Hlavní obsah

Dobré pocity převažují, hlásí z Rakouska trenér Sparty Lavička

Ve sparťanském táboře, který letenští fotbalisté rozbalili stejně jako dva měsíce před nimi česká reprezentace v rakouských Korutanech, vládne spokojenost. Aby ne - Pražané zatím sehráli pod Alpami dva přípravné zápasy a oba vyhráli. „Byla to poučná utkání, z nichž mám dobrý pocit,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz trenér Vítězslav Lavička.

Článek

Skalp maďarského mistra MTK Budapešť je určitě cenný, navíc i výkon vašeho týmu byl podle referencí přicházejících z Rakouska dobrý. Našel jste už složení celku pro nadcházející podzim?

Sestava se skutečně konsoliduje a může mnohé naznačovat, i když nás další přípravné zápasy ještě čekají. Nepopírám ale, že z našeho herního projevu, rozestavení, obsazení jednotlivých míst v sestavě i praktikovaného systému se dalo vyčíst, kam míříme. Opravdu jsem měl z tohoto střetnutí dobrý pocit.

S rakouskými amatéry ze St. Andrä to už ve druhém duelu tak slavné nebylo.

Nejde o amatéry, ale o ambiciózního nováčka II. rakouské ligy, nad nímž mimochodem česká reprezentace v přípravě na EURO vyhrála 5:1. My ho porazili 4:2 v sestavě, která nebyla kompletní. Chtěli jsme si vyzkoušet i další herní varianty a prověřit některé hráče na jiných postech, než zatím hráli či hrají.

Pravdou sice je, že jste vyhráli, ale ještě čtvrthodiny před koncem jste prohrávali a tři góly přišly až v poslední čtvrthodině.

Do utkání jsme vstoupili dobře, dali vedoucí gól. Jenže pak nás Rakušané dostali pod tlak a naši nesoustředěnost v defenzívě využili a skóre otočili. Závěr jsme ale zvládli, neboť na hráčích byla vidět ohromná touha po vítězství. I to bylo potěšující. Však to také fanoušci Sparty, kteří za námi i přes dopravní zácpy na rakouských dálnicích a martyrium, jež museli podstoupit, dorazili a jimž patří náš velký dík, ocenili.

Blýskl se hlavně mladík Wilfried Bony, který sám dva góly dal a třetí Slepičkovi připravil. Říká si hodně nahlas o místo ve sparťanském kádru pro rychle se blížící podzim?

Nebylo to poprvé, co na sebe Bony upozornil svou přímočarostí, důrazem a efektivitou. V přípravě proti Sokolovu také přišel na hřiště až ve druhé půli a přitom se podílel na dvou brankách. Útočníci to nemají jednoduché, neboť jich je šest a bojují o místo v kádru. Každý dostává příležitost a záleží jen na něm, zda si o něj řekne.

Zatímco mezi útočníky panuje přetlak, obranné řady chcete za každou cenu ještě posílit. Přitom příchod Drska se až neskutečně vleče…

Jednání probíhají, jenže všechno se zaseklo na pojistce, bez níž nemůže Pavel Drsek k přípravným zápasům nastoupit. Máme však nachystány i jiné varianty.

Třeba libereckého Košťála, kterého jste si vyhlédl, ale jehož příchod na Letnou je také na mrtvém bodě?

Košťál by byl pro Spartu a způsob hry, jenž chceme praktikovat, určitě přínosem. On sám by po čtyřech letech v Liberci na Letnou chtěl, jenže jednání zatím ztroskotávají na výši odstupného, které Severočeši požadují.

Takže i nadále budete chodit za vedením a požadovat, aby stopera koupilo, protože je pro vás v momentální konstelaci prioritou?

Prioritou hlavně proto, že před náročným podzimem prostě potřebujeme počet stoperů rozšířit. Čímž samozřejmě nezpochybňuji kvalitu těch, kteří ve Spartě jsou.

Ve druhé polovině rakouského soustředění vás čekají soupeři, kteří vás prověří mnohem důkladněji. V pondělí rumunský Otelul Galati, ve středu turecké Fenerbahce.

Chtěli jsme se na závěr utkat s top protivníky, což jak ambiciózní Rumuni, tak hlavně Turci bezezbytku splňují. Budou to pro nás velice prospěšné prověrky, které chceme ve všech směrech využít. A i o výsledek půjde, to je samozřejmé, neboť případná výhra v konfrontaci s Galati a Fenerbahce dodá mužstvu sebevědomí a sebedůvěru.

Původně jste plánoval, že si z Rakouska odskočíte na špionáž soupeřů vašeho týmu v kvalifikačním předkole Ligy mistrů.  Ta myšlenka už padla?

Do Kazachstánu pojedou dva pozorovatelé, kteří budou sledovat nejen zápas, ale obhlédnou i zázemí, prohlédnou hotel a přivezou všechny potřebné informace. Já se pořád pokouším sladit náš program s cestou do Moldávie, neboť bych chtěl vidět odvetu našich protivníků na vlastní oči.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.