Hlavní obsah

Trenér Lavička se upsal Spartě na dva roky

PRAHA

Na dva roky se upsal nový letenský kouč Vítězslav Lavička fotbalové Spartě, kde střídá svého někdejšího spoluhráče Michala Bílka. Ve čtvrtek slavnostně podepsal smlouvu a ujal se role trenéra letenského týmu. Jeho úkol je jasný – ve dvojici s Jozefem Chovancem, jenž vyměnil funkci ředitele klubu za roli generálního manažera, mají vrátit na Letnou mistrovský titul.

Článek

Lavičkovi ozdobenému ligovým primátem, který získal ve službách Liberce před dvěma lety, je pochopitelně jasné, jak velký tlak na něho bude vyvíjen a jak těžký úkol ho ve Spartě čeká.

„Moc dobře si uvědomuji velké očekávání, jež můj příchod provází. Spoléhám však na jednotu klubu, budu sázet na pokoru a vzájemný respekt, na fungující vztahy uvnitř týmu, na poctivý vztah k sobě i okolí, na propojení mezi hráči a fanoušky a naopak,“ svěřil se Lavička se svou filosofií, kterou přirovnal ke košatému stromu.

„Teprve až bude mít Sparta silné kořeny tvořené poctivou prací, zmiňovanou pokorou a vzájemným respektem, teprve když bude mít patřičně pevný kmen vyrůstající z poctivých vztahů, dočká se i košaté koruny, v níž se budou skvět výhry a úspěchy,“ nastínil pomalu básnickými metaforami nový letenský kouč svou představu o fungování a koncepci Sparty.

V tandemu s Chovancem

Lavičkova představa se šéfovi Sparty Danielu Křetínskému od samého začátku líbila, takže o angažování pětačtyřicetiletého trenéra přicházejícího do Sparty po ročním působení u reprezentační jedenadvacítky, moc usiloval. „Byl naší jasnou prioritou, proto jsme s nikým jiným nejednali. Po odborné i lidské stránce naplňoval všechny naše představy, takže jsme moc rádi, že nabídku Sparty přijal,“ přiznal Křetínský, když i on smlouvu s novým trenérem svým podpisem stvrdil.

Zároveň prozradil, že ve Spartě vlastněvznikl silný vůdčí tandem Chovanec – Lavička. To proto, že Jozef Chovanec vyměnil funkci prezidenta klubu za roli generálního sportovního manažera a s novým trenérem bude úzce spolupracovat. „Chovanec bude skutečně nejbližším partnerem a konzultantem Lavičky. Bude to výborná dvojice, která bude mít samozřejmě rozděleny kompetence, ale společně ponese odpovědnost za výsledky áčka,“ je přesvědčen Křetinský.

Přísně utajované posily

Pochopitelně že nový trenér má od vedení klubu slíbeno posílení a zkvalitnění kádru. Patrik Berger už se Spartě upsal, o dalších hráčích se jedná, i když jména se úzkostlivě tají.

„Dvě přestupové bomby jsem přece zařídil – přišel Berger a Lavička,“ brání se Chovanec cokoli o probíhajících zákulisních jednáních prozradit. „O posilách se bavíme prakticky každý den, protože k obměně kádru musí dojít. Už teď je jasné jedno – změn bude daleko víc než v zimě,“ mluvil hodně diplomaticky i Křetinský.

Nový letenský kouč Lavička si pochvaluje angažování Patrika Bergra a moc stojí o to, aby ve Spartě zůstal Pavel Horváth. Ten po nepovedeném závěru uplynulého ligového ročníku naznačil, že chce z Letné odejít.

„Zatím jsem s ním nemluvil, protože je stejně jako všichni ostatní hráči na dovolené, ale samozřejmě chci, aby zůstal. Vždyť já přece nepřicházím do Sparty proto, abych bořil, chci naopak tvořit,“ nechal se slyšet Lavička, který si moc libuje i nad příchodem Patrika Bergra. „Má chuť a touhu Spartě pomoci, což je pro mě strašně důležité. Nejen svými zkušenostmi, ale i fotbalovou výkonností a motivací bude určitě pozitivně ovlivňovat spoluhráče i celý tým.“

Bude platit na Řepku psycholog?

Ani z krocení bouřliváka Tomáše Řepky Lavička žádné obavy nemá. „Známe se, vždyť já ho zažil ve Spartě ještě před jeho odchodem do ciziny. Tomáš je samozřejmě specifický fotbalista, který ovšem je a dál bude pro Spartu moc užitečný. Teď půjde o to přesvědčit ho o mé filosofii a jeho prospěchu a přínosu pro náš tým. Zvládneme to,“ je přesvědčen nový sparťanský trenér, který si za své asistenty vybral Michala Zacha, s nímž působil v Liberci i u reprezentační jedenadvacítky, Horsta Siegla, Jana Stejskala a také psychologa Dragana Vujoviče.

„I s ním jsem v Liberci a u jedenadvacítky spolupracoval a měli jsme výtečné výsledky. Mentální trénink považuji za strašně důležitý,“ vysvětlil Lavička, proč na Letnou přivádí i Vujoviče. „Disciplina je pro úspěch strašně důležitá a my úspěšní být chceme. Na domácí scéně i v pohárové Evropě,“ tlumočil Lavička de facto slova předsedy sparťanského představenstva Daniela Křetínského, který pochopitelně požaduje, aby se po roce na Letnou zase mistrovský titul zase vrátil. „Cíle v pohárové Evropě stanovíme až podle soupeře, kterého v předkole Ligy mistrů dostaneme,“ prozradil Křetínský, jaké úkoly nový trenér Vítězslav Lavička po příchodu do Sparty dostal.

Reklama

Související témata: