Hlavní obsah

Lavička: Titul chceme, ale zaručit ho nemohu

PRAHA

Nad každou otázkou se zamyslel, každou odpověď bedlivě a uvážlivě zvažoval. Ve čtvrtek byl pětačtyřicetiletý Vítězslav Lavička oficiálně jmenován novým trenérem fotbalové Sparty, s níž podepsal dvouletou smlouvu, už v pátek seděl u počítače a odpovídal čtenářům Sport.cz v on-line chatu. Dotazy se na něho jenom hrnuly, takže během hodiny stačil odpovědět jen na zlomek z nich. Pochopitelně že se omlouval všem, na něž se nedostalo...

Článek

Svou filosofii nastínil nový trenér fotbalové Sparty Vítězslav Lavička jasně. „Je naší povinností předvádět nejen co nejlepší výkony, ale servírovanou hrou také bavit diváky. A samozřejmě - chceme být úspěšní jak na domácí, tak i na mezinárodní scéně,“ vzkázal všem příznivcům letenského klubu. O účinkování v Lize mistrů moc meditovat nechtěl. "Nejdříve musíme zvládnout druhé předkolo a pak uvidíme, jakého soupeře dostaneme ve třetím, v němž nejsme nasazeni."

Uvážlivý a přemýšlivý Vítězslav Lavička má představu i o cestě, která k úspěchům vede. Spoléhám na jednotu všech sparťanů, na pozitivní vztahy, pokoru, pracovitost a ochotu se stále zlepšovat. To je základ, na němž budeme stavět a z něhož by měla vyrůst silná a úspěšná Sparta,“ prozradil, kudy se chce ubírat a na co chce v novém angažmá na Letné sázet.

Netajil se ani tím, že pro něho nebylo vůbec jednoduché rozřešit dilema, zda zůstat u reprezentační jedenadvacítky, nebo přijmout nabídku Sparty. „Hodně jsem o tom přemýšlel a stín černého svědomí po odchodu ze Strahova někde uvnitř samozřejmě zůstal. Vážím si vstřícného kroku ČMFS, jenž mně umožnil odejít na Letnou. Jsem přesvědčený, že příchod Jířího Kotrby k jedenadvacítce je dobrou volbou pro konečný úspěch v kvalifikaci,“ složil Lavička kompliment svému nástupci u mladé reprezentace, za nímž po skončení on-line chatu spěchal na první pracovní schůzku.

Nový trenér Sparty si je samozřejmě moc dobře vědom rizik, jež sebou angažmá na Letné přináší. „Ve Spartě jsem toho v minulosti hodně prožil jako hráč i jako trenér, takže můj vztah k ní je nejen profesní a citový. I proto jsem nabídku přijal. Byla to moje svobodná volba, kterou za chybu rozhodně nepovažuji. S rizikem musí totiž počítat každý trenér. A nejen ve Spartě,“ zaháněl Lavička obavy čtenářů i sparťanských fanoušků, aby snad na Letné neskončil předčasně, jako mnozí jeho předchůdci.

Enormní zájem byl pochopitelně o posily, které by nový trenér ve Spartě rád viděl. „Jednáme o nich každý den, ale jména samozřejmě prozrazovat nebudu,“ vyhnul se Lavička diplomaticky odpovědi. Na přímý dotaz, zda získá se Spartou mistrovský titul, odpověděl také přímo. „Všichni ve Spartě se budeme snažit pracovat tak, aby tomu tak bylo. Ale zaručit to nedokážu.“

Reklama

Související témata: