Hlavní obsah

Podle pravidlového experta byl nejspíš sparťanský gól regulérní

PRAHA

Rozhodčí Jan Jílek nejspíš uznal branku sparťanského záložníka Daniela Koláře v nedělním utkání fotbalové ligy v Kladně správně. ČTK to dv pondělí řekl šéf svazové pravidlové komise Jiří Kureš. Osobně prý inkriminovaný okamžik doma prozkoumal ze záznamu a dospěl k názoru, že letenský středopolař zřejmě domácího brankáře Romana Pavlíka nefauloval.

Článek

Přesnější stanovisko bude moci sice zaujmout až po čtvrtečním zasedání komise rozhodčích a delegátů, která se bude utkáním zabývat, ovšem také její předseda Luděk Macela již v pondělí vyslovil domněnku, že podle něj šlo o zcela regulérní gól.

Hosté se z jediné branky v utkání, díky níž se udrželi v čele tabulky před pražskou Slavií, radovali 17 minut před koncem, kdy Kolář po centru z levé strany přetlačil v souboji gólmana Pavlíka. Jílek gól uznal, ovšem delegát zápasu Vlastislav Pánek podle slov rozhodčího považoval počínání sparťanského záložníka za nedovolené a také kvůli tomu udělil sudímu na desetibodové stupnici nízkou známku pět.

Jenže rozhodnutí delegáta zřejmě nebylo správné. Navíc v zápise o utkání není údajně ani přesně specifikováno, že Jílek nutně chyboval. Pravidlový expert fotbalového svazu se přiklonil k Jílkově verzi, že brankář byl u míče pozdě. "Bohužel je vždycky problém, když se rozhodčí rozchází s delegátem. Je těžké se k tomu vyjadřovat, ale můj názor je takový, že spíš chyboval brankář Pavlík. Čekal, až mu míč spadne do koše, a ten hráč (Kolář) ho předběhl. Z mého pohledu to tedy nebyl faul," prohlásil Kureš pro ČTK.

Za Jílka se postavil i Macela 

Celou situaci si několikrát prohlédl ze záznamu. "Doma jsem si to několikrát zpomaloval a vracel zpět. Více se k tomu budeme vyjadřovat ve čtvrtek na komisi, kde si to můžeme také rozfázovat," pokračoval šéf pravidlové komise.

Upozornil, že zákroky na gólmany se posuzují stejně jako na ostatní hráče. "V pravidlech žádná ochrana brankáře není, je to jen jakýsi mýtus. Myslí si to řada fanoušků i hráčů, rozhodčí jsou k brankářům často shovívavější. Faul je to tehdy, když je gólman ve výskoku a hráč do něj třeba strčí. Ale pokud jdou oba do souboje stejně, není to faul," vysvětlil Kureš.

Šéf komise rozhodčích Luděk Macela se nejprve nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat, odpoledne si však na videozáznamu celou situaci detailně rozfázoval a s Kurešem i s rozhodčím souhlasí. "Nemohu mluvit za komisi, ale ze záznamu je zřejmé, že ke kontaktu s brankářem došlo až po odehrání míče," prohlásil Macela.

Reklama

Související témata: