Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 1:4Před cestou do Atén Spartu generálka povzbudila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Kulič 0 : 1
33. Kadlec 0 : 2
56. Došek 0 : 3
64. Sedláček 1 : 3
90. Kadlec 1 : 4

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ligovou generálku na úterní pohárovou odvetu pod Akropolí sice Sparta na jihu Čech zvládla, ale páteční výhra nad slaboučkými Českými Budějovicemi může mít před úterním duelem s Panathinaikosem jen těžko nějakou výpovědní hodnotu. Na tak odevzdaného a s prohrou předem smířeného soupeře totiž Pražané v bitvě o Ligu mistrů v Aténách rozhodně nenarazí. „Samozřejmě že to bude v úterý jiný zápas,“ uznal letenský kouč Lavička.

Článek

Za dvě minuty bylo po zápase. Sparta v ofenzivně laděné sestavě, v níž se od začátku vedle Slepičky a Kuliče objevil i Došek, totiž dvakrát v rychlém sledu udeřila a góly Kuliče a Kadlece na podzim se neskutečně trápící se Jihočechy smetla. Trochu šokující rozřešení, neboť celou první půlhodinu si pod českobudějovickou Černou věží tykala fotbalová bída s nouzí.

Kadlecova smrtelná rána

Oboustranně, neboť Pražané sice jakousi platonickou převahu měli, ale před domácí bránou byli neškodní. Voříškova střelu z trestného kopu a dva propagační pokusy Slepičky českobudějovického gólmana Kučeru překvapit nemohly, předem signalizované útočné akce Sparty pak spoluhráče před ním také ne.

Stačila však první standardní situace zdařile rozehraná Bergem a zakončená Kuličem po biliáru s Doškem, a Jihočeši se složili. Zvláště, když jim za tři minuty zasadil Kadlec ránu druhou. Už smrtelnou, protože při jejich podzimní střelecké impotenci by se spíše zastavil Temelín, než aby oni dali dva góly a manko smazali.

„To by položilo i mnohem silnější a kvalitnější mužstvo, než máme my,“ otřásl se domácí trenér Jan Kmoch.

Pro domácí to bylo na ručník

Druhá půle se tudíž dohrávala jen z povinnosti, což bylo na obou mužstvech patrné. Uklidněná Sparta bez problémů kontrolovala hru a přidala další dva góly, přičemž evidentně šetřila síly na úterní odvetu kvalifikace Ligy mistrů v Aténách, trápící se České Budějovice přes poločasové rošády v sestavě jen stvrdily, jak hluboká jejich podzimní krize je.

Pro jejich trenéra Kmocha by bývalo vysvobozením, kdyby mohl hodit na trávník ručník a utkání skrečovat. Zvláště po třetím úderu, kdy Bergrovu penaltu nařízenou za faul Skopalíka na Doška sice Kučera vyrazil, ale jihočeští hráči jen se zájmem přihlíželi, jak Došek míč do sítě přece jen poslal.

„Pro trenéra je těžké, když i v takovýchto situacích jeho hráči statují,“ povzdechl si domácí kouč Kmoch.

Sedláčkův gól slabou útěchou

Pro Jihočechy tak nakonec byl útěchou a vlastně i malým vítězstvím alespoň Sedláčkův gól, který přišel po 498 minutách jejich marného snažení táhnoucího se už od předposledního kola ligového jara. Trochu je probral a povzbudil, na osud zápasu už ale samozřejmě vliv neměl. Zvláště, když domácí srazil v poslední minutě nejlepší hráč zápasu Kadlec, jenž zřejmě nastoupil ve sparťanském dresu k poslednímu ligovému zápasu.

„Vítězství je pro nás samozřejmě velkým povzbuzením před cestou do Atén, čtyři góly dokladem, jak jsme na koncovce zapracovali. Ale v Aténách to bude samozřejmě mnohem těžší,“ glosoval výhru svého týmu sparťanský trenér Vítězslav Lavička, jenž se nechtěl vyjádřit k tomu, zda Kadlec nastoupil v lize za Spartu naposledy.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 1:4 (0:2)
Branky: 64. Sedláček - 33. a 90. Kadlec, 31. Kulič, 56. Došek. Rozhodčí: Kocourek - Chytil, Slavík. ŽK: Svátek, Skopalík - Došek, Kadlec. Diváci: 6115.
Č. Budějovice: Kučera - Skopalík, Horejš, Hunal, Žižka - Hudson (46. Mezlík), Benát, Riegel, Šíma - Stráský (46. Svátek), Sedláček (81. Ondrášek). Trenér: Kmoch.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kulič (75. Kušnír), Kladrubský, Hušek, Berger (63. Zeman) - Slepička (82. Holenda), Došek. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: