Hlavní obsah

Fotbaloví experti hodnotí ligu jako dramatickou, Slavii pomohlo zaváhání Sparty

PRAHA

Fotbaloví experti oslovení redakcí Sport.cz zhodnotili skončenou nejvyšší českou soutěž jako zajímavou s dramatickou koncovkou. Antonín Panenka přiznal, že ho až na nevyzpytatelný závěr ligy nic nepřekvapilo, sestup své Bohemky jako tragédii nevidí. Zdeněk Ščasný si myslí, že v boji o třetí příčku rozhodlo štěstí. „Liga byla velmi dramatická, přitáhla hodně diváků. Bylo se na co koukat,“ přidal svůj názor Josef Csaplár.

Článek

Slavia si po podzimu na Spartu vybojovala náskok pěti bodů, o které ovšem během druhé části sezóny přišla a titul se více přiblížil letenskému týmu. „Po Viktorce by si na Slavii nikdo nevsadil,“ řekl bývalý trenér Mladé Boleslavi Zdeněk Ščasný, který měl na mysli utkání 27. kola, ve kterém se lámal chleba a Slavia na domácím hřišti podlehla Viktorii Žižkov vysoko 0:3. Ve stejném kole ovšem ztratila body i Sparta, když na Bohemce jen bez branek remizovala.

„Sparta se spokojila na Bohemce s bodem,“ vidí další důležitý moment v boji o titul Ščasný. Letenský tým by si vítězstvím ve vršovickém Dolíčku vybojoval tři kola před koncem těžko dostižitelný náskok šesti bodů. Nikdo ovšem tehdy ještě netušil, co bude následovat. Že Sparta prohrála domácí duel s Brnem, proti kterému hrála vinou vyloučení Tomáše Řepky téměř celý zápas o deseti, takové překvapení nevyvolalo, ovšem to, že loňský mistr vyšel bodově naprázdno i ve zbylých dvou zápasech, zaskočilo i největší sešívané optimisty. „Vyloučení Řepky proti Brnu pro sparťany přišlo v nejhorší možný moment. Předpoklad, že by Sparta zápas proti Brnu s Řepkou zvládla je velký,“ vrátil se k zápasu 28. kola Ščasný.

Fotbalový internacionál Panenka se domnívá, že Slavii v boji o titul pomohl také podzim, ve kterém se sešívaní poprvé v historii klubu probojovali do milionářské Ligy mistrů. „Finančně se posílila a hráčsky nasbírala zkušenosti. V konečné fázi to oproti jiným rokům dotáhla do úspěšného konce,“ poznamenal střelec vítězné penalty ME 1976 z Bělehradu, který ovšem nezapomněl připomenout, že by sešívání nezvedali oslavně pohár nad hlavu, kdyby Sparta nezaváhala.

Bohemka měla udělat opatření dřív

Přetahovanou o konečné třetí místo zaručující účast v Poháru UEFA svedly v neméně dramatickém boji tři týmy. Do evropských pohárů se nakonec na úkor Teplic a Brna podívají fotbalisté Baníku Ostrava s nejlepším ligovým střelcem Václavem Svěrkošem. „Třetí místo by slušelo všem,“ vyjádřil se bývalý trenér Liberce a Slavie Josef Csaplár. Stejného názoru byl i Zdeněk Ščasný. „Kdokoli z trojice Baník, Brno, Teplice měl šanci na třetí příčku, všechny týmy předváděly kvalitní výkony, rozhodlo štěstí,“ myslí si Ščasný.

Svým vítězstvím v posledním kole si Baník nejen udržel pozici třetího nejlepšího týmu, zároveň tím pohřbil všechny naděje na záchranu Bohemians 1905, kteří se po roce znovu vrací do druhé ligy. „Přál jsem jim záchranu, mají nejlepší fanoušky, je to velká škoda. Myslím si, že k určitým opatřením měli sáhnout dříve, ale nechci se k tomu blíže vyjadřovat,“ nepřál si být konkrétní ve své analýze Csaplár. Své k sestupu Klokanů do druhé ligy řekl také prezident klubu Panenka. „Je to pro nás velká škoda, ale není to tragédie. Bohemka byla oživením ligy, ostudu jsme neudělali, nebyli jsme horší jak spodní půlka ligy,“ řekl na závěr Panenka, jehož tým do nižší soutěže doprovodí Most, který skončil na příčce poslední.

Reklama