Hlavní obsah

Trenér Bílek ve Spartě skončil, finále sezóny odkoučuje Chovanec

PRAHA

Prezident fotbalové Sparty Jozef Chovanec (48) vedl v neděli mužstvo na tréninku a dokončí s ním sezónu v roli hlavního trenéra. Zbývají ještě dva zápasy s Libercem, v úterý finále Poháru ČMFS a v sobotu poslední ligové kolo U Nisy. Michal Bílek po dohodě s vedením klubu skončil s okamžitou platností.

Článek

Trenér Michal Bílek oznámil v sobotu bezprostředně po prohraném utkání s Ostravou, že po posledním kole odchází ze Sparty: „Nezvládli jsme poslední tři utkání. Mužstvo zkolabovalo a já jsem zodpovědný za výsledky. Po sezóně skončím. Rozhodl jsem se bezprostředně po utkání a už jsem to oznámil panu Křetínskému i hráčům. Mé rozhodnutí je definitivní.“

Překvapení byli i samotní hráči. „Trenér nám řekl svoje rozhodnutí hned po utkání. Mrzí nás to,“ konstatoval kapitán týmu Tomáš Sivok. „V kabině jsme všichni koukali a mlčeli. Nikdo s něčím takovým nepočítal,“ dodal Petr Voříšek. K novém kouči řekl Pavel Horváth: „Chovanec je logickým řešením situace. Zná Spartu i nás velmi dobře.“

Chovanec jen zaskočí, nový trenér přijde po sezóně

Vedení Sparty projednávalo okamžitě vzniklou situaci. S Bílkem se dohodlo, že skončí okamžitě. „Čekají nás ještě dva důležité  zápasy a dospěli jsme k názoru, že bude pro všechny lepší, když přijmeme trenérovu rezignaci s okamžitou platností,“ prohlásil tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava s tím, že vedení ocenilo Bílkovu práci a loňské double.

„Nebylo o čem přemýšlet. Nastalou situaci jsme museli hned řešit. Teď musíme konsolidovat mužstvo a soustředit se na dva důležité zbývající zápasy a ty zvládnout. Hráči mají sejný názor jako já. Díváme se dopředu. Co se stalo, se vrátit nedá. Do sestavy se vrátí Řepka, jemuž vypršel trest,“ řekl Jozef Chovanec s tím, že vedení bude řešit otázku nového kouče po sezóně. „Dlouhodobý zájem o trénování nemám,“ dodal.

Chovanec se Spartou získal sedm titulů jako hráč a dva jako trenér (1994 byl hrajícím koučem a v sezóně 1996/1997, kdy ji z posledního místa dovedl k titulu). V letech 1998 až 2001 vedl reprezentaci, s níž postoupil bez ztráty bodu na EURO 2000. Po nevydařené baráži na MS 2002 odstoupil. Jako trenér působil v Příbrami a ruském Krasnodaru. V lednu 2006 se stal prezidentem Sparty.

Reklama

Související témata: