Hlavní obsah

O inzultaci nešlo, přesto bude mít teplický incident dohru

PRAHA

Vášně, jež vzplály po skončení nedělního ligového duelu Teplic s Ostravou a které skončily potyčkou mezi domácím Antonínem Rosou a ostravským reprezentačním útočníkem Václavem Svěrkošem, budou mít dohru u Károlyiho fotbalového tribunálu. A to přesto, že podle výkladu šéfa disciplinární komise o inzultaci nešlo. „O inzultaci můžeme mluvit jen v souvislosti se sudím, funkcionářem či divákem,“ dbá Károlyi na přesnou terminologii.

Článek

Když sudí Královec ukončil na teplických Stínadlech po pětiminutové prodloužené nedělní ostře sledovaný zápas Teplic s Ostravou, skácel se ve shluku hráčů k zemi domácí obránce Antonín Rosa. A dokonce s hlasitým výkřikem!

Inzultace, nebo výsměch? 

„Chytil mě pod krkem, jasná inzultace,“ žaloval na Svěrkoše. „Výsměch, jestli naše pošťuchování označuje za inzultaci. Celou dobu jsme se hecovali, po zápase jsme se chytili navzájem a on spadl na zem. Měl by si sáhnout do svědomí, zda mu ty dva kotrmelce stály za to,“ bránil se ostravský útočník, evidentně rozladěný z porážky Baníku i ze scény, k níž došlo ve srocení hráčů vyměňujících si dost vzrušeně názory i po závěrečném hvizdu.

„Uznávám, závěr byl zbytečně nervózní, ale inkriminovanou situaci jsem neviděl,“ nechtěl incident glosovat ostravskou trenér Karel Večeřa. „Já také ne,“ přidával se domácí kouč Jiří Plíšek.

Rosa: Chytil mě pod krkem! 

Obránce Severočechů svíjející se na trávníku však trval na svém. „Svěrkoš mě stiskl pod krkem tak silně, že nemůžu polknout, jak to bolí,“ opakoval.

„Když to říká, bude to asi pravda,“ sarkasticky reagoval na Rosovu zpověď Svěrkoš.

Teplice ovšem popsaly celou scénu v zápise o utkání a nabídly svědectví zaznamenané na videozáznamu.

„Už to je podnět, abychom se incidentem zabývali, i když o inzultaci nemůže být řeč. Při potyčce či tělesném, kontaktu hráčů mluví fotbalové paragrafy o úderu, sražení či stažení protivníka,“ brání se Alexander Károlyi označit potyčku mezi Rosou a Svěrkošem za inzultaci. „O té se dá mluvit jen v souvislosti s rozhodčím, funkcionářem či divákem,“ objasňuje.

Kdo posoudí sílu stisku?

I tak ale bude při čtvrtečním jednání disciplinární komise teplický konflikt Rosy se Svěrkošem na pořadu dne. „Prostudujeme zápis i zprávu delegáta, vyžádáme si zprávu komise rozhodčích a delegátů, shlédneme video a na další jednání zřejmě předvoláme oba hráče,“ potvrzuje šéf fotbalového tribunálu Alexander Károlyi, hned však dodává, že do vynesení verdiktu Svěrkošovi zastavení činnosti rozhodně nehrozí.

Otázkou ovšem je, jak bude fotbalový tribunál u videa posuzovat, jakou silou Svěrkoš domácího Rosu stiskl a nakolik teplický obránce pád nahrál. Záznam totiž jen potvrzuje Rosovu verzi, že ho ostravský Svěrkoš při podávání rukou pod krkem skutečně chytil.

Reklama

Související témata: