Hlavní obsah

Liberec - Jablonec 2:1Severočeské derby rozhodl pro Liberec v nastavení Smetana

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Dort (penalta) 1 : 0
84. Fujerik 1 : 1
93. Smetana 2 : 1

LIBEREC/PRAHA

Fotbalisté Liberce zvítězili v neděli večer v rámci 26. kola Gambrinus ligy na vlastním hřišti nad Jabloncem 2:1. První gól v severočeském derby padl po penaltovém zákroku hostujícího gólmana Špita na Chorvata Keriče a následné úspěšné exekuci z kopačky Filipa Dorta. Za hosty vyrovnával v 84. minutě přízemní střelou po rohovém kopu střídající Fujerik. Rozhodující trefu zaznamenal ve třetí nastavené minutě střídající Smetana.

Článek

Do první velké šance se dostali domácí, když v 15. minutě na pravé straně překonal obranou linii kanonýr Andrej Kerič a našel zpětnou přihrávkou ve vápně úplně volného Dorta. Autor čtyř branek v probíhající sezóně ale nedokázal dobře trefit míč, jeho slabou střelu v poklidu lapil Špit.

Oba si svůj souboj zopakovali ve 21. minutě zásluhou penaltového faulu zkušeného gólmana na Keriče. Špit zbytečně fauloval při souboji o vysoký míč mladého Chorvata na rohu velkého obdélníku a Dort mu pak nedal šanci z pokutového kopu.

Jablonec přišel o záložníka Filipa Klapku, který se zranil v jednom ze soubojů a v 28. minutě jej musel nahradit Lukáš Fujerik. O chvíli později mohl vedení domácích navýšit obávaný hlavičkář Nezmar, s přesným centrem Dočkala zprava ale naložil trestuhodně. "Předvedli jsme pár akcí, kterým scházelo jen málo. V závěru zápasu převažovalo naše fotbalové umění," hodnotil výkon svých svěřenců domácí kouč Ladislav Škorpil pro Českou televizi. Ve 39. minutě se pěkně za vápnem trefil do voleje hostující Valenta a jen těsně přestřelil břevno Zlámalovy branky.

Po změně stran hru začaly kouskovat ostré střety, po kterých museli být postupně ošetřováni domácí Holeňák, Nezmar a s krvavou ránou na nose Matula. Jablonecký kouč Komňacký poté udělal změnu na hrotu útoku, Slováka Straku nahradil mladíček Necid. Ten mohl vzápětí vyrovnat, po Valentově pasu si sice položil Zlámala, ale trefil pouze padajícího obránce. "V některých pasážích jsme předvedli solidní fotbalovost," pochválil své svěřence jablonecký trenér František Komňacký.

Na konci sedmé desetiminutovky byli domácí blízko dvougólovému vedení. Rychlou akci do otevřené obrany soupeře vyšperkoval Papoušek přesným centrem na osamoceného Nezmara, který ale trefil pouze dobře postaveného Špita. Oba si svůj souboj zopakovali po následném rohovém kopu, úspěšnější byl opět gólman Jablonce. V 76. minutě musel Zlámal kvůli problémům s břišním svalem přepustit své místo v liberecké brance Hauzrovi, který si tak připsal jubilejní 100. start v nejvyšší soutěži.

Hrdinou se stal střídající Smetana 

Pětatřicetiletý gólman musel za pár okamžiků zastavit velkou šanci soupeře, s hlavičkou Necida z malého vápna neměl větší problém. V 84. minutě už ale kapituloval. Po rohovém kopu míč propadl až na hranici velkého vápna k volnému Fujerikovi, který skákavou ránou zamířil k tyči."V první půli jsme byli horší, ale ve druhé jsme odvedli poctivý výkon a zaslouženě jsme vyrovnali," řekl po utkání Komňacký a smutně dodal: "Nezvládli jsme však závěr, což je pro nás malá tragédie."

Rozhodnutí přišlo ve třetí minutě nastavení, kdy se v pokutovém území prosadil svou první ligovou trefou střídající Ondřej Smetana. "Vzali jsme ho do týmu, aby potvrdil, že patří mezi naše útočníky. Gól ho určitě povzbudí," radoval se Škorpil. Liberec se po výhře 2:1 vrátil na šesté místo, hosté jsou na 13. příčce, ale jen s tříbodovým náskokem na sestupové pozice. "Ukázali jsme, že můžeme hrát v lize vyrovnanou partii s každým a doufám, že tato prohra dá hráčům něco do příštích zápasů," doufal Komňacký.

Program 26. kola Gambrinus ligy uzavře pondělní televizní dohrávka mezi pátými Teplicemi a Slavií, která se dotáhne na vedoucí Spartu jen v případě plného bodového zisku.

FC Slovan Liberec - FK Jablonec 97 2:1 (1:0)
Branky: 21. Dort z pen., 90.+3 Smetana - 84. Fujerik. Rozhodčí: Adam - Hojsík, Teuber. ŽK: Matula - Zábojník, Hamouz, Homola. Diváci: 4694.
Liberec: Zlámal (75. Hauzr) - Matula, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Papoušek (87. Frejlach) - Nezmar, Kerič (89. Smetana). Trenér: Škorpil.
Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Eliáš, Valenta (89. Mešanovič), Baranek - Klapka (28. Fujerik) - Straka (63. Necid). Trenér: Komňacký.
Program 26. kola Gambrinus ligy:
Sobota:
Olomouc - Žižkov 2:0on-line
Branky: 45. Bajer, 90. Bueno.
Zlín - Mladá Boleslav 0:1on-line
Branka: 72. Táborský.
Ostrava - České Budějovice 2:0on-line
Branky: 2. Svěrkoš, 68. Zeher.
Neděle:
Plzeň - Kladno 1:2on-line
Branky: 35. Petržela - 45. Killar, 70. Cigánek.
Sparta - Most 3:0on-line
Branky: 16. Řepka, 47. Sivok, 54. Holenda.
Bohemians 1905 - Brno 3:1on-line
Branky: 28. a 44. Kotyza, 59. Bartek - 14. Švejnoha.
Liberec - Jablonec 2:1on-line
Branky: 21. Dort z pen., 90. +3 Smetana - 84. Fujerik.
Pondělí:
Teplice - Slaviaon-line

Reklama

Související témata: