Hlavní obsah

Předseda Sněmovny Vlček podpoří opatření proti fotbalovým výtržníkům

PRAHA

Předseda Sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček podpoří iniciativu Českomoravského fotbalového svazu v boji proti fotbalovým chuligánům. Dohodl se na tom ve čtvrtek dopoledne s předsedou ČMFS Pavlem Mokrým a dalšími zástupci svazu na jednání v budově Sněmovny, kam zástupce fotbalu pozval.

Článek

„Dohodli jsme se, že do konce května ČMFS ve spolupráci s kluby předloží návrhy na úpravu některých ustanovení zákonů. Nejde o nové zákony, ale větší propojení stávajících. Návrhy ve Sněmovně posoudíme, prokonzultujeme i s ministerstvy vnitra a spravedlnosti a vrátíme ČMFS k posouzení. Jde o to, aby bylo možné viníky odhalit, vytáhnout z davu, obvinit ve zkráceném řízení a vykázat ze stadiónu. Měli by mít také zákaz účasti na dalších, zejména rizikových, zápasech,“ řekl po hodinovém jednání Miloslav Vlček, podle něhož by iniciativa návrhů legislativních úprav měla jít ve Sněmovně napříč politických spektrem.

„Bez legislativních úprav nepomohou ani kamerové systémy. Musíme také dořešit otázku identifikace, aby byla v souladu s ochranou osobních údajů. Když se podaří zrealizovat potřebné legislativní úpravy, zavedeme nová bezpečnostní opatření co nejdříve už v ligovém ročníku 2008/09,“ uvedl předseda ČMFS Pavel Mokrý.

„Policie by neměla ze stadiónů úplně odejít. Nemusí být ani uvnitř. Měla by být v jejich blízkosti připravena, aby mohla zasáhnout, pokud pořadatelská služba, která bude mít určitá pravidla postupu, už nebude schopna situaci zvládnout. Policii by kluby platit neměly, jde o veřejnou službu,“ dodal šéf poslanecké sněmovny.

Vlček také zalitoval, že jednání nebyli přítomní pozvaní místopředsedové ČMFS Vlastimil Košťál a zejména Jaroslav Vacek, který má na starosti ligu a poslal za sebe šéfa oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubase. Jednání byl přítomen i místopředseda svazu Jiří Kubíček.

Reklama