Hlavní obsah

Prvoligový nováček Bohemians Praha přemýšlí, jak se udržet v lize

PRAHA

Ač loňskou druhou fotbalovou ligou proplul nováček Bohemians Praha jako po másle, mezi elitou už předem myslí na boj o udržení. V pondělí se poprvé představí divákům v domácím duelu proti Olomouci. V boji o udržení mají výběru Luboše Urbana pomoci jak zkušené posily Marek Kincl a Martin Zbončák, tak pětice cizinců. „Záchrana v lize leží na domácí půdě,“ uvědomoval si na čtvrteční tiskové konferenci kouč Urban.

Článek

Pozoruhodný postup českým fotbalem zažívá klub Bohemians Praha. Poté, co v minulé sezóně vstupoval do druhé ligy jako nováček, je mužstvo původem ze Střížkova ve stejné roli i nyní před začátkem nejvyšší soutěže. „Z přípravy si neseme dobrou bilanci, z devíti odehraných utkání jsme sedm vyhráli a dvě remizovali. Nijak to ale nepřeceňuji. Bude záležet, jak nám vyjde sezóna,“ zůstává nohama na zemi kouč Urban. „Jsme šťastní, že jsme postoupili. Postup z třetí ligy do první byl velmi rychlý, nyní bude záležet, jak se s tím vypořádáme,“ doplnil trenéra předseda představenstva Karel Kapr.

Ligový nováček musel před začátkem nového ročníku Gambrinus ligy řešit velké dilema - kde hrát své domácí zápasy. Dosavadní stadión v Horní Počernicích prvoligovým parametrům nevyhovuje, a tak se v té souvislosti spekulovalo s přesunem na nový stadión Slavie do Edenu nebo na Žižkov. Nakonec se vedení rozhodlo pro druhou variantu.

Kincl se na stadión Žižkova těší

„Když jsem působil ve Viktorce, tak se mi na tomto stadiónu hodně dařilo. Svými góly jsem si řekl i o pozvánku do reprezentace, takže tuto možnost vítám,“ těší se na návrat na žižkovský stadión nová posila Bohemians Marek Kincl.

Na české poměry má prvoligový nováček v kádru netradičně hodně hráčů ze zahraničí. S cizím pasem působí v Bohemians Praha pětice hráčů. Své zastoupení mají Bělorusko, Pobřeží Slonoviny, Ghana, Nigérie a Belgie. „Už před dvěma lety jsme nastoupili tuto cestu, kdy jsme angažovali Ibeho, následně Kwameho a později také Bělorusa Lenceviče. Z třetí belgické ligy přišel nyní Biboko, Diarra je z líhně Interu Milán,“ vypočítával kouč Urban.

Mezi posily do nové sezóny získalo vedení klubu i zkušeného Martina Zbončáka z Hradce Králové, na české trávníky se v dresu Bohemians Praha vrací také zmiňovaný střelec pětapedesáti prvoligových branek Kincl. „Mužstvo je dobře poskládané. Mladí i zkušení, šikovní i důrazní. I cizinci mají svou kvalitu,“ řekl Kincl, který přišel z rakouského Shwandorfu.

Reklama