Hlavní obsah

Brněnští fanoušci vezli do Prahy autobus zbraní

PRAHA

Nikoli na fotbal, ale zřejmě na předem dohodnutou bitku se v neděli vydali do Prahy někteří příznivci brněnských fotbalistů. Policisté je proto zastavili už na kraji Praze, u stanice metra Háje. Až 150 fanoušků ze dvou autobusů, jednoho minibusu a několika osobních aut pak podstoupilo důkladnou kontrolu.

Článek

Policisté hledali, jestli není nikdo z nich ozbrojený. Na odpolední zápas jejich týmu s klubem Bohemians v pražských Vršovicích pak odjela jen část z nich. Další se vrátili domů.

„V jednom z autobusů jsme nalezli podomácku vyrobené granáty, vojenské granáty, tyče a násady od krumpáčů, tedy předměty, které mohly být použity při střetu. Nikdo se k nim ale nehlásil, takže dokazování bude složité,“ sdělila mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Pouze u jednoho člověka policisté našli ruční dýmový granát, proto je nyní podezřelý z trestného činu nedovoleného ozbrojování a byl předveden na služebnu. Na místě stále zůstává asi 50 fanoušků.

Policisté přijali bezpečnostní opatření, protože už delší dobu věděli, že se příznivci z Brna dohodli na střetu s fanoušky Bohemians.

Odplata za bitku s tyčemiPodle operativně zjištěných poznatků to měla být odveta za jednu starší bitku, která se strhla, když spolu hrály týmy Bohemians a Olomouce.

„Tehdy se k příznivcům Olomouce přidali fanoušci z Brna a zřejmě porušili jakási nepsaná pravidla, protože vzali na fanoušky Bohemians tyče a dřevěné latě. Údajně tam byl jeden člověk těžce zraněn,“ vysvětlil v neděli Právu expert z policejního prezidia Martin Synecký.

Policie podle něj ale nemohla zahájit trestní stíhání, protože neměla konkrétní informace, nikdo nepodal trestní oznámení a těžce zraněný člověk prý nepřiznal souvislost s bitkou.

Na nedělní zápas nakonec dorazila asi jen stovka fanoušků z Brna. Podle Miklíkové byl jinde v Praze klid, ale policisté budou situaci monitorovat i po skončení

Rozsáhlé výtržnosti provázely na konci března derby pražských klubů Sparty a Slavie . Policie obvinila dvě desítky lidí. Materiální škody přesáhly půl miliónu korun.

Reklama

Související témata: