou ztrátou, že by se nedal nahradit. Ale každý zásah do sestavy je vždycky problém,“ řekl k absenci obránce středočeský kouč.

Pokud Sparta na domácí půdě proti Českým Budějovicím vyhraje, zopakuje situace z 22. kola, kdy se do pondělní dohrávky Slavie usadila na první příčce v tabulce. Jihočeši se chytli v posledním ligovém utkání, když porazili 2:0 Bohemians 1905. Trenér Michal Bílek má coby kouč Sparty proti Budějovicím neutrální bilanci. Ze tři utkání jedno vyhrál, jedno prohrál a jedno utkání skončilo remízou. „Budeme se snažit hrát ofenzivní fotbal s dobrou defenzívou, což by měl být základ k možnému úspěchu,“ zvěstuje na klubových stránkách kouč Jihočechů František Straka.

Vašek možná oslaví 100. start

Baník Ostrava se alespoň do neděle může posunout na třetí příčku, pokud zvládne domácí zápas s Jabloncem. „Jablonec bojuje o udržení. I když už tým není v pásmu sestupu nemočen úplně, potřebuje každý bod,“ uvědomuje si domácí trenér Karel Večeřa. Ten zatím neví, zda bude moci počítat s René Bolfem a Františkem Rajtoralem, neboť se oba léčí ze zranění. Na jablonecké straně budou chybět Jiří Homola a Milan Fukal. První pro žluté karty, druhý se v týdnu podrobil operaci kolene. V brance Baníku se ke stému startu v lize pravděpodobně postaví Petr Vašek.

Soubojem dvou mužstev ze středu tabulky bude v sobotu duel domácího Zlína s žižkovskou Viktorií. Zatímco Zlín v posledním kole slavil zisk tří bodů za vítězství v Olomouci 1:0, Žižkov na domácím hřišti jen bez branek remizoval s Viktorií Plzeň. „V zápase s Plzní mě potěšila defenzíva, která soupeře k ničemu nepustila. Směrem dopředu jsme ale na zataženého protivníka nic nevymysleli, byť po většinu zápasu jsme byli výrazně aktivnějším mužstvem," řekl na klubovém webu kouč Viktoriky Stanislav Griga.

Brněnští fotbalisté budou v utkání s Mostem bojovat o třetí příčku zaručující evropské poháry. Domácí už nechtějí opakovat zaváhání z předminulého kola, kdy na vlastním hřišti pouze remizovali s Kladnem, které také bojuje o záchranu. „Most má možná ještě silnější tým než Kladno,“ upozorňuje brněnský kouč Uličný. Ten se také nechal slyšet, že nebude měnit vítěznou sestavu z posledního utkání v Mladé Boleslavi, kde Brno vyhrálo 3:1. Severočeši se nacházejí jen bod od sestupové předposlední příčky, a tak by jim minimálně remíza v boji o udržení náramně pomohla.

Duel dvou posledních v Dolíčku

Teplice mají možnost přiblížit se vedoucí dvojici v utkání proti třinácté Olomouci. Ta nezvládla poslední ligový zápas na domácím hřišti, když mdlému Zlínu po zásluze podlehla 0:1. Teplicím se střelecky probudil Tomáš Jun, což by mohlo být pro Sigmu varováním. „Olomouc dostává málo gólů, a může zlobit z kontrů," uvědomuje si teplický kouč Petr Rada. „Čekám, že budeme bušit do jejich defenzívy. Já to moc neschvaluji, tak snad zvítězí útočný fotbal v našem podání," dodal.

Před televizními kamerami se v neděli večer v Dolíčku utkají poslední Bohemians 1905 s předposledním Kladnem. Ani jednomu týmu se ještě v jarních sedmi kolech nepodařilo vyhrát. Domácí trenér Zbyněk Busta může po vypršení karetního trestu počítat se stoperem Karlem Radou. „Pro nás je důležitý každý zápas. Kladno je sice patnácté, ale například v posledním utkání s Libercem ukázalo vysokou herní kvalitu,“ připomněl Busta zápas, ve kterém Středočeši svého soupeře jasně přestříleli, ale nakonec vinou zahozených šancí prohráli.

Pondělní dohrávku obstará utkání Plzeň - Slavia. Domácí tým už bude moci z lavičky koučovat Stanislav Levý, který musel dvě předešlá utkání strávit na tribuně. „Je pravda, že Plzeň už delší dobu nevyhrála, v tomto směru je situace pro nás nepříjemná, protože soupeř bude určitě na pondělní utkání dostatečně motivovaný,“ uvědomuje si trenér sešívaných Karel Jarolím fakt, že Západočeši získali v posledních šesti zápasech jen dva body.

Program 24. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
15:00Liberec - Mladá Boleslavon-line
17:00Sparta - České Budějoviceon-line
19:00Zlín - Viktoria Žižkovon-line
19:00Ostrava - Jablonecon-line
Neděle:
17:00Brno - Moston-line
17:00Teplice - Olomoucon-line
20:15Bohemians 1905 - Kladnoon-line
Pondělí:
17:15Plzeň - Slaviaon-line

Reklama