Hlavní obsah

Sparta prohrála s Ostravou a zkomplikovala si obhajobu titulu

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha prohráli na letenském stadiónu ve 29. kole Gambrinus ligy s Baníkem Ostrava 1:2 a zkomplikovali si tak cestu za obajobou titulu v české nejvyšší soutěži. O branky Baníku se postarali Otepka a Svěrkoš. Za Spartu snižoval z pokutového kopu Horváth. Ostravský Lukeš nedokončil utkání kvůli dvěma žlutým kartám.

Článek

Do důležitého zápasu nemohl trenér Sparty Michal Bílek povolat stopera Tomáše Řepku, který si odpykává druhou polovinu disciplinárního trestu. Jeho místo zaujal André Hinault. Pro zranění nebyl Bílkovi k dispozici ani Karol Kisel. Na lavičce hostujícího Baníku se objevil Radim Řezník, který v utkání proti Brnu utrpěl silný otřes mozku po zákroku Aleše Besty. Kvůli kartám nemohl Karel Večeřa využít služeb Lukáše Magery, Petr Čoupek je zraněný.

Před zahájením utkání uctil celý stadión minutou ticha památku fanouškovi ostravského týmu, který při cestě na utkání zemřel, když vypadl z vlaku. Od úvodního hvizdu byli aktivnější domácí fotbalisté. Horváthova střela ale nemohla Vaška překvapit. Vážněji zahrozili Pražané ve 25. minutě. Po ruce jednoho z bránících hráčů zahrávala Sparta standardní situaci z pětadvaceti metrů. Matušovičova střela skončila jen těsně nad brankou. "I když jsme měli územní převahu, nedokázali jsme se prosadit," řekl po utkání trenér Sparty Michal Bílek poté, co oznámil svou rezignaci.

Na druhé straně se do rychlého protiútoku hnal Václav Svěrkoš. Pohlednou individiuální akci si ale pokazil sám, když si při kličce Hinaultovi ukopl míč. Do první stoprocentní šance se dostali sparťané krátce po půlhodině hry. Matušovič operující na levé straně přistrčil do pokutového území Kolářovi, jenž prodloužil na Kuliče. Reprezentační útočník se kličkou zbavil obránce, tváří v tvář brankáři Vaškovi ale mímřil jen vedle pravé tyče.

Baník poslal poprvé do vedení Otepka

Hlasité fanoušky hostujícího týmu rozveselil ve 38. minutě Rudolf Otepka. Ostravský záložník vedl míč v rychlém protiútoku, nikdo z jeho spoluhráčů mu ale nepřispěchal na pomoc. Otepka se tak rozhodl vystřelit, míč prošel podél Grigara a Baník tak šel do jednobrankového vedení.

Už čtyři minuty po zahájení druhé pětačtyřicetiminutovky vedla Ostrava o dvě branky. David Bystroň uvolnil Svěrkoše, který si kličkou udělal volný prostor a střelou k tyči nedal Grigarovi šanci. Nejlepší střelec soutěže tak rozšířil svou sbírku na patnáct ligových brankek v probíhající sezóně.

Sparťané vrhli síly do útoku a pět minut po inkasované brance mohli snížit. Kuličovu střelu ale vytáhl bravůrním zákrokem brankář Vašek. V 56. minutě se do vápna probíjel Kadlec a byl faulován. Rozhodčí Královec nařídil pokutový kop. Míč k penaltovému puntíku si postavil Pavel Horváth, který s přehledem prostřelil hostujícího gólmana.

Hosté vsázeli na brejky. Při jednom z nich Lukeš prostrčil balón kolmicí na Svěrkoše, který vnikl do šestnáctky. Střela ostravského útočníka skončila na boční síti. Sparťanští hráči poté zmáčkli svého soupeře na jeho polovině, k vyrovnání jim to ale nestačilo. Nepomohlo jim ani vyloučení Lukeše v nastaveném čase. "Chtěl bych pochválit mužstvo za předvedený výkon. Třemi body jsme chtěli uctít památku chlapce, co vypadl z toho vlaku, i když mu to život nevrátí," řekl po utkání trenér Ostravy Karel Večeřa.

Sparta Praha - Baník Ostrava 1:2 (0:1)
Branka: 38. Otepka, 49. Svěrkoš - 57. Horváth (pen.). Rozhodčí: Královec - Ondo, Košec. ŽK: Otepka, Lukeš - Kolář, Kadlec, Hušek. ČK: Lukeš. Diváci: 19 211.
Sparta: Grigar - Voříšek, Hainault (68. Jeslínek), Sivok, Kadlec - Hušek - Kulič, Kolář (45. Holenda), Horváth, Matušovič - Slepička. Trenér: Bílek.
Ostrava: Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř (86. Čoupek) - Bystroň - Rajtoral, Lukeš, Otepka (78. Metelka), Mičola - Svěrkoš (75. Zeher). Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: