Hlavní obsah

Experiment s překopanou obranou Lavičkovi vůbec nevyšel

PRAHA

Letenský kouč zkusil experiment, který mu vůbec nevyšel. V pondělním televizním epilogu k osmému kolu fotbalové ligy totiž Lavička zpřeházel složení obrany, která si v předchozích zápasech počínala bezchybně a neinkasovala. Zle se mu to vymstilo, neboť Sparta utrpěla v Liberci ostudný debakl 0:3 a musela vyklidit první příčku v tabulce.

Článek

Nebyl to šťastný tah, k němuž se letenský kouč Vítězslav Lavička v Liberci uchýlil. Zatímco se střelbou se jeho tým neskonale trápí a góly dávat nedovede, obrana držela Spartu nad vodou. Na evropské scéně i v lize. A on ji přitom před zápasem v Liberci překopal tak, že v ní nezůstal kámen na kameni.

Do stoperské dvojice se po bok Řepky znovu vrátil chybující Kučera, Voříšek se přesunul na kraj obrany, Kladrubský kopal rovněž krajního beka, pro Hada se místo v sestavě nenašlo.

„Těžko se mi utkání hodnotí. V první nebo druhé minutě utkání prostě góly dostávat nemůžeme,“ zamířil do vlastních řad sparťan Kladrubský. „Nejsme hladoví po gólech,“ hledal důvod neúspěchu letenský obránce.

Pražané se v Liberci nestačili ještě ani rozkoukat a už prohrávali, když Kozáčika překonal ve 2. minutě Kerič. Na 2:0 zvyšoval v 39. minutě po dobře umístěné hlavičce nepokrytý Smetana. „V poslední době se nám zrovna nedařilo. Když budeme ale bojovat takhle jako tým, potom můžeme porazit každého,“ myslí si vytáhlý útočník Severočechů. „Naše hra potřebovala změnu, to je možná důvod, proč jsem byl v základu,“ dodal šťastný střelec Smetana.

Na Dinamo chtějí vlétnout 

Sparta se musí po pondělním debaklu rychle vzpamatovat. Moc času na to ovšem nemá, neboť již ve čtvrtek na vlastním hřišti přivítá v odvetném zápasu 1. kola Poháru UEFA záhřebské Dinamo. „Musíme tuto porážku rychle hodit za hlavu. Nejlepší by bylo dát rychlou branku a dorazit je druhou,“ znělo z úst Kladrubského. Ironií ovšem je, že Sparta nedokázala dát gól za posledních šest hodin strávených na hřišti.

Že se bude moci atmosféra na Letné ve čtvrtek večer krájet, ví dobře i sparťanský útočník Libor Došek. „Atmosféra bude určitě diváky vyhecovaná. Věřím, že nám to pomůže a že konečně prolomíme střelecké prokletí,“ přál si po prohraném duelu v Liberci Došek, jenž v Liberci odehrál poslední půlhodinu. Kouč Lavička nakonec poslal do hry dokonce kvarteto útočníků, ani čtyřčlenná ofenziva se ale prosadit nedokázala.

Reklama

Související témata: