Hlavní obsah

Ostrava - Jablonec 3:0Baník zlomil Jablonec po pauze, Svěrkoš přidal další dva góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Neuwirth 1 : 0
59. Svěrkoš 2 : 0
72. Svěrkoš 3 : 0

OSTRAVA

Třemi brankami ve druhém poločase si fotbalisté Ostravy vystříleli výhru 3:0 nad Jabloncem. Hostující tým trenéra Františka Komňackého, který se na Bazaly poprvé vrátil po více než třech letech, dlouho vzdoroval. Až po obrátce ho svým prvním ligovým gólem načal stoper Aleš Neuwirth a pak dvakrát dorazil Václav Svěrkoš, který se s jedenácti trefami prostřílel do čela tabulky kanonýrů před sparťana Slepičku.

Článek

Baník doma začal tradičním tlakem. Do dvacáté minuty měl tři šance, ale hosté zásluhou gólmana Špita odolali. Jablonecký brankář vytáhl dvě štiplavé dělovky Svěrkoše a Otepky, a když v 18. minutě ztuhnul po Bystroňově voleji, měl štěstí, že míč o decimetry minul levou tyč.

Hosté měli vpředu jen vysunutého Straku, ale přehnaně pasivní nebyli. Právě slovenský útočník se ve 22. minutě ocitl na konci rychlého brejku a Bazaly vyděsil bombou do boční sítě. Domácí Magera v 28. minutě po Čoupkově přihrávce z malého vápna přestřelil a na protější straně se v defenzivní činnosti vyznamenal Otepka, který z brankové čáry po rohu vyhlavičkoval prudkou hlavičku Krejčího.

Baník smetl soupeře v nástupu do druhé půle. Byť jeho nápor nebyl nijak drtivý, tak víru hostů nalomil Neuwirth, který si ve 49. minutě naskočil do malého vápna na Bystroňův centr a hlavou nezadržitelně zaznamenal svůj první ligový gól. Hosté se ještě deset minut vzpínali: Michálkův pokus musel vyrazit Vašek a pak se Jablonec ještě neúspěšně dožadoval penalty za údajné Magerovo hraní rukou.

Fanoušci Baníku vyvolávali Komňackého jméno

Baník náskok pojistil v 59. minutě nejhezčí akcí zápasu. Po Tchuřově kolmé přihrávce do pokutového území obranu Severočechů rozebrali dvěma křížnými narážečkami Bystroň s Magerou a Svěrkoš míč uklidil do prázdné branky. Domácí útočný pár byl i dnes k neudržení. Na 72. minutu bude chtít co nejdříve zapomenout Krejčí, kterého Magera zesměšnil patičkou, posunul míč na Svěrkoše, který bez přípravy po zemi přidal svůj druhý zásah.

Jablonec ani závěr nevypustil, ale v koncovce pohřbil všechny příležitosti na zmírnění porážky. Brankář Vašek se v jubilejním stém ligovém utkání činil. Vyboxoval Strakovu hlavičku, Necid hlavou trefil jen břevno a nulu Vaškovi nepokazil ani Valenta, jehož střelu ostravský gólman vytěsnil na roh. Hostující kouč František Komňacký se tak mohl utěšovat jen tím, že na něj ostravští diváci ani čtyři roky po titulu nezapomněli a během zápasu několikrát provolávali jeho jméno.

Baník Ostrava - Jablonec 97 3:0 (0:0)
Branky: 59. a 72. Svěrkoš, 49. Neuwirth. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Gallo. ŽK: Mičola - Hloušek, Klapka. Diváci: 9033.
Ostrava: Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Otepka, Marek, Bystroň (69. Lukeš), Tchuř (77. Mičola) - Svěrkoš, Magera (88. Zeher). Trenér: Večeřa.
Jablonec: Špit - Laciga (81. Haurdič), Krejčí, Huber, Hamouz - Michálek, Žofčák, Eliáš, Klapka (69. Valenta), Hloušek (68. Necid) - Straka. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: