Hlavní obsah

Trenér Bohemians Urban: Kolena se nám z nejvyšší soutěže neroztřesou

V letní přestávce se fotbalové Bohemians Praha podařilo do kádru přivézt několik zkušených hráčů, kteří by měli pomoci zachovat nováčkovi prvoligovou přízeň. "Z pohledu kádru nejsme žádní nazdárkové," říká mimo jiné trenér pražského klubu Luboš Urban.

Článek

Jak velké obměny doznal během léta kádr nováčka?

Věděli jsme, že musíme posílit. A současný stav nemusí být konečným. Do konce přestupového termínu klidně může dojít k dalším změnám. Zatím jsme přivedli brankáře Šimona z Jihlavy a dále pak obránce Zbončáka, záložníky Demetera s Diarrou a útočníky Biboka, Kincla a Semeráka.

Na soupisce budete mít poměrně hodně cizinců. Nemůže to mít negativní vliv?

Myslím, že právě přítomnost zahraničních hráčů bude velkým oživením soutěže. A rozhodně nechceme jít cestou jako Most, který měl kádr na cizincích prakticky postavený. U nás je to podle mého soudu v rozumné míře. A kupříkladu Kwame je velmi kvalitní, stejně jako Lencevič, jenž je v kádru běloruské reprezentace.

V průběhu přípravy jste si pochvaloval dobrou defenzívu. Z čeho máte naopak obavy?

Strach nemáme z ničeho. Jen se musíme rychle aklimatizovat na podmínky nejvyšší soutěže, protože stadióny, návštěvy, pozornost médií, to nelze srovnávat s druhou ligou. Nesmíme propadnout euforii, že jsme mezi elitou, abychom nevyfasovali pětigólové příděly.

Nestraší vás ani skutečnost, že domácí zápasy musíte kvůli nevyhovujícímu stadiónu v Počernicích hrát na Žižkově?

Budu-li upřímný, nevím, co od změny stadiónu čekat. Ale třeba přesun do Počernic se ukázal jako dobrý tah. Lidé se naučili na fotbal chodit a z původních dvou set jsme návštěvy zvedli v minulé sezóně šestinásobně. Stadión Viktorie je v centru, snad si lidé zvyknou a cestu najdou.

Jaké budou ambice Bohemians v nejvyšší soutěži?

Hrát kombinační fotbal a udržet s klidem první ligu. Kladno, Příbram, České Budějovice či Jablonec, to jsou týmy, s nimiž se určitě můžeme rovnat. Z pohledu kádru nejsme žádní nazdárkové. Máme hráče s pohárovými i reprezentačními zkušenostmi. Kolena se nám neroztřesou. Bezpochyby nám pomůže loňská zkušenost z Poháru ČMFS, v němž jsme vyřadili Plzeň, Kladno i Žižkov a vypadli až v semifinále se Spartou.

Reklama