Hlavní obsah

Galásek se nakonec Baníku upíše, tvrdí Lička

PRAHA/OSTRAVA

Velký návrat se ve středu očekává na ostravských Bazalech, kam se má po dvanácti letech strávených v Nizozemsku a Německu vrátit zkušený fotbalista Tomáš Galásek. Vedení klubu je přesvědčeno, že defenzivní středopolař na předloženou nabídku kývne. „Tomáš se vyjádří ke své budoucnosti a očekávám, že jeho reakce bude kladná,“ nechal se pro Sport.cz slyšet generální manažer Baníku Ostrava Verner Lička.

Článek

„S Tomášem byla jednání velmi jednoduchá. Má v hlavě jasno. Také má velké ambice a chuť na trávníku ještě něco dokázat. Během pobytu, který u nás v rámci přípravy strávil, poznal situaci v klubu a zázemí. S nabídkou, kterou jsme mu předložili, stoprocentně souhlasí,“ dodal Lička s tím, že by jeho příchod na Bazaly mohla zhatit jen opravdu lukrativní nabídka z Německa. Galásek si se svým rozhodnutím o návratu do Ostravy dává ale již dlouho načas.

Že by se ze strany zkušeného defenzivního štítu mělo jednat o licitování, kouč Baníku Karel Večeřa kategoricky odmítá. „Licitováním bych to rozhodně nenazval. Tomáš musí zvážit všechny aspekty jeho možného návratu. Dá hodně na rodinu, vím, že jeho dcera studuje německou školu v Norimberku, on sám se tam teď vrátil, aby si vyřešil některé záležitosti,“ je dobře informovaný trenér Večeřa o okolnostech, jež musí Galásek při případném příchodu zohlednit.

„Je to zkušený hráč, pakliže náš tým doplní, bude jednoznačně posilou. Je to na něm, od našeho klubu dostal konkrétní nabídku, můj názor jsem mu řekl. Nyní se musí rozhodnout sám,“ je přesvědčen kouč Večeřa, že k příchodu Galáska do svého klubu udělal maximum. „Odchovanec Ostravy je u nás vždy vítán, už se nám tato filozofie potvrdila v minulosti nejednou,“ doplnil trenéra manažer Lička s tím, že by zkušený veterán mohl na ostravských Bazalech podepsat smlouvu na jeden rok.

Galásek má sehrát roli i ve výchově mladíků

Věk se ovšem zastavit nedá a Galásek bude za půl roku slavit již své šestatřicáté narozeniny. Že by ofenzivně laděnému stylu hry Baníku nestačil? Podle kouče Slezanů v žádném případě. „Rychlost není pouze v běhu, ale také v přemýšlení. To je Tomášova velká devíza,“ uvědomuje si Večeřa Galáskovy silné stránky. „U nás si každý myslí, že když je hráči 28, tak už je nepotřebný. My naopak potřebujeme vyztužit osu mužstva zkušeným hráčem, od kterého by se naši mladíci mohli učit,“ zakončil Lička.

Tomáš Galásek je ostříleným fotbalistou. Odchovanec ostravského fotbalu přestoupil za kontroverzních okolností z Baníku do nizozemského Tilburgu v roce 1996. Tam v následujících čtyřech letech odehrál 110 utkání, ve kterých vstřelil 12 branek.

Povedenými výkony v nejvyšší nizozemské lize si devětašedesátinásobný reprezentant řekl o přestup do slavného Ajaxu. S amsterodamským týmem získal Galásek dva ligové tituly a jednou se radoval ze zisku nizozemského poháru. V dresu Ajaxu se navíc objevil v šestadvaceti utkáních ve slavné Lize mistrů. V českém národním týmu vstřelil jednu branku.

Reklama

Související témata: